Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Σ. Φάμελλος: Πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ τα νέα υπερκέρδη στο ρεύμα τον Σεπτέμβριο μετά τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής

 

Σ. Φάμελλος: Πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ τα νέα υπερκέρδη στο ρεύμα τον Σεπτέμβριο μετά τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής

«Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να παρουσιάσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μία ολοκληρωμένη πρόταση, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης για την επόμενη μέρα. Αποδείχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προτάσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και την οικονομία. Για τη δημοκρατία, την ακρίβεια, την παραγωγική ανασυγκρότηση αλλά και την παιδεία και την υγεία που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Οι παραγωγικοί φορείς που παρευρέθηκαν στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Βελλίδειο παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή καθώς περιείχε απαντήσεις και προτάσεις και για τα δικά τους προβλήματα και δίνει λύσεις στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα και στους επαγγελματίες», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης και στο δημοσιογράφο, Απόστολο Λυκεσά.

«Ο Αλέξης Τσίπρας», πρόσθεσε, «είπε ότι το δημόσιο, η πολιτεία πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο στην αγορά ενέργειας ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχει αισχροκέρδεια και ότι θα έχουν όλοι πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας σε προσιτές τιμές. Έκανε λόγο για 5% ανώτατο συντελεστή κέρδους το πολύ, επειδή σε συνθήκες κρίσεις μπορεί να είναι και χαμηλότερο. Δεν είναι δυνατόν δεν έχει καμία λογική, είναι απάνθρωπο να υπάρχει τέτοια αισχροκέρδεια σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης, πρέπει να τεθεί ένα λογικό, εύλογο κέρδος».

Σημείωσε ότι η Ελλάδα σήμερα είναι πρωταθλήτρια ακρίβειας αλλά και αισχροκέρδειας. «Για παράδειγμα, η νέα εβδομάδα ξεκινάει με την Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη θέση ακρίβειας στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. 376,71 ευρώ ανά μεγαβατώρα όταν οι τιμές στην Ευρώπη πέφτουν, εκτός από την Ιταλία και την Μάλτα που έχουν παραδοσιακά μαζί με την Ελλάδα υψηλότερες τιμές. Η Γαλλία και η Ολλανδία είναι από 315 ευρώ ανά μεγαβατώρα και κάτω. Αυτή η κατάσταση εξελίσσεται παρά τις πολύ υψηλές επιδοτήσεις του 1,9 δισ. ευρώ το μήνα, που φαίνεται ότι θα σταματήσουν τον επόμενο μήνα».

«Όμως οι πολύ υψηλές επιδοτήσεις χρηματοδοτούν με λεφτά των πολιτών μία νέα ακραία μορφή αισχροκέρδειας που εξελίσσεται στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο. Μετά τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής έχουμε ένα νέο πάρτι αισχροκέρδειας, μία «νέα γενιά» αισχροκέρδειας με ακραία χαρακτηριστικά. Ενώ η μεσοσταθμική τιμή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο μέσος όρος του Σεπτεμβρίου, μέχρι σήμερα είναι 438 ανά μεγαβατώρα οι πολίτες, είτε απευθείας από τη δική τους τσέπη ή εμμέσως μέσω του κράτους πληρώνουν, 788 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 788 ευρώ ανά μεγαβατώρα πουλάει η ΔΕΗ το Σεπτέμβριο για παράδειγμα και κάπου εκεί και οι υπόλοιποι πάρχοι».

«Αν υπολογίσουμε ότι 438 ευρώ ανά μεγαβατώρα είναι το κόστος και 50 ανά μεγαβατώρα το κόστος εμπορίας και το λογικό αναμενόμενο κέρδος, έχουμε πλέον 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα, άλλη μία αισχρή μορφή υπερκερδών από τη ΔΕΗ του κ. Στάσση με τις προκλητικές αμοιβές και τα μπόνους. Μόνο τον Σεπτέμβριο, σε έναν μόνο μήνα, θα παραχθούν πάνω από 500 εκατ. ευρώ, υπερκέρδη στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από όλους τους παρόχους. Μέχρι τώρα είχαμε υπερκέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή και μετά τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής έχουμε και στην προμήθεια, στη λιανική του ρεύματος, με Υπουργική μάλιστα Απόφαση!!».

Ο Σ. Φάμελλος σχολίασε ότι πρόκειται για κλεψιά όταν τα 500 εκατ. ευρώ από τα 1,9 δισ. ευρώ επιδοτήσεων χρησιμοποιούνται για να καλύψουν αυτά τα αισχρά υπερκέρδη, καθώς και ότι μέχρι σήμερα δεν έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ από τα υπερκέρδη της περιόδου Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022 που έχει υπολογίσει στα 2,2 δισ. ευρώ ο Τομέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε σχετική έκθεση που εκπόνησε. «Επίσης ούτε έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ από τα υπερκέρδη στην προμήθεια φυσικού αερίου όταν μάλιστα η κατά πλειοψηφία δημόσια ΔΕΠΑ Εμπορίας καταγράφει 320 εκατ. ευρώ κέρδη για το έτος 2021, επί δέκα πολλαπλάσια σε σχέση με το προηγούμενο έτος ενώ οι καταναλωτές ήταν αντιμέτωποι με την ακραία κρίση ακρίβειας. «Πρέπει να γίνει διατίμηση στην τιμή του φυσικού αερίου στη λιανική όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ αντί να παράγονται υπερκέρδη και από εταιρείες του δημοσίου!».

Κλείνοντας σημείωσε πως θα μπορούσαμε να είχαμε γλιτώσει πολλά υπερκέρδη και άδικες χρεώσεις για τους καταναλωτές αν η πολιτεία είχε παρέμβει ως όφειλε, αυτό είπε και ο Αλέξης Τσίπρας. Θα έπρεπε ακόμη να είχαμε αξιοποιήσει τον λιγνίτη σε αντίθεση με την επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αυξήσει το ποσοστό του ορυκτού, πανάκριβου και εισαγόμενου φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή και επανέλαβε ότι: « Είναι προσβλητικό για την κοινωνία που υποφέρει η ΔΕΗ να είναι πρωταθλήτρια στην αισχροκέρδεια αφού εμφανίζει το 75% των υπερκερδών. Δεν μπορεί να παράγονται πάνω από 300 ευρώ υπερκέρδη ανά μεγαβατώρα εις βάρος των καταναλωτών και κανείς να μην παρεμβαίνει». ​

Αρχειοθήκη ιστολογίου