Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Ακόμη στα «χαρτιά» η επιτάχυνση στην αδειοδότηση των ΑΠΕ – Η ευρωπαϊκή εικόνα και οι εκτιμήσεις για Ελλάδα σε αιολικά και φωτοβολταϊκά

energypress.gr

Μιχάλης Μαστοράκης

Μεταξύ των χωρών με τους πιο αργούς ρυθμούς στην αδειοδοτική ωρίμανση νέων αιολικών έργων βρίσκεται η Ελλάδα μαζί με τις Κροατία και Σουηδία, με τους χρόνους να φτάνουν έως και τα 10 χρόνια από την στιγμή υποβολής της αίτησης έως την κατασκευή του πάρκου.

Τα παραπάνω σημειώθηκαν σε webinar που πραγματοποίησε η SolarPower Europe την περασμένη Πέμπτη, όπου κοινός τόπος των παρεμβάσεων αποτελεί η διαπίστωση πως ο υφιστάμενος ρυθμός της αδειοδοτικής διαδικασίας υπολείπεται σημαντικά της ταχύτητας που επιτάσσουν οι στόχοι που έχουν τεθεί με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος μη επίτευξής τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Υπό το υφιστάμενο πλαίσιο αν τώρα υποβάλλουμε αίτηση για μια μονάδα ΑΠΕ ίσως κατασκευάσουμε το 2030 – πράγμα μη αποδεκτό με δεδομένη την τρέχουσα κλιματική και ενεργειακή κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτατος σύμβουλος πολιτικής σε παρέμβασή του στο webinar.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Montel σε δημοσίευμά του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισαγάγει νομοθεσία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις στην διαδικασία της αδειοδότησης, θέτοντας προθεσμία δύο ετών για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών από την στιγμή που υποβάλλεται η αίτηση.

Ωστόσο, κανένα κράτος μέλος δεν εφαρμόζει την εν λόγω προθεσμία στα αιολικά και μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις τηρούνται οι χρονικοί περιορισμοί στα φωτοβολταϊκά, όπως σημείωσε η Pauline Fournols, σύμβουλος ενέργειας και περιβάλλοντος της WindEurope μιλώντας στην εκδήλωση.

«Αν δεν λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα τότε οι στόχοι του 2030 θα παραμείνουν ακαδημαϊκού χαρακτήρα», ανέφερε η ίδια. Πρόσθεσε ακόμη ότι το βασικό πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη σαφήνειας, γεγονός που φάνηκε στο ζήτημα της προθεσμίας που αν και θεσμοθετήθηκε, δεν συνοδεύτηκε με τα ανάλογα μέτρα για να ισχύσει.

Ανάλογος προβληματισμός υπάρχει και στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ όπου τα ζητήματα αδειοδότησης και παρά τα όσα βήματα έχουν γίνει στην απλοποίηση της διαδικασίας, συνεχίζουν να συνιστούν από τους βασικούς «πονοκεφάλους» του κλάδου. Αν και η νομοθεσία προβλέπει σημαντική συρρίκνωση των χρόνων αδειοδότησης, εντούτοις η πραγματικότητα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, διαμορφώνεται διαφορετικά με τους τελικούς απαιτούμενους χρόνους να καταλήγουν έως και διπλάσιοι ως προς την ολοκλήρωση των αδειοδοτικών βημάτων.

Μάλιστα παράγοντες με γνώση των διαδικασιών που συνομίλησαν με το energypress ανέφεραν πως, επί του πρακτέου, η αδειοδοτική διαδικασία παραμένει ένας "γολγοθάς" για τον επενδυτή, με ισχυρή γραφειοκρατία και αγκυλώσεις που καταλήγουν να καθυστερούν τα έργα επί σειρά ετών, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα αιολικά. 

Στο πρόσφατο συνέδριο της SolarPlaza που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο ενεργειακός σύμβουλος Στέλιος Ψωμάς σε παρουσίασή του, αποτύπωσε τα «μεγέθη» των καθυστερήσεων στην κατηγορία των φωτοβολταϊκών, βάση μιας συνολικής εκτίμησης της αγοράς, στις περιπτώσεις έκδοσης βεβαίωσης παραγωγού και περιβαλλοντικής αδειοδότησης. 

Στην πρώτη περίπτωση ο πραγματικός χρόνος φαίνεται να είναι υπερδιπλάσιος των νομοθετικών προβλέψεων και στην δεύτερη περίπτωση, αυτή της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ο "πραγματικός" χρόνος υπερβαίνει κατά το 1/3 σχεδόν την προθεσμία που προβλέπει ο νόμος. 

Αρχειοθήκη ιστολογίου