Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Έτοιμη να συγχρονιστεί στο δίκτυο η Πτολεμαΐδα 5 – Το αργότερο στις αρχές Ιανουαρίου μπαίνει σε εμπορική λειτουργία

 

Γιάννα Παπαδημητρίου

Στη φάση του commissioning βρίσκεται η νέα υπερσύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, με το συγχρονισμό της στο δίκτυο να προβλέπεται να γίνει το διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου και η θέση της σε εμπορική λειτουργία το αργότερο στις αρχές Ιανουαρίου του 2023, όπως δήλωσε ο υπεύθυνος της μονάδας κ. Ανέστης Κεφαλάς στην ΕΡΤ Κοζάνης.

Η νέα μονάδα έχει ολοκληρωθεί κατασκευαστικά και οι πρώτες επί μέρους δοκιμές έχουν ξεκινήσει, με τον κ. Κεφαλά να εξηγεί ότι «προβλέπεται η δοκιμαστική λειτουργία του συνόλου της μονάδας, καθώς και η φάση της ημιεμπορικής χρήσης της», η οποία θα πραγματοποιηθεί ένα μήνα πριν εισέλθει στο εμπορικό στάδιο.

Ο κ. Κεφαλάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η μονάδα βρίσκεται στη φάση του commissioning όπου γίνεται δοκιμή σε όλα τα συστήματα της μονάδος σχετικά με την μεταφορά λιγνίτη, την καύση του καθώς και λειτουργία by pass της στροβυλογεννήτριας καθώς και σε όλο το κύκλωμα των λεβητοστασίων ώστε να γίνει τελικώς ο συγχρονισμός της μονάδας στο δίκτυο, διαδικασία που βάσει προγραμματισμού προβλέπεται να γίνει το διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου με την πρώτη έγχυση ενέργειας στο δίκτυο».

Πρόκειται για «μια σύγχρονη μονάδα που πληροί όλους του κανονισμούς με σκοπό τον μέγιστο δυνατό βαθμό απόδοσης με την λιγότερη καύση», υπογράμμισε ο κ. Κεφαλάς, συμπληρώνοντας ότι «η νέα μονάδα διαθέτει σύστημα αποθείωσης καυσαερίων τα οποία θα βγαίνουν σε μορφή γύψου, καθώς φέρει και επιπλέον σύστημα κατακράτησης σωματιδίων, έχοντας εκπομπή 10mg/ ανά κυβικό μέτρο καυσαερίων όταν οι παλαιότερες μονάδες εκπέμπουν πάνω από 50mg διαθέτοντας επίσης σύστημα κατακράτησης οξειδίων του αζώτου κάτι που δεν διέθεταν».

energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου