Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Κ. Μανιάτης: "Κοροϊδία η σύνδεση επιδότησης-μείωσης κατανάλωσης χωρίς μηνιαία μέτρηση στο ρολόι"


Ανά 4μηνο η μέτρηση είπε ο πρ. τεχνικών ΔΕΗ Κ. Μανιάτης - Καταδίκη για θερμοσυσσωρευτές, αντλίες θερμότητας, κλιματισμό - Πάνω από 305.000 εντολές διακοπής ήδη.

Αμέτρητες είναι οι περιπτώσεις που αποκαλύπτεται μη εφαρμόσιμη, αν όχι καταστροφική για του καταναλωτές, η πρωθυπουργική εξαγγελία για κλιμακωτή επιδότηση στην κατανάλωση ρεύματος, ανάλογα με το πόσο θα την μειώσει ο καταναλωτής, όπως περιέγραψε στο Open ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης.

Αρχικά, ο κ. Μανιάτης εξήγησε ότι είναι αδύνατο να γίνει άμεσα αντιληπτή η μείωση κατανάλωσης ενός νοικοκυριού, καθώς λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, «οι μετρήσεις δεν είναι σωστές απέναντι στον καταναλωτή.

 Δεν κάνουμε μετρήσεις κάθε μήνα, αλλά κάθε τέσσερις μήνες». Εξήγησε παράλληλα ότι παρά τα όσα εξαγγέλλονταν για «έξυπνους μετρητές» είναι ακόμη στη φάση του διαγωνισμού από τον Ιανουάριο.


Στην επισήμανση των δημοσιογράφων ότι χωρίς πραγματική μέτρηση κατανάλωσης είναι στον αέρα η εξαγγελία Μητσοτάκη για κλιμακωτή επιδότηση ανάλογα με την μείωση της κατανάλωσης, ο κ. Μανιάτης το επιβεβαίωσε και είπε ότι θα χρησιμοποιηθεί μία απλή σύγκριση με το «τι κατανάλωνες πέρυσι», που ωστόσο δεν αφορά π.χ. κάποιον που μπαίνει σε ένα σπίτι που πριν ήταν κλειστό.

Ακόμη χειρότερα, καθώς δεν υπάρχει άμεση πραγματική μέτρηση κατανάλωσης, οι πρώτοι λογαριασμοί δεν πρόκειται να καταγράφουν καμία μείωση, ακόμη και αν έχει επιτευχθεί. Πρακτικά, νοικοκυριά που πληρώνουν με λογαριασμό ανά τετράμηνο δεν πρόκειται να δουν επιδότηση για μήνες, ενώ θα καλούνται να πληρώνουν κανονικά το αυξημένο κόστος ενέργειας. Ακόμη χειρότερα, όσοι επέλεξαν δίμηνο ή μηνιαίο λογαριασμό, θα χρεωθούν εικονικές και κατά προσέγγιση καταναλώσεις με τα αυξημένα τιμολόγια, πριν γίνει πραγματική μέτρηση για να «επιβραβεύσει» μια μείωση κατανάλωσης.

Αυτοί που θα αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλο πρόβλημα, είναι τα νοικοκυριά που επέλεξαν να εγκαταστήσουν συστήματα θέρμανσης με συσσωρευτές ή αντλίες θερμότητας, ή ακόμη και κλιματισμού. Αυτή η κατανάλωση είναι ανελαστική και δεν μπορεί να μειωθεί σημαντικά χωρίς να οδηγήσει σε μεγάλη υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης. «Τι θα γίνει για αυτό; Θα παίξει ρόλο όταν η θέρμανση περιλαμβάνεται στην κατανάλωση ή όχι;» αναρωτήθηκε ο κ. Μανιάτης.

Τα παραπάνω έρχονται σε ένα ήδη δραματικό τοπίο για την αγορά ενέργειας, με πάνω από 305.000 εντολές διακοπής ρεύματος το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022, όταν πέρυσι για όλο το 2021 ήταν περίπου 168.000. «Έχουν διπλασιαστεί και πιστεύουμε θα περάσουν τις 400.000 ... Και θα ήταν περισσότερες αν δεν υπήρχαν οι διακανονισμοί οφειλών, που έχουν φτάσει στα ύψη. Μεταφέρουν τα χρέη προς τα πίσω», υπογράμμισε ο κ. Μανιάτης.

Έθεσε επίσης και θέμα κινδύνου ζωής από πιθανές διακοπές ρεύματος, για καταναλωτές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και έχουν στις κατοικίες τους μηχανήματα, όπως π.χ. παροχής οξυγόνου. «Ακούμε τώρα από την ΕΕ, ότι μπορεί να έχουμε διακοπές, το μεσημέρι ή το βράδυ. Μπορεί να είναι αρκετές ώρες. Τι θα γίνει; Θα αντέξουν αυτοί που χρειάζονται οξυγόνο; Δεν είναι εύκολη εξίσωση και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα», όπως τόνισε.

www.avgi.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου