Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Αδαμίδης: 2 δις κοστίζει σήμερα η ΔΕΗ, 1,9 δις δώσαμε για να επιδοτήσουμε για ένα μήνα το καρτέλ



Στις 9 Νοεμβρίου του 2021 η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών σκαρφάλωσε στα 10,7 €. Το γεγονός εξυπηρετούσε αφάνταστα το αφήγημα της Κυβέρνησης σύμφωνα με το οποίο η αποκρατικοποίησή της απογείωσε την επιχείρηση που κόντεψε (σύμφωνα με τις κυβερνητικές αντιλήψεις) να καταστραφεί οικονομικά εξαιτίας της ασφυξίας λόγω του δημόσιου χαρακτήρα της και της πολιτικής στήριξης χαμηλών τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Χθες η τιμή της μετοχής έκλεισε στα 5,2050 €, έχοντας χάσει το 50% της αξίας της μέσα σε ένα δεκάμηνο και όλο αυτό γίνεται παρά τις τρομακτικές αυξήσεις στην ενέργεια, την ασυδοσία και την αυθαιρεσία που επικρατεί στη διαμόρφωσή τους. Αυτό σημαίνει πως η κεφαλαιοποίησή της με δεδομένο το σύνολο των υφιστάμενων μετοχών που είναι 382.000.000 έχει πέσει στο 1.988.310.000 €.

Αν σας θυμίζει κάτι το νούμερο είναι ακριβώς αυτά τα χρήματα που πετάει στον κουβά η Κυβέρνηση για να στηρίξει τους καταναλωτές επιδοτώντας το καρτέλ παραγωγής μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο. Τι σημαίνει αυτό; Μπορούσαμε σαν Κράτος, την ώρα που πολλά ευρωπαϊκά κράτη μετά τη Γαλλία ψάχνουν τρόπους να κρατικοποιήσουν τις επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας να αναλάβουμε ξανά τη διαχείριση της ΔΕΗ και να ελέγξουμε τον ενεργειακό Αρμαγεδδώνα που εξελίσσεται.

Άλλωστε για πόσο ακόμη θα μπορεί να διαθέτει αυτά τα εξωφρενικά ποσά ανά μήνα η Κυβέρνηση για να αφήνει ανεξέλεγκτο το ολιγοπώλιο των παραγωγών;

Ή θα καταρρεύσει η ίδια ή ο κρατικός προϋπολογισμός. Αν και δεν νομίζω να έχει ενδοιασμούς ως προς το τι θα επιλέξει !!!

Καλό Μήνα

Αρχειοθήκη ιστολογίου