Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Γιώργος Αρβανιτίδης (ΚΙΝΑΛ): «Να σταματήσουν πια οι “γκρίζες ζώνες” στα ενεργειακά τιμολόγια»


Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, μίλησε ως ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής οδηγίας 2018/2002 για την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο κ.Αρβανιτίδης ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας την μεγάλη καθυστέρηση της Κυβέρνησης για το παρόν Νομοσχέδιο και τις

τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια, την καταιγίδα της ενεργειακής ακρίβειας, η οποία οφείλεται στις κακές επιλογές της Κυβέρνησης για:

-Τη σύνδεση της χώρας στο «άρμα» του φυσικού αερίου,

-Την καθυστερημένη και κακή εφαρμογή των προγραμμάτων ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ και

-Στα «άνοιξε-κλείσε» των λιγνιτικών μονάδων.

-Στα μπρος-πίσω με τις ενεργειακές κοινότητες

Στη συνέχεια επισήμανε ότι η χώρα μας χρειάζεται έναν μηχανισμό – ρήτρα – άμεσης στήριξης για τα νοικοκυριά, όταν οι αυξήσεις στο ρεύμα, τα επιβαρύνουν σημαντικά. Χρειάζεται μείωση των φόρων στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ουσιαστική αύξηση του κατώτερου μισθού και ελέγχους των αρμοδίων Αρχών για την πάταξη της αισχροκέρδειας.

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης συνέχισε την ομιλία του τονίζοντας πόσο υποκριτική είναι η στάση της Κυβέρνησης απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια που μαστίζει πλέον όλους τους καταναλωτές αλλά και ο όψιμο ενδιαφέρον για την ενεργειακή φτώχεια, καθώς εδώ και έναν χρόνο κάνει “μπαλάκι” τις ημερομηνίες σύνταξης του περίφημου Σχεδίου Δράσης Αντιμετώπισης της Ενεργειακής Ένδειας ακολουθώντας την γνωστή τακτική «βλέποντας και κάνοντας», «ράβε-ξήλωνε» και «μπρος-πίσω». Το σχετικό Σχέδιο θα έπρεπε να είχε εκπονηθεί από τον Φεβρουάριο του 2021 αλλά τελικά θα εκπονηθεί τον Δεκέμβριο του 2021 και με Υπουργική Απόφαση θα έχει…αναδρομική ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Το παρόν νομοσχέδιο διαπραγματεύεται το κλείσιμο των θυγατρικών λιγνιτικών εταιρειών της ΔΕΗ που είχε φτιάξει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, την διαδικασία ορισμού και τις αρμοδιότητες του Εντολοδόχου Παρακολούθησης, και φέρνει άκρως προβληματικές ρυθμίσεις για τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος καθώς και τη διαδικασία ελέγχων και επιβολής σχετικών ποινών.

Στη συνέχεια ο Γιώργος Αρβανιτίδης αναφέρθηκε στις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής:

-Την διάθεση εθνικών πόρων και πόρων του ΕΣΠΑ σε ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας όλων των δομών Υγείας της χώρας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κλπ),

-Την Ενεργειακή Δημοκρατία

-Την «Πράσινη Μετάβαση»

-Τον Κλιματικό Νόμο

-Την εγκατάσταση μικρών Φωτοβολταϊκών από μικρούς παραγωγούς στις πυρόπληκτες περιοχές

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Αρβανιτίδης ανέφερε ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει να σταματήσουν πια οι «Γκρίζες Ζώνες» στα Ενεργειακά Τιμολόγια που παραλαμβάνουν οι πολίτες και να υπάρξει διαφάνεια στις χρεώσεις. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν ρήτρες στους λογαριασμούς ρεύματος χωρίς όρια ενώ το πολυδιαφημισμένο Target Model αλλάζει συνέχεια κανόνες και η ΔΕΗ ΔΕΝ δίνει λογαριασμό τι κάνει με τα υδροηλεκτρικά.”

Αρχειοθήκη ιστολογίου