Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Ν. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το νέο πρόγραμμα ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ ΕΞΟΔΟΥ διαχωρίζει εκ νέου το ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ και δημιουργεί νέες αδικίες


Συναδέλφισσες, -φοι

Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Επιχείρησης εγκρίθηκε νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους συναδέλφους που δεν ανήκουν στη δύναμη του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας.

Για αυτούς τους συναδέλφους μας είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου από τις 30/7. Εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι ότι το νέο πρόγραμμα διαχωρίζει το προσωπικό με βάση το χώρο στον οποίο εργάζονται δημιουργώντας και νέες αδικίες.

Πιο συγκεκριμένα το νέο πρόγραμμα δεν αφορά-εξαιρεί τους συναδέλφους που υπάγονται:

·         στη δύναμη των Κλάδων Θερμικής Παραγωγής (ΑΗΣ) της ΔΕΘΥΠ,

·         στη δύναμη των Κλάδων Συγκροτημάτων ΥΗΣ και των ανεξάρτητων ΥΗΣ της ΔΕΘΥΠ,

·         στη δύναμη της ΔΕΠΑΝ,

·         στη δύναμη του Τομέα Μετρήσεων & απόδοσης ΘΗΣ και του Τομέα Κεντρικής Συντήρησης ΘΗΣ Νότιας Ελλάδας της ΔΥΔΠ,

·         στη δύναμη των Κλιμακίων Επίβλεψης Έργων (ΚΕΨΕ) της ΔΜΚΥ,

Προσωπικά, χωρίς να προσπερνώ με ένα εύκολο τρόπο τα επιχειρήματα της Διοίκησης, αυτό το θεωρώ (και είναι) ΑΝΙΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ.

Το επισήμανα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος αλλά δυστυχώς δεν άλλαξε.

Για το ακριβές περιεχόμενο του προγράμματος προφανώς και θα ενημερωθείτε από την αρμόδια Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων.

Το μόνο που θέλω να προσθέσω ενημερωτικά είναι ότι σε αυτό το πρόγραμμα με τις εξαιρέσεις που ανέφερα παραπάνω μπορούν εφόσον το επιθυμούν να ενταχθούν οι συνάδελφοι που είναι 50 ετών και πάνω, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που συμπληρώνουν την ηλικία των 50 ετών έως το τέλος του χρόνου ανεξαρτήτως θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αρκεί να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 15 χρόνια συνεχούς υπηρεσίας στην Επιχείρηση ως το τέλος του χρόνου.

Ο μέσος όρος του κίνητρου εθελουσίας εξόδου είναι περί τα 27.000€.

Η αποζημίωση των 15.000€ δεν έχει καμία σχέση με το ποσό της εθελουσίας και καταβάλλεται στον κάθε συνάδελφο με την αποχώρησή του.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στη συνέχεια παραθέτω το ακριβές περιεχόμενο της τοποθέτησής μου (γραπτά αλλά και με video) τόσο για το θέμα της εθελουσίας εξόδου όσο και για την αδικία που υφίστανται οι συνάδελφοι του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΠΑΤΕΙΣΤΕ ΕΔΩ

ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ 26.10.21

«Κύριε Πρόεδρε και κύριοι Σύμβουλοι,

Πριν 3 μήνες ακριβώς συζητώντας το προηγούμενο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που αφορούσε μόνο τους συναδέλφους στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, είχα πει ότι διαφωνώ με το συγκεκριμένο πρόγραμμα γιατί είναι σε υλοποίηση μιας απαράδεκτης και καταστροφικής απόφασης. Της απόφασης του βίαιου κλεισίματος όλων των λιγνιτικών μονάδων.

Πλην όμως μην βλέποντας από πουθενά την παραμικρή σκέψη να αναθεωρηθεί αυτή η λαθεμένη απόφαση, ψήφισα την εισήγηση γιατί δεν δικαιούμουν να αγνοήσω το αίσθημα αγωνίας, ανασφάλειας και αβεβαιότητας των συναδέλφων μου.

Σε εκείνη επίσης τη συνεδρίαση είχα πει ότι θεωρώ λάθος ότι το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου δεν αφορά το σύνολο των συναδέλφων.

Είχα πει ότι ναι μεν κατανοώ ότι στο ΛΚΔΜ είναι που κλείνουν μονάδες, πλην όμως με αυτή την απόφαση η Επιχείρηση χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντι στο προσωπικό. Από τότε λοιπόν (από εκείνη την συνεδρίαση είχα ζητήσει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για λόγους ίσης μεταχείρισης να επεκταθεί στο σύνολο του προσωπικού και ενώ με χαρά άκουσα πριν λίγες μέρες ότι έρχεται νέα εισήγηση που αφορά τους υπόλοιπους συναδέλφους μας, με λύπη διαπίστωσα χθες (όταν πήρα την εισήγηση στα χέρια μου) ότι εξαιρούνται οι μισοί συνάδελφοί μας και μάλιστα αυτοί που είναι στην πρώτη γραμμή.

Κύριε πρόεδρε αυτό το θεωρώ άδικο.

Διαχωρίζετε και πάλι το προσωπικό δημιουργώντας νέες και μεγαλύτερες αδικίες.

Και λέω νέες και μεγαλύτερες αδικίες γιατί ενώ σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα που αφορούσε μόνο τους συναδέλφους μας στο ΛΚΔΜ θα μπορούσε έστω να πει κανείς: αφορά μόνο αυτούς γιατί εκεί κλείνουν τα ορυχεία και τα εργοστάσια και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τους συναδέλφους που μένουν χωρίς αντικείμενο.

Εδώ όμως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

Η δικαιολογία… ότι θα μας φύγει ο κόσμος και δεν θα έχουμε προσωπικό να δουλέψουμε τις μονάδες γι αυτό δεν το επεκτείνουμε σε όλους, μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποφάσεις παραμονής. Να πάρουν το πρόγραμμα και να παραμείνουν μέχρι να έρθουν οι νέες προσλήψεις.

Γι αυτό κύριε Πρόεδρε ζητώ να μην εξαιρεθεί κανένας συνάδελφος από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου

Το πρόγραμμα για λόγους ίσης μεταχείρισης και δικαιοσύνης να αφορά το σύνολο του προσωπικού. Επίσης κύριε Πρόεδρε πρέπει να σημειώσω ότι το κίνητρο αποχώρησης είναι πολύ χαμηλό. Το ποσό πρέπει να αυξηθεί.

Τέλος κ. Πρόεδρε και πάλι για λόγους ίσης αντιμετώπισης και δικαιοσύνης θέλω να βάλω ένα ακόμη θέμα που αφορά τη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων.

Κύριε Πρόεδρε,

σε αντίθεση με ότι έχει συμβεί στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και στον ΑΗΣ Αγίου Γεωργίου, που όταν έκλεισαν στους λιγοστούς συναδέλφους (που για ανάγκες της επιχείρησης παρέμειναν σε αυτούς τους σταθμούς), κόπηκαν μια σειρά ειδικά επιδόματα σε κάποιους άλλους σταθμούς και ορυχεία που επίσης έκλεισαν και πολύ σωστά επαναλαμβάνω πολύ σωστά δεν κόπηκαν.

Γι’ αυτό παρακαλώ πολύ για λόγους ίσης μεταχείρισης να επαναχορηγηθούν τα επιδόματα  που κόπηκαν και στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και στον ΑΗΣ Αγίου Γεωργίου και όπου αλλού έχουν κοπεί.

Το κόστος κύριε Πρόεδρε είναι μηδαμινό.

Η απόφαση όμως που σας ζητώ να πάρετε για ίση μεταχείριση στους συναδέλφους μας που αδικούνται είναι ανεκτίμητη».

 

 

Αρχειοθήκη ιστολογίου