Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

Καθεστώς ΕΛΠΕ με 14 μισθούς και στη ΔΕΗ μετά την αύξηση

Αναδημοσίευση από το energymag.gr
Την αποκάλυψη έκανε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης Νίκος Φωτόπουλος, με καταγγελτικό τόνο. Στην πραγματικότητα είναι το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των χιλιάδων εργαζομένων της ΔΕΗ τις τελευταίες μέρες.

Όπως ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Νίκος Φωτόπουλος, διευθυντής της ΔΕΗ ενημέρωσε τους υφισταμένους του ότι μέσα στον Νοέμβριο και μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα μειώσει το ποσοστό του Δημοσίου, οι μισθοί των εργαζομένων στη ΔΕΗ ξαναγίνονται 14. Όσοι ήταν και πριν το 2011 και το πρώτο μνημόνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energymag, η υπόθεση είναι υπαρκτή, αλλά όχι τόσο άμεση. Το πιθανότερο δηλαδή είναι να συμβεί κάποια στιγμή μέσα στο 2022.

Επί της ουσίας το βασικό επιχείρημα όσων το επικαλούνται είναι μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ στο 34% μετά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Σε αυτή την περίπτωση η ΔΕΗ περνάει και τυπικά στον ιδιωτικό τομέα και θα διέπεται από ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Θα μπορούν κατόπιν αυτού οι εργαζόμενοί της να απολαμβάνουν το καθεστώς μισθοδοσίας για παράδειγμα των Ελληνικών Πετρελαίων.

Επισημαίνεται ότι κύριοι μέτοχοι των ΕΛΠΕ είναι η Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A. με ποσοστό 47%, ωστόσο το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου κατέχει 35,5%. Δηλαδή ποσοστό υψηλότερο από αυτό στο οποίο θα μειωθεί στην περίπτωση της ΔΕΗ (34%).

Κινητοποίηση για την τιμή των όπλων..

Σε αυτό το κλίμα και με αυτή την προοπτική, είναι προφανές ότι υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στις τάξεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Το θέμα συζητήθηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, όπου αποφασίσθηκε ακόμα και από την σκληροπυρηνική μέχρι πρότινος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ η ξεκάθαρα ήπια αντίδραση στην απόφαση της ΔΕΗ να προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με αποκλεισμό του βασικού μετόχου.

Επί της ουσίας οι συνδικαλιστές περιόρισαν την αντιδρασή τους σε δύο κινήσεις. Η μια της ενημέρωσης των Καταναλωτών, των Εργαζομένων, των Επαγγελματικών και Κοινωνικών Φορέων , των Πολίτικων Κομμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Και η δεύτερη μια και μόνη κινητοποίηση. Και αυτή την ημέρα της γενικής συνέλευσης. Δηλαδή την ύστατη στιγμή.

Αντίδραση που δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση το παρελθόν, όταν για μικρότερης σημασίας ζητήματα οι συνδικαλιστές προχωρούσαν σε σκληρές κινητοποιήσεις που απειλούσαν την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας και Συλλαλητηρίου στις 19 Οκτωβρίου ( ημέρα πραγματοποίησης της ΓΣ των Μετόχων της εταιρείας) ενώ θα προηγηθεί λίγες μέρες πριν και σε χρόνο που θα ανακοινωθεί συνέντευξη τύπου όπου και θα παρουσιαστούν οι θέσεις της Ομοσπονδίας και ουσιαστικά η αντίθεσή της «στο χάρισμα της ΔΕΗ»

Αρχειοθήκη ιστολογίου