Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Ηλεκτρικό ρεύμα: Υπερκέρδη 2,4 δισ. δόθηκαν σε επιδοτήσεις


Υπερέσοδα της τάξης των 2,415 δισ. ευρώ προέκυψαν στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού το διάστημα από 8 Ιουλίου που τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή ο μηχανισμός ανάκτησης έως και τις 17 Νοεμβρίου.

Το ποσό αντιστοιχεί στο 32,26% των συνολικών εσόδων της αγοράς με βάση την οριακή τιμή συστήματος, που καθορίζεται από τις οριακές μονάδες του ακριβού φυσικού αερίου. Τα αναλυτικά στοιχεία που κοινοποίησε χθες η ΡΑΕ για τα έσοδα της χονδρεμπορικής αγοράς ανά ώρα και ανά ημέρα είναι ενδεικτικά της παραγωγής υπερεσόδων για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, που αποζημιώνονται βάσει του ευρωπαϊκού μοντέλου target model, με βάση την ακριβότερη μεγαβατώρα που μπαίνει στο σύστημα για την κάλυψη της ζήτησης και επιβεβαιώνει την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού που καθιέρωσε η κυβέρνηση από τον Ιούλιο και που αποτελεί τη βασική πηγή χρηματοδότησης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Εάν δεν υπήρχε ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων, η επιβολή δηλαδή πλαφόν αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ανά τεχνολογία (ΑΠΕ, υδροηλεκτρικά, λιγνίτης, φυσικό αέριο), οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας και εισαγωγείς θα έβαζαν συνολικά στα ταμεία τους το διάστημα από 8 Ιουλίου έως και 17 Νοεμβρίου 7,485 δισ. ευρώ. Το ποσό προκύπτει από την εκκαθάριση της αγοράς βάσει της οριακής τιμής συστήματος, που διαμορφώθηκε μεσοσταθμικά στα 339,84 ευρώ ανά μεγαβατώρα.Ηλεκτρικό ρεύμα: Υπερκέρδη 2,4 δισ. δόθηκαν σε επιδοτήσεις-1

Λόγω του πλαφόν στα ωριαία έσοδα, αποζημιώθηκαν στην τιμή των 228,69 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η διαφορά, δηλαδή111,15 ευρώ ανά μεγαβατώρα παρακρατήθηκε, με αποτέλεσμα πάνω από το ένα τρίτο των εσόδων να κατευθυνθεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Στα ταμεία των ηλεκτροπαραγωγών μπήκαν τελικά 5,070 δισ. ευρώ, αφού τα 2,415 δισ. κατευθύνθηκαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου θα στερήσει σημαντικά έσοδα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Τα μεγαλύτερα υπερέσοδα δημιουργήθηκαν τους μήνες που οι τιμές φυσικού αερίου ήταν πολύ υψηλές, αφού αντίστοιχα υψηλά διαμορφώθηκαν οι τιμές εκκαθάρισης της χονδρεμπορικής αγοράς. Οσο μεγαλύτερη είναι η απόκλιση του πλαφόν από την τιμή εκκαθάρισης τόσο μεγαλύτερα είναι και τα υπερέσοδα που παράγονται. Ετσι, τον Αύγουστο παρακρατήθηκαν 878 εκατ. ευρώ και οι ηλεκτροπαραγωγοί από τα 2,450 δισ. ευρώ που θα εισέπρατταν χωρίς το πλαφόν εισέπραξαν τελικά 1,572 δισ. ευρώ.

Υψηλά, της τάξης των 621 εκατ. ευρώ ήταν και τα υπερέσοδα του Ιουλίου, με τους παραγωγούς να εισπράττουν 1,037 δισ. ευρώ από τα αναμενόμενα 1,659 δισ. Από τον Σεπτέμβριο, με την αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου, τα υπερέσοδα άρχισαν να υποχωρούν στα 571 εκατ. ευρώ και τα έσοδα των παραγωγών από τα αναμενόμενα 1,898 δισ. στα 1,357 δισ. ευρώ.

Τον Οκτώβριο τα υπερέσοδα μειώθηκαν ακόμη περισσότερο στα 253 εκατ. ευρώ και τις πρώτες 17 ημέρες του Νοεμβρίου μόλις στα 91 εκατ. ευρώ.

Η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου, που κατά τα άλλα αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη, θα στερήσει σημαντικά έσοδα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης σε σχέση με τις ανάγκες των επιδοτήσεων και το ζήτημα αποτελεί ήδη πονοκέφαλο για τα συναρμόδια κυβερνητικά επιτελεία, αφού τα απαραίτητα κονδύλια θα πρέπει να συμπληρωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτή τη στιγμή στο ΤΕΜ υπάρχουν μόλις 400 εκατ. ευρώ, ποσό που κατά το μεγαλύτερο μέρος του αντιστοιχεί στις επιδοτήσεις που έχει δώσει η ΔΕΗ για τον Οκτώβριο και στην οποία θα πρέπει να πιστωθούν τα χρήματα μόλις τα σχετικά στοιχεία αποσταλούν από την επιχείρηση στον ΔΑΠΕΕΠ που λειτουργεί το ΤΕΜ. Αν και τα έσοδα του Ταμείου αναμένεται να ενισχυθούν με περίπου 100 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό ΥΚΩ και ένα σημαντικό ποσό από τα έσοδα δημοπρασιών εκπομπών ρύπων, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις επιδοτήσεις των 430 εκατ. ευρώ του Νοεμβρίου που «τρέχουν» ήδη. Αναμένονται δε και οι επιδοτήσεις του Δεκεμβρίου, οι οποίες θα προσδιοριστούν στις 20 του μηνός με την ανακοίνωση από τους παρόχους των τιμολογίων, που θα διαμορφωθούν βάσει των εκτιμήσεων για την τιμή του φυσικού αερίου στο TTF τον επόμενο μήνα.

Εισαγωγές αξίας 1,1 δισ. από Ρωσία

Φυσικό αέριο, λιπαντικά και πετρελαιοειδή συνεχίζουν να εκτοξεύουν στα ύψη την αξία των εισαγωγών της Ελλάδας από τη Ρωσία, ενώ την ίδια ώρα ολοένα και υποχωρούν –λόγω και των κυρώσεων της Ε.Ε. προς τη Ρωσία– οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την εν λόγω χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, η αξία των εισαγωγών της Ελλάδας από τη Ρωσία τον Σεπτέμβριο του 2022 αυξήθηκε κατά 265,1% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς ανήλθε σε περίπου 1,1 δισ. έναντι 301,9 εκατ. πέρυσι. Την ίδια ώρα, οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία υποχώρησαν κατά 31,9% και διαμορφώθηκαν σε 14,9 εκατ. έναντι 21,9 εκατ. τον Σεπτέμβριο του 2021. Ως εκ τούτου διευρύνθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου εις βάρος της Ελλάδας και διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 σε 1,08 δισ. Την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 η αξία των εισαγωγών της Ελλάδας από τη Ρωσία ανήλθε σε 6,83 δισ., σημειώνοντας αύξηση 151,6% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 που ήταν 2,72 δισ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου