Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Μυτιληναίος: Θετική η νέα μεθοδολογία του ΑΔΜΗΕ για τις χρεώσεις χρήσης στους ενεργοβόρους


Μυτιληναίος: Θετική η νέα μεθοδολογία του ΑΔΜΗΕ για τις χρεώσεις χρήσης στους ενεργοβόρους
Οι εκπτώσεις για χαμηλά φορτία δεν περιορίζουν την αιχμή του συστήματος
Θετικά αντιμετωπίζει ο όμιλος Μυτιληναίου την πρόταση του ΑΔΜΗΕ για τη θέσπιση νέας μεθοδολογίας προσδιορισμού των χρεώσεων χρήσης του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνοντας ότι η πρόβλεψη παροχής εκπτώσεων σε ιδιαίτερα ενεργοβόρους καταναλωτές αναδεικνύει τη συνεισφορά των μεγάλων σταθερών φορτίων στη γενικότερη λειτουργία του Συστήματος.
Ωστόσο ο όμιλος εκφράζει τον προβληματισμό του για το γεγονός, ότι προβλέπονται ιδιαίτερα σημαντικές εκπτώσεις για ενεργοβόρους καταναλωτές με ιδιαίτερα χαμηλό συντελεστή φορτίου οι οποίοι δεν συμβάλλουν στον περιορισμό των αιχμών του φορτίου.
Το πραγματικό κόστος

Οι θέσεις αυτές του ομίλου Μυτιληναίου εκφράζονται στο πλαίσιο διαβούλευσης που διενήργησε η ΡΑΕ με σκοπό την τροποποίηση του Κώδικα Διαχείρισης του συστήματος και τη θέσπιση νέας μεθοδολογίας για τον προσδιορισμό των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος.
Αναλυτικά η σχετική επιστολή αναφέρει τα εξής: «Αξιολογείται θετικά η εισήγηση του ΑΔΜΗΕ καθώς οι Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος οφείλουν, εκτός από το να εξασφαλίζουν την ανάκτηση του Απαιτούμενου Εσόδου του Συστήματος για το Διαχειριστή, να χαρακτηρίζονται από τις αρχές της κοστοστρέφειας, της εφαρμοσιμότητας και της προβλεψιμότητας παρέχοντας κίνητρα για τον περιορισμό των αιχμών του Συστήματος. Τα παραπάνω βοηθούν στην θεσμοθέτηση ενός πλαισίου χρεώσεων το οποίο θα αντανακλά το πραγματικό κόστος αλλά και τα συνοδά οφέλη που προκαλεί η λειτουργία του κάθε καταναλωτή στο ΕΣΜΗΕ.

Σημαντικά οφέλη

Βάσει των παραπάνω, η πρόβλεψη εκπτώσεων για τους ιδιαίτερα ενεργοβόρους καταναλωτές συμβάλει στην ανάδειξη της συνεισφοράς των μεγάλων σταθερών φορτίων στη γενικότερη λειτουργία του Συστήματος.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στην αιτιολογική απόφαση που συνοδεύει το νόμο που καθιέρωσε αντίστοιχες εκπτώσεις στις χρεώσεις χρήσεις συστήματος για τους ενεργοβόρους καταναλωτές στη Γερμανία αλλά και στην μετέπειτα έκθεση αξιολόγησης της συγκεκριμένης πρόβλεψης, τα οφέλη που προκύπτουν από τα αυξημένα μεγέθη σταθερής ετήσιας κατανάλωσης είναι πολλαπλά. Εκτός από τη συμβολή τους στη γενικότερη ευστάθεια και λειτουργία του συστήματος (πχ μείωση διακυμάνσεων τάσης/συχνότητας, εξοικονόμηση πόρων από έκτακτες συντηρήσεις του δικτύου), σημαντική είναι επίσης η συνεισφορά τους στην βελτίωση της προβλεψιμότητας των αναγκών του συστήματος, καθώς επίσης στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των μονάδων παραγωγής και κατ’ επέκταση της προμήθειας ενέργειας στον τελικό καταναλωτή.

www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου