Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Τσίπρας: Εθνική προτεραιότητα η επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ στο 51% - Με υποχρεωτικά σταθερά συμβόλαια στη χονδρική και πλαφόν στη λιανική η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ

energypress.gr

Χάρης Αποσπόρης

Έξι εθνικές προτεραιότητες περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε σήμερα στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, ανάμεσά τους και η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι προέχει η επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ, όπως συμβαίνει και σε άλλα κράτη, ώστε το Δημόσιο να φτάσει τουλάχιστον ένα μερίδιο 51%.

«Επανακρατικοποιούμε τη ΔΕΗ. Ανακτούμε τουλάχιστον το 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο. Καθαρές κουβέντες. Η ΔΕΗ επιστρέφει από την αισχροκέρδεια στον ιδρυτικό της σκοπό ως εταιρία κοινής ωφέλειας. Με κοινωνικά τιμολόγια χωρίς ουσιαστικό κέρδος για να κερδίζουν μερίσματα οι ιδιώτες μέτοχοι», τόνισε σχετικά.

Παράλληλα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει τα εξής:

- Αποσύνδεση της τιμής χονδρικής από το φυσικό αέριο στα πρότυπα του ιβηρικού μοντέλου.

- Θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%.

- Παρέμβαση στο χρηματιστήριο ενέργειας με ανώτατα όρια τιμών και προώθηση υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική ηλεκτρισμού.

- Θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής στη λιανική.

- Επιβολή διατίμησης στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών.

- Αξιοποίηση του λιγνίτη για όσο χρειαστεί.

- Προστασία ευάλωτων καταναλωτών από αποκοπές.

- Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.

- Μη καταβολή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

- Φορολόγηση υπερκερδών σε ηλεκτρισμό, αέριο και πετρέλαιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου