Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Φάμελλος - Πέρκα: Όσο και να παραπληροφορεί ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κρύψει την ακραία ακρίβεια στο ρεύμα


Φάμελλος - Πέρκα: Όσο και να παραπληροφορεί ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κρύψει την ακραία ακρίβεια στο ρεύμα

Κοινή δήλωση Σ.Φάμελλου, τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Π.Πέρκα, Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τις ανακρίβειες του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για την ακρίβεια στην ενέργεια

Ο κος Μητσοτάκης παρουσιάστηκε για άλλη μία φορά, και από το βήμα της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), απολύτως ανεύθυνος για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Η συνταγή εδώ και τρία χρόνια είναι γνωστή. Όπως και στην πανδημία, ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν ευθύνονται για την ακραία ακρίβεια στην ενέργεια και ειδικότερα στο ρεύμα, η οποία οδηγεί πλέον σε φτωχοποίηση μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και απειλεί με παύση των δραστηριοτήτων τους και λουκέτα τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

Οι δηλώσεις του απέδειξαν όμως ότι δεν υπάρχει κανένα συντεταγμένο κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακραίας ακρίβειας στην ενέργεια που θα ενταθεί το χειμώνα. Αντί σχεδίου, ο κ. Μητσοτάκης και από το βήμα της ΔΕΘ επέλεξε να κατηγορήσει την Αξιωματική Αντιπολίτευση επειδή, η κυβέρνησή του αδυνατεί να δώσει λύσεις και απαντήσεις στο ενεργειακό αδιέξοδο που δημιούργησε. Επιχείρησε δε να «πιαστεί» από στοιχεία τιμών άλλων ευρωπαϊκών πόλεων ακριβότερων στο ρεύμα για να αντιστρέψει την τραγική πραγματικότητα που βιώνουν εδώ και πάνω από ένα έτος οι καταναλωτές. Αλλά όση προπαγάνδα και αν χρησιμοποιήσει δεν μπορεί να κρύψει την ακραία ακρίβεια που βλέπουν στους λογαριασμούς όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τα πραγματικά δεδομένα που δεν μπορεί να παραποιήσει ο κ. Μητσοτάκης όμως είναι:

Για την ακρίβεια στο ρεύμα:

· H Ελλάδα για σειρά μηνών έχει το ακριβότερο ρεύμα στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη: ήμασταν «πρωταθλητές» τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο του 2021, τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του 2022, δεύτερη [μετά την Ιταλία] για όλο το 2021, πριν δηλαδή από την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ για τους 5 πρώτους μήνες του 2022 [Ιανουάριος‐Μάιος] η Ελλάδα είχε την υψηλότερη τιμή στην προημερήσια αγορά.

· Στη λιανική η ΔΕΗ με το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, πουλάει σήμερα στα 788 ευρώ/MWh όταν, πριν από την εφαρμογή της ρήτρας Μητσοτάκη τον Αύγουστο του 2021 πουλούσε στα 114 ευρώ/MWh, με τη ρήτρα άνθρακα που ίσχυε, δηλαδή αύξηση 591% σε 15 μήνες!
· Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, στην Ελλάδα και σε τρεις ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, ο μέσος ετήσιος λογαριασμός ρεύματος είναι επίσης πλέον μεγαλύτερος από τους μισθούς ενός μήνα για έναν εργαζόμενο που κερδίζει τον μέσο μισθό. Για έναν εργαζόμενο που κερδίζει τον κατώτατο μισθό, χρειάζονται περίπου δύο μισθοί για να πληρωθεί ο λογαριασμός ρεύματος. Αυτή είναι η πραγματική επιτυχία της πολιτικής επιδότησης της ακρίβειας του κ. Μητσοτάκη.

· Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία της Eurostat (Β΄εξάμηνο 2021) η Ελλάδα είχε μακράν το πιο ακριβό ρεύμα στους μη οικιακούς καταναλωτές κάτι που διαψεύδει τον κ. Μητσοτάκη που παραπλανεί ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε παρόμοια θέση.

 

Για τα υπερκέρδη

O κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε πλέον με θράσος τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών που δεν έβρισκε τόσον καιρό, και για τα οποία ο ίδιος και η κυβέρνησή του διαμήνυαν ότι δεν υπάρχουν. Άρα είναι υπεύθυνος για την αισχροκέρδεια που δεν πρόλαβε και δεν έλεγξε με αποτέλεσμα τα υπερκέρδη να είναι ήδη στα ταμεία των ηλεκτροπαραγωγών. Ξέχασε όμως να πει ότι η κυβέρνησή του κάνει ό,τι μπορεί για να τα υποεκτιμήσει, και άρα να τα υποφορολογήσει, αφαιρώντας ένα τρίμηνο από τους υπολογισμούς, αφαιρώντας όλες τις πιθανές και απίθανες εκπτώσεις της λιανικής (ακόμα και τις εκπτώσεις συνέπειας) και κρύβοντας μέχρι σήμερα τα υπερκέρδη του φυσικού αερίου, προκειμένου το καρτέλ ενέργειας, και ιδίως η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας των γαλάζιων παιδιών, να πέσουν «στα μαλακά». Μέχρι σήμερα δεν έχει φορολογηθεί ούτε ένα (1) ευρώ από τα υπερκέρδη!

Για την ψεύτικη απολιγνιτοποίηση

Τα νούμερα για την απολιγνιτοποίηση επίσης τον διαψεύδουν. To 2019 η συμμετοχή του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή ήταν 20%, ενώ το 2020 και το 2021 έπεσε μόλις στο 10-11%. Η απότομη αυτή μείωση οφείλεται απολύτως στη βίαιη απολιγνιτοποίηση της ΝΔ, στα δάνεια με ρήτρα άνθρακα και στην απαξίωση των λιγνιτορυχείων το 2020-21 από τη παχυλά αμειβόμενη διοίκηση Στάσση, καταστροφικές επιλογές που αμφισβητούν σήμερα την ανάκαμψη της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη.

Για τις ΑΠΕ

Τέλος για να φανεί φιλικός προς τις ΑΠΕ ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είναι μέσα στις πρώτες 9 χώρες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που όμως ίσχυε από τον Ιούνιο του 2019 (βλ. σχετικό δημοσίευμα ΑΠΕ-ΜΠΕ). Η χώρα είχε ήδη καλύψει τον ευρωπαϊκό της στόχο για το 2020 για συμμετοχή των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας από το 2018, και το 2019 ήταν κοντά στο 20% (19,7%). Όσον αφορά στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ, το μερίδιο των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ήταν 26% το 2018 και 31.3% το 2019 (προφανώς όχι από έργα στα οποία συνέβαλε η ΝΔ η οποία είχε χρεωκοπήσει το 2015 τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ). Εξάλλου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη των ΑΠΕ θεσμοθετώντας τις ανταγωνιστικές διαδικασίες για τις ΑΠΕ και νέο μηχανισμό στήριξης, με αποτέλεσμα το κόστος των έργων που υλοποιούνται σήμερα να είναι πολύ χαμηλότερο.

Αντιθέτως λόγω της καταστροφικής πολιτικής Μητσοτάκη έχει ενταθεί το χωροταξικό πρόβλημα των ΑΠΕ, πάγωσε η εκπόνηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ αλλά και το πλαίσιο για τις περιοχές Natura 2000, εξυπηρετούνται φωτογραφικά μεγάλα έργα ΑΠΕ με παγωμένες τις ενεργειακές κοινότητες, όπως παγωμένη είναι και η αποθήκευση και τα θαλάσσια αιολικά, ενώ η ανυπαρξία ηλεκτρικού χώρου (δικτύων) δεν επιτρέπει την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ που έχουν αδειοδοτική πληρότητα!

Κανονική καταιγίδα σε όλα τα σημαντικά ενεργειακά θέματα ο κος Μητσοτάκης. Το μόνο θετικό είναι ότι βρίσκεται ήδη στην πόρτα εξόδου!

Αρχειοθήκη ιστολογίου