Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

"Big deal" ΔΕΗ - CVC Capital για συμμετοχή με 10% στην αύξηση κεφαλαίου

Γιώργος Φιντικάκης

«Κλείδωσε» το πρώτο μεγάλο πακέτο της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με τη CVC Capital να έρχεται σε συμφωνία με τη ΔΕΗ για αγορά μετοχών, αξίας 395 εκατ ευρώ με ταβάνι τιμής τα 9 ευρώ.

Τιμή πολύ κοντά στην τρέχουσα τιμή μετοχής της ΔΕΗ - χθες, σε μια «κουτσή» συνεδρίαση, έκλεισε στα 9,07 ευρώ- γεγονός που φωτογραφίζει τα επίπεδα στα οποία θα γίνει η αύξηση, ενώ αποτελεί ένδειξη για το που φτασουν οι προσφορές και των άλλων μεγάλων θεσμικών επενδυτών που θα συμμετάσχουν στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Ταβάνι για τη συμμετοχή της CVC Capital, το 10% της αύξησης, (το αμερικανικό fund είχε ζητήσει υψηλότερο πακέτο), προκειμένου να μπουν στην αύξηση όσο το δυνατόν ξένοι ισχυροί παίκτες. Το τελικό ποσό της ΑΜΚ «κλειδώνει» σε Δ.Σ. της ΔΕΗ τη Παρασκευή 29 Οκτωβρίου. Τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, ανοίγει το βιβλίο προσφορών.

Ολόκληρη η χρηματιστηριακή ανακοίνωση της ΔΕΗ έχει ως εξής: 

Η ΔΕΗ Α.Ε. (ο «Εκδότης») ανακοινώνει ότι, κατόπιν της έγκρισης από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Εκδότη, την 19η Οκτωβρίου 2021, της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου του Εκδότη σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. 1(β) του Νόμου 4548/2018, επί της οποίας θα αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Εκδότη, δυνάμει της δοθείσας από την ως άνω Έκτακτη Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησης (η «Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου»), υπέγραψε συμφωνία (η «Συμφωνία Cornerstone») με τη Selath Holdings S.à r.l. («ο Cornerstone Επενδυτής»), οντότητα που θα χρηματοδοτηθεί από επενδυτικά κεφάλαια ή οχήματα τα οποία συμβουλεύει η CVC Advisers Greece S.M.S.A. και/ή οι θυγατρικές της. Με βάση τους όρους της Συμφωνίας Cornerstone, ο Cornerstone Επενδυτής έχει συμφωνήσει να εγγραφεί για την αγορά εκδοθησομένων κοινών μετοχών του Εκδότη με συνολική δέσμευση που δεν θα υπερβαίνει τα € 395,0 εκατομμύρια, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, περιλαμβανόμενου του ότι η τιμή διάθεσης των εκδοθησομένων μετοχών δεν θα υπερβαίνει τα € 9,00 ανά εκδοθησομένη κοινή μετοχή. Επιπροσθέτως, δυνάμει της Συμφωνίας Cornerstone ο Εκδότης έχει συμφωνήσει, ότι, με την επιφύλαξη των όρων που έχουν περιληφθεί σε αυτή, ο Cornerstone Επενδυτής θα έχει εγγύηση κατανομής του αριθμού κοινών μετοχών που απαιτείται, ώστε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου να έχει στην κατοχή του τουλάχιστον το 10,0% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου. Ο Cornerstone Επενδυτής θα λάβει τις εκδοθησόμενες μετοχές μέσω της Ιδιωτικής Τοποθέτησης εκτός Ελλάδας που θα λάβει χώρα στο πλαίσιο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, και ως τμήμα αυτής. 

Ο Επενδυτής έχει δεσμευθεί να τηρήσει εξάμηνη περίοδο υποχρεωτικής διακράτησης μετά την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, με την επιφύλαξη ορισμένων περιορισμένων εξαιρέσεων. 

Όπως προβλέπεται από την εξουσιοδότηση που έχει δοθεί από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση, οι όροι της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας Cornerstone, υπόκεινται στην έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εκδότη.

Πλαφόν συμμετοχής το 10%

Να σημειωθεί ότι όλες οι επαφές της Διοίκησης της ΔΕΗ με επενδυτές έχουν ως κοινό στοιχείο το "όριο" συμμετοχής 10% στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς συνιστά βασική στρατηγική για τον "Εκδότη". Βασική επιδίωξη είναι υπάρξει πλουραλισμός, να μπουν στην αύξηση όσο το δυνατόν περισσότεροι ισχυροί παίκτες και να διεθνοποιηθεί η μετοχική βάση της επιχειρησης, όπως έκανε σαφές και η διοίκηση κατά τη προ ημερών γενική συνέλευση.

Στο ταμπλό, η μετοχή - που σύμφωνα με τη SoGen πρόκειται να ενταχθεί σύντομα στον δείκτη MSCI - έκλεισε χθες στα 9,07 ευρώ  - σε μια «κουτσή» συνεδρίαση-  κάνοντας τη πολλοστή ανοδική συνεδρίαση στις τελευταίες 20 και έχοντας υπερκαλύψει κατά πολύ τις απώλειες των πρώτων ημερών αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΑΜΚ στις 23 Σεπτεμβρίου.

Σε αυτή τη περίπτωση, εφόσον η τιμή της αύξησης κλειδώσει κοντά στα επίπεδα των τελευταίων συνεδριάσεων και η ΔΕΗ ζητήσει από την αγορά 1,2 δισ ευρώ, εννοείται ότι ο όγκος έκδοσης των νέων μετοχών θα είναι σχετικά περιορισμένος συγκριτικά με τις υφιστάμενες. Θεωρητικά η επιχείρηση έχει δικαίωμα να εκδώσει τόσες, όσες και οι σημερινές μετοχές, δηλαδή 232.000.000.

Ογκος νέων μετοχών και τιμή μετοχής θα οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, ανάλογα και με τα αποτελέσματα του δεύτερου και τελευταίου κύκλου «διερευνητικών» επαφών των δύο πλευρών, δηλαδή των funds από τη μία και των ΔΕΗ, Citi, Goldman Sachs, από την άλλη, οι οποίες και θα διαρκέσουν ένα ακόμη δεκαήμερο. Στο ερώτημα κατά πόσο θα συμμετάσχει το Δημόσιο στην αύξηση, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να το κάνει, αλλά σε ένα μικρό ποσοστό. Το Υπερταμείο ελέγχει το 34,12% και το ΤΑΙΠΕΔ το υπόλοιπο 17%.

 https://energypress.gr/news/big-deal-dei-cvc-capital-gia-symmetohi-me-10-stin-ayxisi-kefalaioy-proto-vima-gia-tin-epityhia

 

Αρχειοθήκη ιστολογίου