Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Εξοικονόμηση τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ σε δαπάνες στην ενέργεια το 2023 για τη χώρα μας- «Κλειδί» οι ΑΠΕ


Εξοικονόμηση τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ σε δαπάνες στην ενέργεια – με βάση τις σημερινές τιμές- θα πετύχει το 2023 η χώρα μας, με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) να αποτελούν το «κλειδί» για λιγότερες εισαγωγές φυσικού αερίου, όπως επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της σημερινής ημερίδας που διοργάνωσε η voria.gr, με θέμα «Ενεργειακή κρίση και Βόρεια Ελλάδα: Προκλήσεις, ευκαιρίες και προοπτικές».

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει αναρριχηθεί στην 8η θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό της μείγμα και «σήμερα σχεδόν το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουμε προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά. Έτσι, όπως ανέφερε, «το 2023 θα “γλυτώσουμε”, με τις σημερινές τιμές, τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ που θα αναγκαζόμασταν να δαπανήσουμε για να πληρώσουμε φυσικό αέριο που θα εισάγαμε, ώστε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια. Και δεν εισάγουμε, γιατί έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ και με αυτόν τον τρόπο να παράγουμε από εκεί ρεύμα αντί από το φυσικό αέριο», διευκρίνισε. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο που διαθέτει άπλετα η πατρίδα μας αλλά και από τον άνεμο, είναι από τρεις έως και πέντε φορές φθηνότερο από το να την παράγουμε από λιγνίτη ή τα εισαγόμενα καύσιμα, όπως είναι το φυσικό αέριο», επισήμανε ο κ. Σκρέκας.

Παρά το γεγονός δε, ότι δεν κλείνουν φέτος τα εργοστάσια λιγνίτη, που επρόκειτο να «σβήσουν μηχανές», η απολιγνιτοποίηση προχωρά «όπως και με ταχύτατο ρυθμό “τρέχει” και η ενεργειακή στρατηγική της κυβέρνησης». Μέχρι το 2028 (χρονιά ορόσημο για την απολιγνιτοποίηση) «έχουμε αρκετά χρόνια ακόμη για να πετύχουμε μια δίκαιη μετάβαση από τη σημερινή κατάσταση σε αυτήν που το 80% της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας θα προέρχεται από ΑΠΕ και αυτή είναι και η λύση και για την τωρινή, αλλά και τις μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις», σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «είναι αλήθεια ότι έχουμε δώσει μια μεταβατική περίοδο λειτουργίας για τα λιγνιτικά εργοστάσια, αλλά μέχρι το 2028 έχουμε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να αξιοποιήσουμε τον λιγνίτη μέχρι να καταφέρουμε την ενέργεια που παράγουμε απ’ αυτόν, να την εξασφαλίσουμε από τον ήλιο, τον άνεμο ή και τη γεωθερμία που είναι πιο φθηνή».

Στις δηλώσεις του ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε ακόμα στις «αποφασιστικές δράσεις», που έλαβε έγκαιρα, όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. «Έχουμε λάβει μέτρα έτσι ώστε μέσα από επιδοτήσεις στο ρεύμα και μέσα από μία μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική, να διασφαλίσουμε καταρχήν προσιτές τιμές ενέργειες για τον δύσκολο χειμώνα του 2023, αλλά και ανταγωνιστικές και προβλέψιμες τιμές ενέργειας για τα επόμενα χρόνια στην πατρίδα μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρχειοθήκη ιστολογίου