Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Τεράστια η ζήτηση από ξένα funds με «προσφορές» κοντά στα… 2 δισ. ευρώ για την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ

energypress.gr
Γιώργος Φιντικάκης

Εκρηκτικό ενδιαφέρον καταγράφεται από ξένα funds για συμμετοχή στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, με τραπεζικές και χρηματιστηριακές πηγές να μιλούν για υπερκάλυψη κατά περίπου… τρεις φορές του ποσού των 750 εκατ ευρώ. Πέντε ημέρες πριν τη γενική συνέλευση της Τρίτης 19 Οκτωβρίου, όπου οι μέτοχοι καλούνται να εκφράσουν τη γνώμη τους και να εγκρίνουν την ΑΜΚ της επιχείρησης, τα αιτήματα από funds και ξένους θεσμικούς για πακέτα νέων μετοχών, λέγεται ότι προσεγγίζουν τα 2 δισ ευρώ. Και αυτό, χωρίς καν να έχει ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία.

Τη ζήτηση επιβεβαιώνει και η πορεία της μετοχής που παρά τη βουτιά των πρώτων ημερών μετά τις 23 Σεπτεμβρίου, όταν και ανακοινώθηκε η ΑΜΚ, έχει επανέλθει στα πρότερα επίπεδα. Χθες, έκλεισε στα 8,90 ευρώ, καλύπτοντας πλήρως τις απώλειες των τριών τελευταίων εβδομάδων, «καθώς η αγορά έχει πλέον χωνέψει» - όπως λένε χρηματιστηριακές πηγές - «ότι στην ΑΜΚ θα συμμετάσχουν τόσο οι μικρομέτοχοι, όσο και οι μικροί εγχώριοι αλλοδαποί θεσμικοί επενδυτές».

Αν αληθεύουν οι πληροφορίες για «τρελή» ζήτηση και ενδιαφέρον κοντά στα 2 δισ ευρώ, τότε, εφόσον αυτό αποτυπωθεί και στο βιβλίο προσφορών, είναι βέβαιο ότι η επιχείρηση θα αντλήσει 1 δισ ευρώ, ίσως και περισσότερα.

Το θέμα του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, οι αιτίες για την επιλογή της μεθόδου του book building που εδράζεται στην ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών και κάθε ζήτημα που άπτεται της διαδικασίας και της αλλαγής σελίδας στην ΔΕΗ, θα κυριαρχήσουν στην γενική συνέλευση της προσεχούς Τρίτης. Ανήμερα, η ΓΕΝΟΠ, έχει προγραμματίσει 24ωρη απεργία, συλλαλητήριο και συνέντευξη Τύπου.

Η διαδικασία του book building, οπότε και θα ανακοινωθεί η τιμολόγηση, τοποθετείται στα τέλη Οκτωβρίου και η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στις αρχές Νοεμβρίου, με τη κατανομή τους και την τελική τιμή να εγκρίνονταιπρώτα από το ΔΣ της επιχείρησης.

Ναι μεν η αύξηση κεφαλαίου έχει προταθεί να γίνει με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης, εντούτοις έχει προταθεί να ισχύσει μηχανισμός κατά προτεραιότητα κατανομής για τη διάθεση των νέων μετοχών σε όσους από τους υφιστάμενους μετόχους συμμετάσχουν στη συνδυασμένη προσφορά. Δηλαδή τη διαδικασία, κατά την οποία οι νέες μετοχές θα διατεθούν με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα («Δημόσια Προσφορά») και ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές εκτός Ελλάδος («Διεθνή Προσφορά»).

Σε επίπεδο ονοματολογίας, ακούγεται ότι το ενδιαφέρον για μεγάλα πακέτα προέρχεται από τα ίδια funds που μπήκαν και στις φετινές ομολογιακές εκδόσεις της ΔΕΗ, όπως και όσα ενδιαφέρθηκαν για το ΔΕΔΔΗΕ. Από τις CVC Capital, Blackrock, Ardian, KKR, Macquairie, First Sentier, Oak Hill και Helikon (που έχει ήδη τοποθετηθεί στην εταιρεία με ποσοστό 5%), έως τα 16 funds που είχαν τοποθετηθεί το καλοκαίρι στο ομόλογο της ΔΕΗ, όλοι αυτή τη στιγμή είναι δυνητικοί παίκτες. Σε όσους τοποθετήθηκαν στο 7ετές ομόλογο της επιχείρησης τον Ιούλιο, συμπεριλαμβάνονται οι EBRD, Fidelity, Apollo, Carmignac, Twenty Four AM, Bluecrest και Pictet, Union Investments, Sona Asset Management, Barings, Aperture, Saba Capital και Vontobel, funds που επίσης θα μπορούσαν να βρεθούν στην σχετική λίστα.

 

Αρχειοθήκη ιστολογίου