Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Χαμηλότερα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο τα τιμολόγια ρεύματος Οκτωβρίου - Πως θα επιδοτούνται οι λογαριασμοί και τι θα πληρώσει ο προϋπολογισμός

energypress.gr

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Αύριο 20 Σεπτεμβρίου οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ανακοινώνουν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις κατανάλωσης για τον μήνα Οκτώβριο.

«Οι υπολογισμοί της συγκεκριμενης μηνιαίας τιμολόγησης γίνεται μέσα σε ένα ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον με τις τιμές του TTF να μεταβάλλονται συνεχώς με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη υπόθεση ο ακριβής προσδιορισμός των τιμολογίων για τον επόμενο μήνα», σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς αναφορικά με το ύψος της τιμής της κιλοβατώρας για τον Οκτώβριο. 

«Ωστόσο», όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, «λόγω της ιδιομορφίας στην ελληνική αγορά με την ετεροχρονισμένη τιμολόγηση του αερίου οι τιμές της λιανικής για τους καταναλωτές εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις τρέχουσες».

Ανεπίσημοι υπολογισμοί θέλουν τους παρόχους να διαμορφώνουν ένα εύρος τιμών από 0,599 έως 0,680 ευρώ ανα κιλοβατώρα.

Οι νέες επιδοτήσεις 

Μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις των παρόχων η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να δημοσιοποιήσει το νέο μοντέλο των επιδοτήσεων λογαριασμών. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα δημιουργηθούν τρία κλιμάκια κατανάλωσης με τις επιδοτήσεις να κλιμακώνονται. Στη χαμηλή κατηγορία κατανάλωσης το ύψος της επιδότησης θα είναι μεγαλύτερο. Στην ενδιάμεση η ενίσχυση θα είναι λίγο χαμηλότερη και στο κλιμάκιο με τη μεγαλύτερη κατανάλωση η επιχορήγηση θα είναι η μικρότερη. 

Όσοι είναι στα κλιμάκια των υψηλών καταναλώσεων εφόσον μειώνουν τη χρήση ρεύματος κατά 15% σε σχέση με πέρυσι θα ανεβαίνουν στο αμέσως επόμενο υψηλότερο ποσό επιδότησης.

Το νέο μοντέλο θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου.

Μειωμένα κονδύλια από τον προϋπολογισμό

Χωρίς να είναι ακόμα γνωστό το ύψος της επιδότησης ανά κλιμάκιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κανόνας με τον οποίο θα υπολογιστεί, είναι να φτάσει, μετά την επιδότηση, στα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα το τελικό κόστος για τον καταναλωτή που είναι στο βασικό τιμολόγιο της ΔΕΗ και έχει κατανάλωση στο χαμηλό κλιμάκιο.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει στο Υπουργείο Οικονομικών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα χρήματα που θα απαιτηθεί να δοθούν από τον προϋπολογισμό κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα είναι σημαντικά λιγότερα από εκείνα που δόθηκαν τον Αύγουστο και -κυρίως- το Σεπτέμβριο. Πρώτον επειδή οι συνολικές καταναλώσεις θα είναι μικρότερες, δεύτερον επειδή οι τιμές των προμηθευτών θα είναι επίσης χαμηλότερες.

Για το Δεκέμβριο, δε, θεωρούν ότι θα είναι μηδενικό το δημοσιονιμικό κόστος γιατί θα έχει μεγάλη αύξηση παραγωγής υδροηλεκτρικών, οπότε θα είναι μικρό το ποσοστό χρήσης φυσικού αερίου για ρεύμα.

Τέλος, για τις επιδοτήσεις στους καταναλωτές φυσικού αερίου, φαίνεται ότι θα δοθεί ικανοποιητικό ποσό ώστε το κόστος στη λιανική να φτάσει στα  12-14 λεπτά την κιλοβατώρα, με το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων που θα χρειαστούν, να δίνεται από τη ΔΕΠΑ.

Αρχειοθήκη ιστολογίου