Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: «Στο ενεργειακό βέρτιγκο της Κυβέρνησης απαντάμε με συγκεκριμένες προτάσεις»


Ανακοίνωση Χάρη Δούκα, Γραμματέα Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Επιδοτώντας την ακρίβεια και προστατεύοντας τους ηλεκτροπαραγωγούς, η Κυβέρνηση συνεχίζει την οριζόντια επιδοματική πολιτική, που μοιάζει με τον «πίθο των Δαναΐδων».

Με την Ελλάδα να βρίσκεται σε μία περιοχή που αποτελεί επίκεντρο της κλιματικής κρίσης, είναι πραγματικά παράλογο να επιδοτείται τόσο πολύ το εισαγόμενο αυτό ορυκτό καύσιμο. Ο εν λόγω παραλογισμός διατυπωνόταν ξεκάθαρα και στον πρόσφατο κλιματικό νόμο, που έθετε στόχο μείωσης όλων των άλλων ορυκτών καυσίμων προς όφελος σχεδόν αποκλειστικά του… φυσικού αερίου!

Όπισθεν ολοταχώς πια, όπως και με την βίαιη απολιγνιτοποίηση που τώρα προσπαθεί η Κυβέρνηση να συμμαζέψει, για να βγει ο χειμώνας.

Ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής επαναφέρουμε τις τεκμηριωμένες προτάσεις μας:

– Ένα ξεκάθαρο, διαφανές και κλιμακωτό πλαφόν στη λιανική. Με αυτό τον τρόπο, οι επιδοτήσεις θα είναι στοχευμένες σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη και όχι οριζόντια σε όλους, ενώ θα υπάρχουν χρήματα για οικονομικά κίνητρα που θα ενθαρρύνουν τη μείωση της ενέργειας.

– Οικονομική κινητροδότηση της εξοικονόμησης ενέργειας. Τα ενεργειακά αποδοτικά νοικοκυριά να λαμβάνουν σημαντικές εκπτώσεις στους λογαριασμούς και οι επιχειρήσεις οικονομική αποζημίωση, αν επιτυγχάνουν εξοικονομήσεις που συνεισφέρουν στην κοινή προσπάθεια.

– Σημαντικά φορολογικά κίνητρα (όπως έκπτωση φόρου) για δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης και εγκατάστασης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών (όπως οικιακά φωτοβολταϊκά).

– Μείωση ΦΠΑ για τα οικιακά συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως αντλίες θερμότητας και ηλιακοί συλλέκτες.

– Μείωση του ΕΦΚ, όπως έχει ήδη εφαρμοστεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (πχ Γαλλία, Γερμανία) προστατεύοντας τους περισσότερο ευάλωτους.

– Εντατικοποίηση της εποπτείας και του ελέγχου της αγοράς και πάταξη της αισχροκέρδειας.

Αρχειοθήκη ιστολογίου