Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Εξηγήσεις Χατζηδάκη για τις επερχόμενες αυξήσεις στο ρεύμα


Στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Καθημερινή” που αναφέρεται σε επικείμενες αυξήσεις έως 50% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Όπως είπε “το δημοσίευμα της Καθημερινής αναφέρεται σε τιμές χονδρικής σε όλη την Ευρώπη” επισημαίνοντας την ίδια ώρα ότι “τρεις παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν στο να έχουμε λογικές τιμές ρεύματος: η απολιγνιτοποίηση διότι δεν θα πληρώνουμε τόσα πολλά στο Χρηματιστήριο των ρύπων, η πραγματική απελευθέρωση με το target model, φτάνει να λειτουργήσει σωστά και το τρίτο είναι μπουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά με όρους αγοράς, να υπάρχει ανταγωνισμός και μεταξύ τους”.

Για το εάν αυξάνονται διεθνώς οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος είπε “πράγματι αυξάνονται και στην Ευρώπη “.


“Υπάρχει μια διεθνής τάση αύξησης της τιμής του ρεύματος” εξηγώντας ότι η “έχει ανέβει τρομερά τον τελευταίο χρόνο το φυσικό αέριο από την μια πλευρά και από την άλλη πλευρά διότι έχει ανέβει το Χρηματιστήριο των ρύπων και επηρεάζεται το τι πληρώνουν οι ηλεκτρικές εταιρείες για το διοξείδιο του άνθρακα το οποίο εκπέμπουν. Αυτό στην Ελλάδα συνδέεται και με τους λιγνίτες. Δηλαδή το ότι και με λιγνίτη οδηγεί πια με τόσο ψηλό χρηματιστήριο στο διοξείδιο του άνθρακα να έχουμε και ακριβότερο ρεύμα”.

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος το Σεπτέμβριο είπε τα εξής: “Αυτά θα ρωτήσετε το αρμόδιο υπουργείο και τις εταιρείες που σχετίζονται με τον ηλεκτρισμό”.

Το δημοσίευμα της Καθημερινής

Υπενθυμίζεται ότι η Καθημερινή σε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της αναφέρει ότι το Σεπτέμβριο μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα δουν αυξήσεις- φωτιά έως και 50% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. ‘Όπως επισημαίνεται , οι υψηλές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά που έσπασαν κάθε ρεκόρ τον Αύγουστο, πυροδοτούμενες και από την υψηλή ζήτηση λόγω του παρατεταμένου καύσωνα θα φέρουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς-αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συνολικότερα στην κυβέρνηση ο προβληματισμός για την επιβάρυνση των καταναλωτών αλλά και των αλυσιδωτών ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες από την αύξηση του ενεργειακού κόστους είναι έντονος ωστόσο δεν υπάρχουν εργαλεία για τον περιορισμό τους αφού κατά κύριο λόγο οι αυξήσεις είναι αποτέλεσμα εξωγενών παραγόντων που συνδέονται με τη σημαντική άνοδο των τιμών των CO2 ως αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή και το συνεχιζόμενο ράλι τιμής του φυσικού αερίου.

 

 https://energymag.gr/news/energeia/ilektrismos/exigiseis-chatzidaki-gia-tis-eperchomenes-afxiseis-sto-revma/

Αρχειοθήκη ιστολογίου