Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Έκτακτη μελέτη επάρκειας από τον ΑΔΜΗΕ για τον φετινό χειμώνα: Πρέπει να είναι διαθέσιμες όλες οι θερμικές μονάδες με τη μέγιστη ισχύ τους

Στο φυσικό αέριο και τον λιγνίτη θα στηριχθεί, κατά κύριο λόγο, η ασφάλεια της τροφοδοσίας του εγχώριου ενεργειακού συστήματος τον χειμώνα. Η συμμετοχή των ΑΠΕ θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες, οι εισαγωγές δεν είναι πάντα υπό έλεγχο, ενώ τα υδροηλεκτρικά παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. 

Παρά το γεγονός ότι ο ΑΔΜΗΕ, σε έκτακτη μελέτη επάρκειας για τον επερχόμενο χειμώνα, εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει έλλειμμα, ωστόσο, δεν αποκλείει το σενάριο των περικοπών ηλεκτροδότησης, στην περίπτωση που θα προκύψει κάτι τέτοιο.

Στο πλαίσιο του ελέγχου της ετοιμότητας και επάρκειας του ενεργειακού συστήματος κατά τη χειμερινή περίοδο από την Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων που συντονίζει η ΡΑΕ, κλήθηκε ο ΑΔΜΗΕ να εκπονήσει τη συγκεκριμένη μελέτη επάρκειας, η οποία υποβλήθηκε στον Ρυθμιστή την προηγούμενη Παρασκευή.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση της Επιτροπής με τον ΔΕΣΦΑ στις 5 Οκτωβρίου, εκπρόσωποι του οποίου διαβεβαίωσαν για την τεχνική επάρκεια του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου και έδωσαν στοιχεία για την αναμενόμενη ζήτηση.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΑΔΜΗΕ, η κάλυψη του μέγιστου φορτίου που θα απαιτηθεί τους τρεις δύσκολους μήνες, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, υπολογίζεται σε 8,8-9,5 GW. Οι πηγές τροφοδοσίας είναι, το φυσικό αέριο, οι λιγνίτες, οι ΑΠΕ, το διασυνοριακό εμπόριο και τα νερά.

Ο ΑΔΜΗΕ υπογραμμίζει την ανάγκη να είναι διαθέσιμες όλες οι θερμικές μονάδες με τη μέγιστη ισχύ τους στο κρίσιμο αυτό διάστημα για να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση. Από αυτές, το φυσικό αέριο δίνει συνολικά ισχύ 4,4 GW και οι λιγνιτικές περίπου 2 GW. Οι θερμικές μονάδες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της χώρας.

Οι λιγνιτικές μονάδες που λειτουργούν αυτή τη στιγμή είναι, οι τέσσερις του Αγίου Δημητρίου, ο ΑΗΣ Μελίτης και η Μεγαλόπολη 4. Η 5η μονάδα του Αγίου Δημητρίου υπολογίζεται να ενταχθεί στο Σύστημα προς τα τέλη του έτους, μετά την ολοκλήρωση κατασκευής της μονάδας υγρής αποθείωσης.

Τα νερά εξακολουθούν να παραμένουν περιορισμένα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η πλήρωση των ταμιευτήρων ήταν χθες κατά μέσο όρο στο 45,20%, όταν την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, πριν ξεκινήσουν οι έντονες βροχοπτώσεις που έφερε η κακοκαιρία «Μπάλος», ήταν κατά μέσο όρο στο 43,67%.

Συνεπώς, την εξίσωση για την κάλυψη του προβλεπόμενου φορτίου τους τρεις κρύους μήνες του χειμώνα θα κληθούν να συμπληρώσουν οι ΑΠΕ και το διασυνοριακό εμπόριο. Παράγοντες, όμως, που εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες και τη διαθεσιμότητα των εισαγωγών, σε μια περίοδο, μάλιστα, που η Ευρώπη θα αντιμετωπίζει ακόμη πιο χαμηλές θερμοκρασίες, με τα αποθέματα της να είναι στο ναδίρ.

Με αυτά τα δεδομένα, ο ΑΔΜΗΕ υπογραμμίζει την ανάγκη να εξασφαλιστεί η επάρκεια καυσίμου, είτε πρόκειται για φυσικό αέριο, είτε για λιγνίτη, για να μη δοκιμαστεί το εγχώριο Σύστημα.

Εάν η ζήτηση υπερβεί τις προβλέψεις, οι καιρικές συνθήκες δεν θα επιτρέπουν τη φουλ χρήση των ΑΠΕ και περιοριστούν οι εισαγωγές, το ακραίο σενάριο, κατά τον Διαχειριστή, ενδέχεται να είναι οι περιοδικές διακοπές ηλεκτροδότησης. Αυτό, άλλωστε, επιλέχθηκε και τον Αύγουστο, λόγω της πίεσης που δέχθηκε το Σύστημα από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Όμως, ο ΑΔΜΗΕ εκτιμά ότι δεν θα φθάσουμε ως εκεί.

Αθηνά Καλαϊτζόγλου από το www.euro2day.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου