Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Στον καθορισμό «εύλογης τιμής» ρεύματος για κάθε μήνα θα βασίζεται ο μηχανισμός για υπολογισμό και φορολόγηση με 90% των υπερεσόδων στην προμήθεια

Energypress.gr

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να φέρει στη Βουλή τροπολογία με την οποία θα προβλέπεται η επιβολή έκτακτης φορολόγησης 90% στα υπερέσοδα των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι σχετικές διατάξεις θα προβλέπουν την ανάκτηση των πρόσθετων εσόδων που τυχόν αποκόμισαν οι πάροχοι για την περίοδο Αυγούστου 2022 – Νοεμβρίου 2022.

Σύμφωνα με πηγές του energypress, ο προσδιορισμός των πρόσθετων εσόδων θα γίνεται με τον ορισμό μίας εύλογης μηνιαίας τιμής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας οριζόντια, για όλες τις εταιρείες. Αν τα κέρδη μιας εταιρείας υπερβαίνουν αυτήν την τιμή τον έναν μήνα και τον επόμενο είναι κάτω από τον προαναφερόμενο πήχη τότε θα γίνεται συμψηφισμός. Η θετική διαφορά θα φορολογείται με το συντελεστή 90%.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο μέτρο έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων έκτακτων φορολογικών στον τομέα της ενέργειας με την κυβέρνηση να προσπαθεί να αντλήσει έσοδα διασφαλίζοντας τη συνέχιση της καταβολής των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και τη διαφύλαξη των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, προχωρά η επιβολή έκτακτης φορολόγησης 90% στα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο Οκτωβρίου 2021- Απριλίου 2022 με σκοπό την άντληση 460 εκ. ευρώ.

Με νόμο που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες στη Βουλή επιβάλλεται τέλος 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εκτιμήσεις θέλουν να εισπράττονται περί τα 400 εκ. ευρώ ετησίως.

Εξάλλου, η κυβέρνηση αναμένεται να υιοθετήσει και τον πρόσφατο κοινοτικό κανονισμό για τη φορολόγηση με 33% των πρόσθετων κερδών των διυλιστηρίων. Οι εκτιμήσεις θέλουν για το 2022 να συγκεντρώνεται ποσό της τάξης των 540 εκ. ευρώ.

Επίσης άλλα 300 εκ. ευρώ αναμένονται από τις αυξήσεις των χρεώσεων ΥΚΩ από την 1η Νοεμβρίου.

ΣΥΡΙΖΑ: Υπερκέρδη ρεκόρ

Εν τω μεταξύ χθες, με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ρεκόρ υπερκέρδη της προμήθειας (λιανικής) ρεύματος για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, «καθώς η τιμή λιανικής, σταθμισμένη με το μερίδιο αγοράς των παρόχων, κινείται στα 583 Euro/ΜWh (χρέωση οικιακών τιμολογίων ΔΕΗ 595 Euro/ΜWh), δηλαδή 2,5 φορές μεγαλύτερη από την τιμή της χονδρεμπορικής».

Αρχειοθήκη ιστολογίου