Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Μπροστά στην ακριβότερη τιμή κιλοβατώρας της σύγχρονης ιστορίας


Αρκούσε μια εντολή του Ρώσου Προέδρου στην Gazprom να αυξηθούν οι παραδόσεις αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά μέσα στον Νοέμβριο για να υποχωρήσει η τιμή του φυσικού αερίου στην περιοχή των 80-85 ευρώ αλλά και για να πέσει χθες η τιμή της μεγαβατώρας στην Ελλάδα στα 186 ευρώ, για πρώτη φορά κάτω από τα 200 ευρώ ύστερα από πολλές ημέρες.

Αυτό συνιστά μια τρανή απόδειξη για την έκταση του κερδοσκοπικού παιχνιδιού, μια «παρηγοριά» για τον καταναλωτή που ετοιμάζεται να πληρώσει τον ακριβότερο λογαριασμό ρεύματος και φυσικού αερίου όλων των εποχών, αλλά σίγουρα όχι τη «λύση» του προβλήματος.

Διότι εκτός από την χθεσινή αποκλιμάκωση των τιμών – οι οποίες και πάλι παραμένουν σε εξωφρενικά επίπεδα- η χθεσινή ημέρα σημαδεύτηκε και από τις δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία δήλωσε σαφώς ότι το πρόβλημα με τις υψηλές τιμές στην ενέργεια θα διαρκέσει περισσότερο από ότι αναμενόταν. Που μας αφήνει όλη αυτή η κινητικότητα;

Πρακτικά σε θέσεις… μάχης. Τα νοικοκυριά που θα παραλάβουν εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος με καταναλώσεις Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου θα καταλάβουν απόλυτα τι σημαίνει «ρήτρα αναπροσαρμογής». Η χονδρική τιμή του Αυγούστου έκλεισε πάνω από τα 120 ευρώ, του Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στα 134,7 ευρώ και για τον Οκτώβριο, το πιθανότερο είναι ότι θα κινηθούμε προς τα 180-190 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι θα πληρώσουμε –τουλάχιστον όσοι δεν έχουν επιλέξει τον σταθερό τρόπο χρέωσης- την ακριβότερη τιμή κιλοβατώρας ρεύματος της σύγχρονης ιστορίας.

Σήμερα, 29/10, η Eurostat αναμένεται να δώσει τις πρώτες εκτιμήσεις της για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο. Οι προβλέψεις είναι απαισιόδοξες. Με την Γερμανία να κινείται με πληθωρισμό πάνω από 4%, είναι δεδομένο ότι ολόκληρη η Ευρωζώνη θα επιδείξει σαφώς χειρότερη εικόνα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο κάτι που προφανώς δεν διαφεύγει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παρά τις βραχυπρόθεσμες τάσεις αποκλιμάκωσης των τιμών που προκαλούνται από δηλώσεις όπως αυτές που έκανε την Τετάρτη ο Πούτιν, το γεγονός είναι ότι η τιμή του φυσικού αερίου εξακολουθεί να είναι διπλάσια σε σχέση με πέρυσι.

Όσο για την ηλεκτρική ενέργεια, τον Οκτώβριο θα είναι περίπου κατά 17-18 λεπτά ακριβότερη σε σχέση με πέρυσι λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής κάτι που σημαίνει ότι η κρατική επιδότηση θα απορροφήσει μόλις το ένα τρίτο της ζημιάς των νοικοκυριών. Αυτά αλλά και τις πρώτες μετακυλήσεις του ενεργειακού κόστους στις τιμές των τελικών προϊόντων αναμένεται να αποτυπώσει ο πληθωρισμός του Οκτωβρίου.

Το οικονομικό επιτελείο θα «μετρήσει» την έκταση του πληθωρισμού, θα συνυπολογίσει την πορεία των φορολογικών εσόδων του Οκτωβρίου (σ.σ η σημερινή ημέρα είναι κρίσιμη καθώς πληρώνεται διπλός ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος) για να αποφασίσει τα επόμενα μέτρα στήριξης. Προτεραιότητα φαίνεται να δίνεται στις ευκολίες πληρωμής για την καταβολή των φουσκωμένων λογαριασμών που τώρα θα αρχίσουν να έρχονται αλλά και στην ενίσχυση των επιχειρήσεων για τις οποίες προς το παρόν δεν έχει προβλεφθεί στήριξη για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

www.liberal.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου