Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Α. Χαρίτσης: Μόνη λύση στην ενεργειακή κρίση η άμεση και ριζική αλλαγή πολιτικής - Κομβική η ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στην ΔΕΗ και στα δίκτυα

 

Α. Χαρίτσης: Μόνη λύση στην ενεργειακή κρίση η άμεση και ριζική αλλαγή πολιτικής - Κομβική η ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στην ΔΕΗ και στα δίκτυα


Συνέντευξη του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και βουλευτή Μεσσηνίας, Αλέξη Χαρίτση, στην ιστοσελίδα libre.gr (Χρόνηs Διαμαντόπουλος)

 «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι σαφής: Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, πλαφόν κέρδους στην χονδρεμπορική αγορά, φορολόγηση των υπερκερδών και ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στην ΔΕΗ και τα Δίκτυα» δηλώνει ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα "Libre.gr".

O ίδιος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «επιδοτεί με κρατικό χρήμα τους κερδοσκόπους μέσα από οριζόντια επιδόματα που δεν επαρκούν για να ανακουφίσουν την κοινωνία και ταυτόχρονα εκτροχιάζουν τα δημόσια οικονομικά».

«Δεν μπορούμε στα σοβαρά να μιλάμε για ανάπτυξη όταν η χώρα κατακτά διαδοχικές πρωτιές στην τιμή της βενζίνης, το κόστος της ενέργειας και το ύψος του πληθωρισμού και την ίδια στιγμή οι μισθοί είναι καθηλωμένοι στα επίπεδα του 2010» υπογραμμίζει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ. Και προσθέτει: «Χρειαζόμαστε σύγκρουση με τον πυρήνα της ακρίβειας», «με γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, παρεμβάσεις στους τομείς που οδηγούν την κούρσα του πληθωρισμού, όπως αυτός της ενέργειας» και «αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να λειτουργήσει ως αναπτυξιακό εργαλείο και όχι -όπως κάνει η κυβέρνηση- ως κομματικό ταμείο εξυπηρέτησης λίγων και ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων».

«Αν δεν εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό σχέδιο με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στην κατεύθυνση της διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης και της παραγωγής εγχώριας προστιθέμενης αξίας δεν θα βγούμε από τον φαύλο κύκλο της αέναης μετάβασης από τη μια κρίση στην άλλη. Και αυτή η έξοδος μπορεί να γίνει μόνο από μία προοδευτική κυβέρνηση» καταλήγει ο Αλ. Χαρίτσης.

 

 

Ολόκληρη η συνέντευξη

Αρχειοθήκη ιστολογίου