Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Μ. Bradley (Macquarie): Πρώτο βήμα η εξαγορά του ΔΕΔΔΗΕ- Σκανάρουμε την Ελλάδα για νέες ευκαιρίες


Μ. Bradley (Macquarie) στο Liberal: Πρώτο βήμα η εξαγορά του ΔΕΔΔΗΕ- Σκανάρουμε την Ελλάδα για νέες ευκαιρίες
Eurokinissi

«Η εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ έναντι 2,1 δις.ευρώ έλπίζουμε να είναι η πρώτη από πολλές επενδύσεις που θα ακολουθήσουν στην Ελλάδα» δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Liberal o Martin Bradley, Senior Managing Director της Macquarie Asset Management. Ο ίδιος αναλύει τον στρατηγικό σχεδιασμό για τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος «θα εκσυγχρονιστεί με νέες επενδύσεις», ενώ αναφέρεται στους νέους έξυπνους μετρητές και στη μείωση του κόστους ενέργειας για τους καταναλωτές που φέρνει η διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα.

Υπενθυμίζεται πως η Macquarie Asset Management είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο διαχειριστής επενδύσεων σε υποδομές. Σήμερα, έχει επενδυτικό χαρτοφυλάκιο σε πάνω από από 150 εταιρείες διεθνώς, εξυπηρετώντας πάνω από 100 εκατομμύρια καταναλωτές κάθε μέρα. Οι επενδύσεις της περιλαμβάνουν δίκτυα ηλεκτρικής ενέγειας σε Αυστραλία, Αυστρία, Φιλανδία, Ρουμανία, Ισπανία και ΗΠΑ. Ο όμιλος της Macquarie έχει έδρα το Σίδνεϊ, είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας και απασχολεί πάνω από 16.000 εργαζομένους σε 32 διεθνείς αγορές.

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο

Κύριε Bradley, τι βλέπετε στην ελληνική αγορά και καταλήξατε στη σημαντική αυτή επένδυση για την εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ;

Ο εκσυγχρονισμός των ενεργειακών δικτύων της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρνει η ενεργειακή μετάβαση είναι ένα μείζον πρόγραμμα που αφορά στις επόμενες γενιές. Θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να καταστεί δυνατός ο μετασχηματισμός του ενεργειακού συστήματος και η μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Ο ΔΕΔΔΗΕ αντιπροσωπεύει μια σταθερή και μακροπρόθεσμη επενδυτική ευκαιρία για τους θεσμικούς επενδυτές ,που επενδύουμε για λογαριασμό τους, συμπεριλαμβανομένων εκατομμυρίων μελών συνταξιοδοτικών ταμείων ( «pension fund»). Πιστεύουμε ότι είμαστε σε καλή θέση, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, για να παρέχουμε το κεφάλαιο, τα εργαλεία και την τεχνογνωσία για να βοηθήσουμε τον ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει και να υποστηρίξει τον μετασχηματισμό του δικτύου του. Και βεβαίως για να προσφέρει πρόσθετη μακροπρόθεσμη αξία.

Παρακολουθούμε στενά την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό εδώ και αρκετά χρόνια και έχουμε πολύ θετικές αντιδράσεις από την τοπική επενδυτική κοινότητα, την κυβέρνηση και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς. Η διευκόλυνση των επενδύσεων ήταν ψηλά στην ατζέντα,
παράλληλα με την επιθυμία προσέλκυσης διεθνούς εμπειρίας και τη δημιουργία ισχυρών εταιρικών σχέσεων.

Ποιες εξελίξεις στην αγορά ενέργειας σας οδήγησαν σε αυτή την επένδυση;

Είμαστε ικανοποιημένοι με την ανάπτυξη του ρυθμιστικού πλαισίου σε τοπικό επίπεδο. Στον ενεργειακό τομέα, έχουμε δει μια σαφή εστίαση στην τόνωση των επενδύσεων και την προστασία των πελατών, αλλά με την αναγνώριση της ανάγκης να υπάρξουν δίκαιες αποδόσεις
για τους επενδυτές. Όλα αυτά εξελίσσονται φυσικά, όπως συμβαίνει σε όλες τις αγορές, αλλά υπάρχει διαφάνεια γύρω από τους βασικούς στόχους – ιδίως όσον αφορά την αύξηση των επενδύσεων για τη διασφάλιση της ποιότητας του δικτύου και την απανθρακοποίηση.

Ποιος ο στρατηγικός σας σχεδιασμός για την ελληνική αγορά και τον ΔΕΔΔΗΕ;

Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε στενά με τη ΔΕΗ για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, για τη στήριξη της αυξανόμενης ανάγκης ηλεκτροδότησης της ελληνικής οικονομίας, παράλληλα με τη μετάβασή της σε μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Υπάρχουν πολλοί στόχοι στο μέλλον για τον ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να αντικαταστήσει και να ενισχύσει το δίκτυό του, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να υιοθετήσουν πιο αποδοτικές αντλίες θερμότητας και έξυπνους μετρητές, καθώς και να συνδέσουν τα οικιακά τους ηλιακά συστήματα και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας στο δίκτυο.

Επίσης, επικεντρωνόμαστε ιδιαιτέρως στη μείωση του συνολικού κόστους για το σύστημα από τη σύνδεση νησιωτικών περιοχών με την ηπειρωτική χώρα. Αντικαθιστώντας την πιο ακριβή, παλαιού τύπου παραγωγή, όπως ο λιγνίτης και το πετρέλαιο, μπορούμε να ενισχύσουμε τη
φθηνότερη, πράσινη ενέργεια. Σχεδιάζουμε επίσης να επενδύσουμε σημαντικά με τη ΔΕΗ για να κάνουμε το δίκτυο πιο έξυπνο για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της ενέργειας, καθώς και για τη μείωση των απωλειών και των διακοπών. Είναι σημαντικό αυτή η επένδυση να παραδοθεί με τρόπο προσιτό στους καταναλωτές και θα την εξετάσουμε με μεγάλη σοβαρότητα.

Τέλος, στο πλάνο σας εντάσσονται άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα;

Η επένδυσή μας στον ΔΕΔΔΗΕ ελπίζουμε να είναι η πρώτη από πολλές στην Ελλάδα. Η ομάδα μας είχε πολύ καλή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς τους τελευταίους μήνες και συνεχώς αξιολογούμε μια σειρά από επενδυτικές ευκαιρίες.

* Ο Μάρτιν Μπράντλεϊ είναι Senior Managing Director της Macquarie Asset Management

Αρχειοθήκη ιστολογίου