Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Κέρδη 564% για την μετοχή στη διετία – Πως η ΔΕΗ έγινε το κορυφαίο επενδυτικό story

Του Απόστολου Σκουμπούρη - energymag.gr

Μπορεί να διόρθωσε σε ποσοστό 24% αμέσως μετά την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου και συνολικά να απώλεσε το 18% της αξίας της το μήνα Σεπτέμβριο, όμως η μετοχή της ΔΕΗ αποτελεί το κορυφαίο επενδυτικό play του ελληνικού χρηματιστηρίου την τελευταία διετία.

Δεδομένου ότι η αγορά προεξοφλεί, η μετοχή της ΔΕΗ άλλαξε ολοσχερώς εικόνα την τελευταία διετία. Κυρίως αυτό έγινε από τις εκλογές και μετά, συνδυαστικά με την αλλαγή της διοίκησης και το «τρέξιμο» από την πλευρά της κυβέρνησης των διαδικασιών για εξυγίανση της εταιρείας και τη μετάβασή της σε βιώσιμη λειτουργία.

Η αγορά πόνταρε στο γύρισμα της επιχείρησης σε τροχιά βιώσιμης λειτουργίας, με το πέρασμα στη νέα εποχή που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την «πράσινη» στροφή, κάτι που προσέδωσε λίαν επιθετικά χαρακτηριστικά στο ταμπλό, τέτοια που δεν συναντώνται συχνά, ειδικά για μετοχές του FTSE 25.

Από συστημικός κίνδυνος..

Η εταιρεία, που έως πριν από 27 μήνες αντιμετωπιζόταν ως ένας συστημικός κίνδυνος για την αγορά και την οικονομία, έχει ήδη κάνει σημαντική «επιστροφή». ζ

Θυμίζουμε πως στα μέσα Μαΐου του 2019 η μετοχή είχε κατέλθει στα 1,28 ευρώ και πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά της, με την κεφαλαιοποίηση μόλις στα 278 εκατ. ευρώ!

Έκτοτε όμως, με εντυπωσιακή ανάκαμψη στο 2ο εξάμηνο του έτους, έβγαλε το 2019 με ράλι 220%, «χτίζοντας» στην προσδοκία για turnaround story, ξεχωρίζοντας σε όλο το χρηματιστήριο, ενώ κέρδη περί 79,18% είχε το 2020.

Από τις 15 Μαΐου 2019 έως σήμερα, η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται σε ποσοστό 564% αποτελώντας το κορυφαίο «χαρτί» της αγοράς, ενώ από το ναδίρ του Μαρτίου 2020, όταν όλη η αγορά βούλιαξε λόγω του σοκ του Covid-19 και η μετοχή έπεσε στα 1,55 ευρώ, καταγράφει άνοδο 448%.

Μάλιστα, στις 13 Σεπτεμβρίου 2021 ο τίτλος έφτασε έως τα υψηλά των 10,50 ευρώ επίπεδα που αποτελούν υψηλά εφταετίας, ενώ από την 33η θέση στις κεφαλαιοποιήσεις προ διετίας, βρίσκεται πλέον στην 8η θέση του Χ.Α. με αποτίμηση 1,97 δισ. ευρώ.

Το φιλόδοξο πλάνο μετασχηματισμού

Ένα λίαν φιλόδοξο ολιστικό πλάνο πλήρους μετασχηματισμού της ΔΕΗ από μια βαθιά κρατική – δυσκίνητη δαιδαλώδης επιχειρησιακή «μηχανή» σε ένα πιο ξεκάθαρο και πιο ευέλικτο επιχειρηματικό σχήμα απαλλαγμένο από βαρίδια του παρελθόντος δρομολογεί το management της ΔΕΗ.

Το αφήγημα μιας ΔΕΗ μικρότερης αλλά υγιέστερης οικονομικά, που θα πρωταγωνιστεί στις ΑΠΕ, με λιγότερο προσωπικό και πελατολόγιο, αλλά «πράσινης», βρήκε ανταπόκριση από τους επενδυτές, τόσο τους εγχώριους ιδιώτες, όσο και τους ισχυρούς ξένους.

Η αγορά επιδοκίμασε το ολιστικό πλάνο εκσυγχρονισμού και τροχοδρόμησης σε βιώσιμη λειτουργία, μέσα από ένα συνδυασμό χρηματοοικονομικής βελτίωσης αλλά και αλλαγής του μείγματος επιχειρηματικής λειτουργίας.

Σχέδιο εθελουσίας εξόδου για 1.700 εργαζόμενους, με στόχο μέχρι το 2023 να έχουν συνολικά αποχωρήσει 4.500 άτομα, συμφωνίες με ιδιώτες στο φυσικό αέριο, πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και συντονισμένη βελτίωση της χρηματοοικονομικής εικόνας μέσω γενναίων παρεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα είναι μέρος του σχεδίου της διοίκησης.

Απομάκρυνση από τη λιγνιτική παραγωγή, επενδύσεις και συνεργασίες στις ΑΠΕ, ψηφιακός μετασχηματισμός, οικονομικό νοικοκύρεμα αλλά και διαμόρφωση μικρότερου αλλά πιο συμπαγούς και «ποιοτικού» πελατολογίου, είναι οι κεντρικοί στόχοι των επόμενων ετών.

Ανταπόκριση από τις αγορές

Σημειώνεται πως μέσα στο 2021 η ΔΕΗ βγήκε μετά από σχεδόν μια εφταετία «απομόνωσης» ξανά στις αγορές, με μπαράζ ομολογιακών εκδόσεων συνολικού ύψους 775 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας μάλιστα ιστορικά μεγάλες επικαλύψεις.

Παράλληλα, προ τριών μηνών περίπου, στις 25 Ιουνίου 2021, ο οίκος Standard & Poor’s, αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Επιχείρησης κατά μία βαθμίδα σε Β+ (από Β) με θετική προοπτική.

Ο διεθνής οίκος στην έκθεσή του αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει ήδη συντελεστεί στην μέχρι τώρα υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου της εταιρείας και αναμένει πως η βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη και στη λειτουργική αποτελεσματικότητα θα συνεχιστεί και την επόμενη διετία.

Θυμίζουμε πως η ΔΕΗ εισήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 12 Δεκεμβρίου 2001, ενώ πέτυχε ιστορικό υψηλό στο χρηματιστήριο στις 5 Δεκεμβρίου 2007 όταν έκλεισε στα 37,10 ευρώ! Παράλληλα, έχει ιστορικό χαμηλό στα 1,13 ευρώ από τις 5 Ιουνίου 2012.

Αρχειοθήκη ιστολογίου