Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Ανδρουλάκης: Έγιναν συνειδητά λάθη στην Ελλάδα για να ενισχυθεί το λόμπι του φυσικού αερίου

 

«Κάθε χώρα έχει τα δικά της προβλήματα. Άλλα προβλήματα έχει η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία. Γνωρίζουμε πολύ καλά το πρόβλημα που έχει η ΔΕΗ. Γνωρίζουμε τι έκανε η ΔΕΗ με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση» είπε ο κ. Ανδρουλάκης από το βήμα της ΔΕΘ και υπογράμμισε πως «χρειαζόμαστε έναν ισχυρό δημόσιο πυλώνα, που δεν θα λειτουργεί όμως όπως τα προηγούμενα χρόνια, συσσωρεύοντας χρέη».

«Το ενεργειακό είναι κρίσιμο θέμα, θέλει μακροπρόθεσμη στρατηγική, δεν επιλύεται με ατάκες» σημείωσε και πρόσθεσε πως απαιτείται στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια και την ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας, την ανάδειξη της χώρας σε κόμβο για τα Βαλκάνια.

Παράλληλα, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως έχουν γίνει συνειδητά λάθη στη στραγηγική της ενεργειακής μετάβασης. «Η χώρα θα μπορούσε να μην περνάει αυτά που περνάει σήμερα. Είχε τον λιγνίτη. Δεν κάνει όμως απανθρακοποίηση όπως γίνεται στην Ιβηρική, αλλά απολιγνιτοποίηση. Κάναμε μία πολιτική ενίσχυσης των δικτύων; όχι. Γιατί κάναμε τόσα λάθη; Έγιναν συνειδητά για να ενισχυθεί το λόμπι του φυσικού αερίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.   

Επεσήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αύξησε την εξάρτηση από το φυσικό αέριο και τώρα λέει να αποσυνδέσουμε την οικονομία από το συγκεκριμένο καύσιμο τον χειμώνα. «Δηλαδή ρίχνεις βενζίνη στη φωτιά και ζητάς από τους πολίτες να τη σβήσουν» σχολίασε. «Μιλάμε για στρατηγικά λάθος επιλογές. Λέμε έστω και τώρα η χώρα να πάει στην κατεύθυνση των ανανεώσιμων πηγών - όχι όμως σαν επιχειρηματικό εργαλείο στα χέρια 5 μεγάλων ομίλων» είπε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου