Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Τροπολογία ΥΠΕΝ: Έτσι θα επιστρέφουν οι ΑΠΕ τις «υπεραμοιβές» λόγω υψηλής χοδρεμπορικής

energypress.gr

Κώστας Δεληγιάννης

Τον τρόπο με τον οποίο οι μονάδες ΑΠΕ με Feed in Premium θα αποδίδουν άμεσα στον ΕΛΑΠΕ τα επιπλέον έσοδά τους από τη συμμετοχή στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όταν η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) είναι μεγαλύτερη από την «ταρίφα» τους, θέσπισε το ΥΠΕΝ με σχετική ρύθμιση σε τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση, το οποίο υπερψηφίσθηκε χθες το βράδυ.

Όπως είναι γνωστό, εδώ και λίγους μήνες βρισκόμαστε σε μία τέτοια περίοδο «υπεραμοιβών» αρκετών έργων ΑΠΕ με ΣΕΔΠ, καθώς η

κατακόρυφη αύξηση του χονδρεμπορικού κόστους έχει ενισχύσει την ΤΕΑ πάνω από την Τιμή Αναφοράς τους. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ (Ιούνιος-Ιούλιος 2021) ήδη από τον Ιούλιο ο ΕΛΑΠΕ έχει να λαμβάνει έσοδα 4,384 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή στην αγορά όλου του χαρτοφυλακίου μονάδων με FiP, καθώς οι αποζημιώσεις τους υπερκαλύφθηκαν από την πώληση της ηλεκτροπαραγωγής. Από τον Ιούλιο και μετά, τα ποσά προς επιστροφή είναι πολύ μεγαλύτερα ανά μήνα, καθώς οι τιμές ρεύματος στη χονδρεμπορική έχουν κυριολεκτικά εκτοξευθεί.

Σύμφωνα με το Δελτίο, το ίδιο θα συνεχίσει να συμβαίνει και έως το τέλος του έτους, εκτιμώντας ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους η μέση ΤΕΑ θα διαμορφωθεί στα 135 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Ως αποτέλεσμα, έως τον Δεκέμβριο θα μετατραπεί ουσιαστικά σε εισροή η συνιστώσα της Διαφορικής Προσαύξησης ΣΕΔΠ του Υπολογαριασμού Ενισχύσεων Λ-Γ2. Τα ποσά που εκτιμά ο ΔΑΠΕΕΠ ότι θα εισπράξει με αυτό τον τρόπο ο ΕΛΑΠΕ μέχρι το τέλος της χρονιάς, κατά συνέπεια, ανέρχονται συνολικά σε 81,8 εκατ. ευρώ περίπου.

Ο μηχανισμός απόδοσης των «υπεραμοιβών» προβλέπει ότι, στην περίπτωση που η μηνιαία τιμολόγηση ενός έργου με ΣΕΔΠ είναι αρνητική, τότε ο ΔΑΠΕΕΠ θα εκδίδει σχετικό τιμολόγιο για το ανάλογο ποσό. Αν το τιμολόγιο δεν εξοφληθεί από τον κάτοχο του έργου, τότε ο ΔΑΠΕΕΠ θα συμψηφίζει το προς είσπραξη ποσό με το επόμενο τιμολόγιο.

Αν ωστόσο αυτό δεν καταστεί εφικτό (επειδή π.χ. και τους αμέσως επόμενους μήνες η τιμολόγηση εξακολουθεί να είναι αρνητική), τότε ο ιδιοκτήτης του έχει διορία να εξοφλήσει το τιμολόγιο του ΔΑΠΕΕΠ εντός 60 ημερών από την έκδοσή του. Αν εκπνεύσει η προθεσμία, τότε ο Διαχειριστής θα πρέπει ως «πέναλτι» να δρομολογήσει τις διαδικασίες αποκλεισμού του σταθμού από την αγορά.

Επίσης, ο Διαχειριστής είναι υποχρεωμένος να κινήσει τη διεκδίκηση της οφειλής. Αν πάντως στην πορεία ο κάτοχος του σταθμού καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά, τότε μέσα σε 60 ημέρες αίρεται ο αποκλεισμός του έργου του από την αγορά.

Στην ίδια τροπολογία υπάρχει επίσης ρύθμιση για την αναδρομική εφαρμογή του μηχανισμού, από τον πρώτο μήνα αρνητικών μηνιαίων τιμολογήσεων. Έτσι, ο ΔΑΠΕΕΠ υποχρεούται μέσα στις 10 επόμενες ημέρες να εκδώσει τα σχετικά τιμολόγια, τα οποία οι ιδιοκτήτες των μονάδων είναι υποχρεωμένοι να εξοφλήσουν έως τις 17 Δεκεμβρίου.

Αυτοπαραγωγή για βιομηχανίες

Στην ίδια τροπολογία του ΥΠΕΝ υπάρχουν και άλλες ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ, όπως η διεύρυνση της αυτοπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ και του ενεργειακού συμψηφισμού, δίνοντας λύση στο πρόβλημα εγκατάστασης σταθμών αυτοπαραγωγής μεγάλης ισχύος (π.χ από βιομηχανίες) που αδυνατούσαν να λάβουν προσφορά σύνδεσης για να υλοποιήσουν τον σταθμό. Με την προτεινόμενη ρύθμιση οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εγκαταστήσουν τον σταθμό αυτοπαραγωγής υπό τον όρο ότι δεν θα εγχέουν την παραγόμενη ενέργεια στο Δίκτυο ή το Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας και δεν θα λαμβάνουν λειτουργική ενίσχυση για την ενέργεια που παράγουν.

«Ιδιόκτητα» δίκτυα από σταθμούς ΑΠΕ

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε κατόχους σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ να κατασκευάσουν δίκτυα Μέσης Τάσης για τη σύνδεση σε υποσταθμούς Μέσης προς Υψηλής Τάσης, ενώ θεσπίζεται οικονομικό «πέναλτι» σε σταθμούς ΑΠΕ που υπέβαλαν ή υποβάλλουν εκπρόθεσμη δήλωση στον ΔΑΠΕΕΠ ή τον ΔΕΔΔΗΕ, σχετικά με την καταβολή επενδυτικής ενίσχυσης.

Κορεσμένα δίκτυα

Με άλλη ρύθμιση, αναπροσαρμόζεται το περιθώριο ισχύος σε κορεσμένα δίκτυα (Κυκλάδες και Κρήτη) που θα παραχωρηθεί για «μικρά» φωτοβολταϊκά, ενώ θεσπίζεται προθεσμία υλοποίησης των έργων. Επίσης, αποσαφηνίζεται ο προσδιορισμός των Τιμών Αναφοράς έργων ΑΠΕ στα ΜΔΝ.

Αναστολή στη Β. Εύβοια

Σε άλλη τροπολογία, ενσωματώνεται η διάταξη που εξειδικεύει την προαναγγελία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για αναστολή αδειοδότησης αιολικών σταθμών στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας.

Τέλος το 60% από τα δικαιώματα ρύπων στον ΕΛΑΠΕ

Επίσης, με ρύθμιση απαλείφεται το ελάχιστο ποσοστό 60% από τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων που καταλήγουν στον ΕΛΑΠΕ, καθώς όπως έχει γράψει το energypress, προβλέπεται το μερίδιο αυτό να μειωθεί στο 40%, ώστε να συγκεντρωθούν μεγαλύτερα κονδύλια για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος.

Αρχειοθήκη ιστολογίου