Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Σκρέκας προς ενεργοβόρες βιομηχανίες: Μειώστε την κατανάλωση ενέργειας

 energypress.gr

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Το Plan B για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, μετά τις εξελίξεις με τον Nord Stream 1, θέτει σταδιακά σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή με τους βιομήχανους κ.κ. Παπαλεξόπουλο (ΤΙΤΑΝ), Στασινόπουλο (ΒΙΟΧΑΛΚΟ) και Μυτιληναίο (Αλουμίνιον της Ελλάδος) από τους οποίους και ζήτησε να συμβάλλουν καθοριστικά στον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας τους επόμενους δύσκολους μήνες τους χειμώνα.

Πηγές αναφέρουν πως ο κ. Σκρέκας κάλεσε τους ισχυρούς μετόχους των τριών πλέον ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας να εκπονήσουν σχέδια μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας ώστε η χώρα να είναι έτοιμη το χειμώνα να αντιμετωπίσει πιθανές δυσάρεστες επιπτώσεις από μία πλήρη διακοπή της παροχής του ρωσικού αερίου. Ο υπουργός ΠΕΝ, λένε οι πληροφορίες του energypress, σκοπεύει με τον τρόπο αυτό να φέρει πιο κοντά την επίτευξη του στόχου για εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 15% καθώς τα εργοστάσια των τριών ομίλων είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ρεύματος και φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση επίσης επιδιώκει με τον τρόπο αυτό να αποφύγει τις περικοπές φορτίων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε ένα ακραίο σενάριο παρατεταμένης διακοπής της παροχής αερίου.

Στη συνάντηση του υπουργού και των τριών βιομηχάνων, ο κ. Σκρέκας φέρεται επίσης να τους ζήτησε ώστε τα μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης να μη συνοδευτούν από απολύσεις εργαζομένων ή άλλα μέτρα που θα θίξουν τις θέσεις εργασίας.

Την ίδια στιγμή και όπως αναφέρουν πηγές του energypress, και η Αθήνα ετοιμάζεται να ζητήσει από τους οικιακούς καταναλωτές και τις μικρότερες επιχειρήσεις να συμβάλλουν στον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας. Προετοιμάζεται ενημερωτική εκστρατεία για την εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από απλές κινήσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, όπως με τη ρύθμιση του θερμοστάτη, το σβήσιμο των φώτων σε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται κλπ.

Τα μέτρα αυτά θα είναι προαιρετικά και θα ενέχουν το χαρακτήρα των συμβουλών και tips.

Η καμπάνια ενημέρωσης θα είναι πιθανότατα έτοιμη εντός του Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. 

Αρχειοθήκη ιστολογίου