Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Απάντηση του υπουργού Εσωτερικών για τις προσλήψεις της ΔΕΗ στη Ρόδο


Απάντηση στους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής που κατέθεσαν σχετική ερώτηση αναφορικά με τις προσλήψεις της ΔΕΗ στη Ρόδο και το κριτήριο της εντοπιότητας έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης.

Ειδικότερα, αναφέρει στην απάντησή του τα εξής: «Σε απάντηση της υπ’ αριθμ. 3946/24-9-2021 Αναφοράς, που κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ κ.κ. Γιώργος Μουλκιώτης, Γιώργος Αρβανιτίδης και Ευαγγελία Λιακούλη με θέμα: «Απόλυτη πρόταξη του κριτηρίου της εντοπιότητας στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού της ΔΕΗ στο νησί της Ρόδου», σας γνωρίζουμε ότι:

Οι εν λόγω προκηρύξεις αφορούν την πλήρωση θέσεων κατ’ εξουσιοδότηση των διατάξεων του ν.4643/2019 (Α’ 193), οι οποίες εγκρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο και εκδίδονται από τα αρμόδια όργανα της εταιρείας μετά από έλεγχο του Α.Σ.Ε.Π. 

Ως εκ τούτου, η διαδικασία πλήρωσης θέσεων στην εν λόγω εταιρεία εξαιρείται από τις διατάξεις του ν. 4765/2021 «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) και λοιπές διατάξεις» (Α΄ 6), όπως ισχύει και αρμόδιο να απαντήσει είναι το συνερωτόμενο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως εποπτεύων φορέας της εν λόγω εταιρείας. 

Σε κάθε περίπτωση, με τις νέες ρυθμίσεις του ν. 4765/2021, όπως ισχύει, στην παρ.1 του άρθρου 12 «Προσαυξήσεις βάσει τυπικών προσόντων και εντοπιότητας», η βαθμολογία στον γραπτό διαγωνισμό υποψηφίων των κατηγοριών Π.Ε., Τ.Ε. και Δ.Ε. προσαυξάνεται, μεταξύ άλλων, με το κριτήριο της εντοπιότητας για τους μόνιμους κατοίκους των Δήμων των περ. στ΄ και ζ΄ της εν λόγω παραγράφου όπως αυτοί έχουν ταξινομηθεί με την υπ’ αρ. πρωτ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΠ.1/835/οικ. 8660/17-5-2021 διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εσωτερικών με θέμα «Ταξινόμηση των Δήμων στις κατηγορίες των περ. στ ́ και ζ ́ της παρ. 1 του άρθρου 12 του Ν. 4765/2021 (Α ́ 6)» (ΑΔΑ:ΨΨΜ246ΜΤΛ6-ΑΧΥ). ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ H Προϊσταμένη του Τμήματος Γραμματείας και Παροχής Πληροφοριών Του Υπουργείου Εσωτερικών Μαρίνα Χρύση.

Επιπρόσθετα, στις διατάξεις του άρθρου 29 «Κριτήρια επιλογής προσωπικού με σειρά προτεραιότητας» ορίζεται ότι οι υποψήφιοι για διορισμό ή πρόσληψη σε θέσεις για τις οποίες απαιτείται τίτλος σπουδών Tριτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (κατηγορίες Π.Ε., Τ.Ε., Δ.Ε.) κατατάσσονται σε πίνακες κατάταξης κατά φθίνουσα σειρά συνολικής βαθμολογίας ανά κλάδο/ειδικότητα, όπως αυτή προκύπτει από τη βαθμολόγηση συγκεκριμένων κριτηρίων, μεταξύ των οποίων:

«Εντοπιότητα: Σε κάθε περίπτωση προτάσσονται των λοιπών υποψηφίων, ανεξάρτητα από το σύνολο των μονάδων που συγκεντρώνουν σύμφωνα με τα κριτήρια της παραγράφου αυτής, οι μόνιμοι κάτοικοι των Δήμων των περ. στ΄ και ζ΄ της παρ. 1 του άρθρου 12, εφόσον όλοι οι ανωτέρω επιθυμούν τον διορισμό τους σε θέσεις των φορέων της παρ. 1 του άρθρου 2 που προκηρύσσονται στις ως άνω περιοχές και δεσμεύονται να υπηρετήσουν επί μία τουλάχιστον δεκαετία στις θέσεις αυτές και εφόσον αυτές αφορούν υπηρεσίες που εδρεύουν στην αντίστοιχη Περιφερειακή Ενότητα ή Δήμο ή νησί…

Η πρόταξη λόγω εντοπιότητας ισχύει μεταξύ των υποψηφίων που διαθέτουν τα τυπικά προσόντα του ιδίου πίνακα κατάταξης (κύριου ή επικουρικού)».

Οι εν λόγω διατάξεις εφαρμόζονται και για τις θέσεις για τις οποίες ως τυπικό προσόν διορισμού απαιτείται τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (κατηγορία Υ.Ε.). 

Τέλος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40, στα κριτήρια μοριοδότησης υποψηφίων για την πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου για κάλυψη παροδικών αναγκών προβλέπεται:

«Σε κάθε περίπτωση προτάσσονται των λοιπών υποψηφίων, ανεξάρτητα από το σύνολο των μονάδων που συγκεντρώνουν σύμφωνα με τα κριτήρια της παραγράφου αυτής, οι μόνιμοι κάτοικοι των Δήμων των περ. στ` και ζ` της παρ. 1 του άρθρου 12, εφόσον όλοι οι ανωτέρω επιθυμούν τον διορισμό τους σε θέσεις των φορέων της παρ. 1 του άρθρου 2 που προκηρύσσονται στις ως άνω περιοχές και εφόσον αυτές αφορούν υπηρεσίες που εδρεύουν στην αντίστοιχη Περιφερειακή Ενότητα ή Δήμο ή νησί...

Η πρόταξη λόγω εντοπιότητας ισχύει μεταξύ των υποψηφίων που διαθέτουν τα τυπικά προσόντα του ιδίου πίνακα κατάταξης, κύριου ή επικουρικού. 

Ο Υπουργός 

Μαυρουδής Βορίδης»

Αρχειοθήκη ιστολογίου