Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Με 4 έργα συνολικής ισχύος 250 Μεγαβάτ «σάρωσε» τα φωτοβολταϊκά στο διαγωνισμό ΑΠΕ η ΔΕΗ Ανανεώσιμες


Θοδωρής Παναγούλης - energypress.gr

Στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανήκει, σύμφωνα τουλάχιστον με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η συντριπτική πλειοψηφία των φωτοβολταϊκών έργων που κατάφεραν να κλειδώσουν ταρίφες κατά τον κοινό διαγωνισμό ΑΠΕ της 5ης Σεπτεμβρίου.

Με βάση τα όσα προκύπτουν από πηγές της αγοράς, η ΔΕΗ «πέρασε» 4 φωτοβολταϊκά πάρκα στην Πτολεμαϊδα, συνολικής ισχύος περί τα 250 Μεγαβάτ, «χτυπώντας» τις τιμές στα επίπεδα των 47,5 ευρώ τη Μεγαβατώρα.

Σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων, αιολικών και φωτοβολταϊκών, συνολικά περί τα 80 Μεγαβάτ, κατάφερε να «περάσει» η EDF Hellas, και μεταξύ άλλων δύο αιολικά πάρκα η CNI και ένα η INTRAKAT.

Συνολικά οι ταρίφες που «χτύπησαν» οι επενδυτές κινήθηκαν σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επίπεδα, τόσο στα αιολικά όσο, και κυρίως, στα φωτοβολταϊκά.  Συγκεκριμένα οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι στα φωτοβολταϊκά οι χαμηλότερες τιμές που κλείστηκαν ήταν περί τα 46 ευρώ η Μεγαβατώρα, ενώ στα αιολικά στα 55,82 ευρώ η Μεγαβατώρα.

Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας δεν έχουν ανακοινωθεί από τη ΡΑΕ καθώς θα επικυρωθούν στην ολομέλεια της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου.

Κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού ένας τουλάχιστον από τους επενδυτές που βρισκόταν στη λίστα των συμμετεχόντων δεν κατέθεσε καμία  προσφορά. Αυτό έχει κάνει να καθυστερήσει τη διαδικασία επικύρωσης καθώς εξετάζεται από το νομικό τμήμα της ΡΑΕ. Εκτιμάται ωστόσο ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω χρονοτριβή.

Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό της ΡΑΕ ανταγωνίστηκαν για το «κλείδωμα» ταρίφας 34 έργα συνολικής ισχύος 944,5 Μεγαβάτ περίπου.

Με δεδομένο ότι το επίπεδο ανταγωνισμού για τη δημοπρασία είχε καθορισθεί στο 80%, το παραπάνω νούμερο ισχύος σημαίνει ότι από τη δημοπρασία θα προκριθούν έργα συνολικής ισχύος περί τα 525 Μεγαβάτ. Από αυτά, το 30% τουλάχιστον πρέπει να είναι αιολικά.

Για τα φωτοβολταϊκά η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στα 54 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ για τα αιολικά στα 63 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αρχειοθήκη ιστολογίου