Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Σ. Φάμελλος: Πόσα εκατομμύρια από τα υπερκέρδη θα χαρίσετε αυτήν τη φορά στους προμηθευτές;

 

Σ. Φάμελλος: Πόσα εκατομμύρια από τα υπερκέρδη θα χαρίσετε αυτήν τη φορά στους προμηθευτές; - βίντεο

Ομιλία επί του νομοσχεδίου ενσωμάτωσης της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/882 για την προσβασιμότητα

«Στο παρόν νομοσχέδιο εισάγετε άλλον έναν προσωρινό μηχανισμό παρακράτησης μέρους των υπερκερδών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που παράγονται από τον περασμένο Ιούλιο και μετά την «πανηγυρική» εκ μέρους της κυβέρνησης κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Άρα παραδέχεστε ότι υπάρχουν νέα υπερκέρδη από την υποτιθέμενη κατάργηση και μετά, καθώς και ότι, αντί να αναστείλετε την παραγωγή τους, επιλέγετε να παίρνετε τα λεφτά από τους καταναλωτές, να στερεύουν οικονομικά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, για να επιστρέφετε στη συνέχεια ως επιδοτήσεις της ακρίβειας ένα άγνωστο τμήμα τους», δήλωσε σχετικά με την τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου και επικεντρώθηκε, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στάθηκε αναλυτικά στη συνέχεια στα βασικά συμπεράσματα για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα:

- Η πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ παράγει υπερκέρδη

Το αλαλούμ, «φρανκενστάιν» μοντέλο διαμόρφωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας μετά την υποκριτική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής οδήγησε σε νέα γενιά υπερκερδών. Άρα η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για αυτή τη νέα γενιά υπερκερδών.

- Είμαστε στις πρώτες θέσεις ακρίβειας στο ρεύμα και όχι στις τελευταίες

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (Eurostat, ACER) οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα χρεώνουν το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη και οι καταναλωτές έχουν την τρίτη πιο ακριβή δαπάνη στην Ευρώπη για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ρεύμα.

- Η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει την αισχροκέρδεια εις βάρος κοινωνίας και οικονομίας

Η κυβέρνηση θα φορολογήσει τα υπερκέρδη αλλά δεν κάνει τίποτα για να τα μειώσει στην πηγή.

Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί δεν θέτει ανώτερο συντελεστή κέρδους. Είναι παράλογη η λογική του να αφαιρούνται τα δισεκατομμύρια ευρώ των υπερκερδών από την αγορά και από τα νοικοκυριά και εκ των υστέρων να ανακτάται ένα τμήμα.

- Επί ΝΔ η ΔΕΗ αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» αισχροκέρδειας και υπερκερδών

Η ΔΕΗ σέρνει τον χορό των υπερκερδών που απολαμβάνουν από τον Ιούλιο του 2021 οι ηλεκτροπαραγωγοί αρχικά και έως τον Ιούλιο του 2022. Ακόμη και σύμφωνα με το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που υποεκτιμά τα υπερκέρδη σε 927 εκατ. ευρώ για την περίοδο Οκτώβριος 2021-Μάρτιος 2022, τα 730 εκατ. ευρώ των απαράδεκτων κερδών εν μέσω της ακραίας κρίσης ακρίβειας αφορούν τη ΔΕΗ.

- Είναι τέτοια η ανεπάρκεια της κυβέρνησης που δεν γνωρίζει πόσα είναι τα υπερκέρδη

​Η κυβέρνηση μιλάει για έκτακτη εισφορά στην προμήθεια χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένο ποσό. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα υπερκέρδη μόνο στην προμήθεια ρεύματος ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. 788 ευρώ ανά μεγαβατώρα χρέωνε η ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο στα νοικοκυριά όταν το κόστος της χονδρικής ήταν μόλις 414 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν συνυπολογιστούν και όλα τα επιπλέον κόστη, π.χ. αγορά εξισορρόπησης και αποκλίσεις, κόστος προμήθειας και ένα εύλογο κέρδος, το υπερκέρδος της ΔΕΗ στην προμήθεια χαμηλής τάσης φτάνει στα 295 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ο Σ. Φάμελλος επισήμανε επιπλέον ότι η νέα κυβερνητική τροπολογία για το μηχανισμό παρακράτησης μέρους της νέας γενιάς υπερκερδών στην προμήθεια ρεύματος παραπέμπει τη μεθοδολογία υπολογισμού των υπερκερδών, και άρα τα ποσά που θα επιστραφούν στους καταναλωτές, σε Υπουργική Απόφαση, άρα δεν αποκαλύπτει τις προθέσεις της κυβέρνησης.

«Δεν πρόκειται να σάς δώσουμε «λευκή» επιταγή για να κουκουλώσετε ξανά υπερκέρδη. Έχετε επιβαρυμένο ιστορικό με τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών που παράγονταν έως τον περασμένο Ιούλιο, όπου, και αφού παραδεχτήκατε την ύπαρξη υπερκερδών και ο κος Μητσοτάκης τον περασμένο Μάρτιο δεσμεύτηκε να τα φορολογήσει κατά 90%, ακόμη δεν έχει επιστραφεί στους καταναλωτές ούτε ένα ευρώ».

«Η ουσία είναι ότι από τα 2,2 δισ. ευρώ των υπερκερδών έως τα τέλη Ιουνίου η κυβέρνηση έχει χαρίσει 1,8 δισ. ευρώ στους ηλεκτροπαραγωγούς, στερώντας τα από την αγορά και τα νοικοκυριά. Η κυβέρνηση και μαγειρεύει και καλύπτει τα υπερκέρδη εν μέσω ακραίας κρίσης ακρίβειας στην ενέργεια», είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο Σ. Φάμελλος ρώτησε: «Πόσα εκατομμύρια θα τους χαρίσετε αυτήν τη φορά από τα υπερκέρδη στην προμήθεια ρεύματος;».

Αρχειοθήκη ιστολογίου