Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Επιπλάδικα, σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα θα πωλούν ρεύμα – Ο νέος χάρτης λιανικής της ενέργειας


energymag.gr

Ραγδαίες αλλαγές στην λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας φέρνουν τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα που φέρνει η απελευθέρωση της.

Το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται αλλάζει πλήρως τα σημεία πώλησης των νέων προιόντων που έχουν δημιουργηθεί. Με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις θα αγοράζουν ενέργεια από οποιαδήποτε εταιρεία τους αρέσει.

Στη Ρουμανία, όπου η απελευθέρωση είναι ακόμη στα σπάργανα, η εταιρεία CEZ Vanzare είχε την ιδέα να προσεγγίσει πελάτες λιανικής σε μαζικούς χώρους συνάθροισης όπως σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα. Ήδη συμφώνησε με τους ιδιοκτήτες των υπεραγορών Altex και της αλυσίδας καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών Media Galaxy να παρουσιάσουν τα προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για νοικοκυριά στα καταστήματά τους στη Ρουμανία. Έχει ήδη ξεκινήσει να πουλά τα πακέτα 12 μηνών ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας και δύο εκδόσεις συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου.

Στο Βέλγιο ήδη η εταιρεία πρατηρίων καυσίμων DATS 24, ιδιοκτησία της Colruyt Group, ξεκίνησε να πουλάει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο στα νοικοκυριά φέτος.

Αντίστοιχα η ολλανδική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Coolblue δημιούργησε μια πλατφόρμα ενέργειας για νοικοκυριά από οικιακά αιολικά και ηλιακά πάρκα.

Η IKEA

Στη Σουηδία, η γνωστή εταιρεία επίπλων IKEA συμπληρώνει την επιχείρηση ηλιακών συλλεκτών με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για τα σπίτια.
Η IKEA είδε την ευκαιρία και ανέπτυξε μια πλατφόρμα για ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για νοικοκυριά,

Ανακοίνωσε ότι θα εισάγει φθηνά και απλά πακέτα σε συνεργασία με την εταιρεία ηλιακής ενέργειας Svea Solar. Η IKEA δήλωσε ότι θέλει να υποστηρίξει τη βιομηχανία ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Σε αντίθεση με την προσφορά της CEZ Vanzare, η σουηδική μάρκα είπε ότι οι οικιακοί της πελάτες θα μπορούν να παρακολουθούν την παραγωγή μέσω μιας εφαρμογής και επίσης να πωλούν το πλεόνασμα.

Οι οικιακοί πελάτες θα πληρώσουν ένα σταθερό τέλος και θα πάρουν ηλεκτρική ενέργεια από αιολικούς και ηλιακούς σταθμούς που αγοράζει το ΙΚΕΑ στο χρηματιστήριο ενέργειας

Η IKEA πρόσθεσε ότι θέλει να διευκολύνει τους ανθρώπους να ζήσουν μια πιο βιώσιμη ζωή με τα έξυπνα και ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα της. Οι εκπρόσωποί του άφησαν να εννοηθεί το ενδεχόμενο να ενσωματωθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω το σύστημα.

Το πακέτο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για σπίτια θα ενεργοποιηθεί μέσω αγορών από το κέντρο Nord Pool, η εταιρεία αποκάλυψε και δεσμεύτηκε ότι δεν θα χρεώσει τέλη εκτός από ένα σταθερό μηνιαίο τέλος 3,8 EUR ανά χρήστη. Η IKEA επεσήμανε ότι θα αγόραζε ενέργεια μόνο από αιολικά και ηλιακά πάρκα που δεν είναι παλαιότερα των πέντε ετών.

Τα πλάνα της TESLA

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Tesla πρόκειται να μπει στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς μπορεί να χρησιμοποιήσει και να συνδυάσει τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και τις μπαταρίες του σπιτιού και του αυτοκινήτου των πελατών της.

Αρχειοθήκη ιστολογίου