Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Διπλάσια επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης ανακοίνωσε η κυβέρνηση


Διπλασιάζεται η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και ενισχύεται το επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση των κριτηρίων, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, Χρήστος Σταϊκούρας και Κώστας Σκρέκας, με τα μέτρα να φτάνουν συνολικά τα 500 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε σχετικά ότι οι ανατιμήσεις αποτελούν απειλή για την ανάκαμψη. Ειδικά στην ενέργεια, οι ανατιμήσεις αποτελούν ενεργειακή κρίση -κρίση παροδική μεν αλλά οξεία, η οποία πλήττει την οικονομία με μεγαλύτερη ένταση και έκταση από τις αρχικές προβλέψεις, με αυξημένο βάρος στα νοικοκυριά. Η κρίση αυτή αποτελεί πρόκληση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε.

Για την αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης λαμβάνονται στοχευμένα μέτρα. Συγκεκριμένα, διπλασιάζεται η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και θα φτάσει τα 326 εκατ. Ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, τα κεφάλαια του ειδικού ταμείου για τον ηλεκτρισμό υπερδιπλασιάζονται από τα 150 στα 400 εκατ. και τα χρήματα προέρχονται από τις δημοπρασίες ρύπων. Η κρατική στήριξη ανεβαίνει στα 60 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 30 ευρώ προηγουμένως, δηλαδή η στήριξη της κυβέρνησης είναι 18 ευρώ το μήνα για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 300 κιλοβατώρες. Παράλληλα, η ΔΕΗ θα καλύψει μέρος του κόστους και παράλληλα γίνεται έκληση και στους ιδιώτες παρόχους. Για όσους δικαιούνται κοινωνικό τιμολόγιο θα έχουν 80 ευρώ στήριξη στην κιλοβατώρα ώστε να μην επιβαρυνθούν καθόλου.

Αντίστοιχα, αυξάνεται και το επίδομα θέρμανσης κατά 36% έως 68% για πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά. Επίσης θα είναι διπλάσια η προσαύξηση (20% αντί 10%) για κάθε παιδί. Το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης υπερβαίνει τα 168 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με το επίδομα θέρμανσης ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι διευρύνεται σε ύψος αλλά και αριθμό δικαιούχων:

  • Η βάση υπολογισμού αυξάνει από τα 220 στα 300 ευρώ. Είναι το ποσό που πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες που δίνει συντελεστή από 0,12 έως 1,62.
  • Το επίδομα για κάθε παιδί προσαυξάνεται κατά 20% αντί για 10%
  • Το ελάχιστο επίδομα αυξάνει από τα 80 στα 100 ευρώ
  • Το μέγιστο επίδομα αυξάνει από τα 650 στα 700 ευρώ 

Τέλος, στο φυσικό αέριο ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προωθείται μια έκπτωση τουλάχιστον 15% και συνεργασία ώστε και οι υπόλοιποι πάροχοι να μπορούν να πάρουν φυσικό αέριο με έκπτωση και αυτή να περάσει στους τελικούς καταναλωτές.

 

 https://energypress.gr/news/diplasia-epidotisi-sto-ilektriko-reyma-kai-enishysi-toy-epidomatos-thermansis-anakoinose-i

Αρχειοθήκη ιστολογίου