Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Πράσινο φως από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ


Γιώργος Φιντικάκης

Όπως ανέφερε η διοίκηση απαντώντας σε ερωτήματα των μετόχων,η υπό μελέτη ΑΜΚ θα συμβάλει στη χρηματοδότηση του επικαιροποιημένου Στρατηγικού Σχεδίου της Εταιρείας και θα επιτρέψει στην Εταιρεία να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε €5,3 δισ. τα επόμενα 3 έτη και σε €8,4 δισ. μέχρι το 2026, με στόχο τα 7,2GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (περιλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) μέχρι το 2024 και τα 9,1GW μέχρι το 2026, πράγμα που με τη σειρά του αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων EBITDA ύψους €1,7 δισ. το 2026. Το μήνυμα του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου, Γ. Στάσση ήταν ότι αν δεν ενισχυθεί κεφαλαιακά η εταιρεία σήμερα που οι αγορές ανθούν, υπάρχει διαθεσιμότητα κεφαλαίων και η χώρα αναδεικνύεται ως επενδυτικός προορισμός, τότε πότε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΑΜΚ θα παράσχει ισχυρά κεφάλαια για την υλοποίηση των επόμενων στρατηγικών κινήσεων της επιχείρησης. 

Παράλληλα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων γιατί η διοίκηση δεν αποφάσισε την πλήρη ιδιωτικοποίηση σε στρατηγικό επενδυτή επισήμανε: "Δεν ήταν επιλογή να πουληθεί όλο το ποσοστό μετοχών. Η περαιτέρω μετοχοποίηση της με την είσοδο πλειάδας επενδυτών και θεσμικών επενδυτών δίνει τη δυνατότητα στην εταιρία να αντλήσει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της και να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία. Αναφορικά με τη διοίκηση της εισηγμένης μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την είσοδο επενδυτών ο ίδιος πρόσθεσε: "Οι Έλληνες μπορούν να διοικήσουν τη ΔΕΗ ισάξια όπως κάνουν και σε άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις 

Εξάλλου όπως τόνισε ο κ. Στάσης η επιλογή της κατάργησης των δικαιωμάτων προτίμησης αποτελεί τη μόνη πρόσφορη δομή συναλλαγής που εξασφαλίζει τον ανταγωνιστικό προσδιορισμό της τιμής. Ταυτόχρονα η άλλη επιλογή της διατήρησης του δικαιώματος προτίμησης, θα λειτουργούσε ανασταλτικά για τη συμμετοχή πολλών επενδυτών και θα επιβράδυνε τη διαδικασία, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ. 

Σε ό,τι αφορά την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι υπήρξε κεντρική επιλογή να διατηρηθεί ο έλεγχος της ΔΕΗ στη θυγατρική των δικτύων διανομής, χωρίς τη μείζονα συμμετοχή του εταίρου μειοψηφίας στα θέματα διακυβέρνησης. Όπως είπε, ο μέτοχος μειοψηφίας θα συμβάλει στην εταιρική διακυβέρνηση μέσω των μελών του ΔΣ που θα επιλέξει. 

Σημειώνεται τέλος ότι η έκτακτη ΓΣ επιβεβαίωσε την ιδιότητα ως ανεξάρτητου μέλους του αντιπροέδρου της εταιρείας Πύρρου Παπαδημητρίου και επιπλέον ενέκρινε την τροποποίηση και συμπλήρωση του άρθρου 3 του σκοπού του καταστατικού της εταιρείας. 

energypress.gr


Αρχειοθήκη ιστολογίου