Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Μικρή μείωση, στα 38 λεπτά την κιλοβατώρα, ανακοίνωσε η ΔΕΗ για το Δεκέμβριο - Οι τιμοκατάλογοι των υπόλοιπων παρόχων ρεύματος

 

Μιχάλης Μαστοράκης - energypress.gr

Ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είναι οι χρεώσεις που ανακοίνωσαν η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι πάροχοι για τα τιμολόγια ρεύματος του Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, η νέα χρέωση της ΔΕΗ για το οικιακό τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 38 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες (1η κλίμακα κατανάλωσης) και στα 39,2 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις πάνω από 500 κιλοβατώρες.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντίστοιχες χρεώσεις της ΔΕΗ για τον μήνα Νοέμβριο ήταν 39,7 λεπτά του ευρώ για την 1η κλίμακα κατανάλωσης και 40,9 λεπτά του ευρώ για την 2η κλίμακα κατανάλωσης.

Ακολούθως η  Elpedison ανακοίνωσε χρέωση 35 λεπτά ανά kWh για το πρόγραμμα «Electricity Home Day» από 38 λεπτά τον Νοέμβριο. Το «Elpedison Συνέπεια Day» προσφέρεται με πάγιο 5 ευρώ αλλά και έκπτωση συνέπειας, χάρις στην οποία η χρέωση Νοεμβρίου διαμορφώνεται στα 32,27 λεπτά ανά kWh.

Η ΗΡΩΝ ανακοίνωσε για τον Δεκέμβριο για το GENEROUS Home τελική (με έκπτωση συνέπειας 20%) χρέωση 30,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ η αρχική τιμή (χωρίς την έκπτωση συνέπειας) είναι 38 λεπτά.

Η χρέωση της Protergia είναι 36,8 λεπτά του ευρώ ανά kWh, από 39,5 λεπτά/kWh τον Νοέμβριο. 

H ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ανακοίνωσε αρχική τιμή 31,8 λεπτά την κιλοβατώρα, αλλά με την έκπτωση συνέπειας κατεβαίνει στα 29,8 λεπτά την κιλοβατώρα.

Η NRG ανακοίνωσε τιμοκαταλόγους στα 36,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα και στο πρόγραμμα Prime τιμή 31,9 λεπτά την κιλοβατώρα

H Watt+Volt ανακοίνωσε χρέωση στα 38,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα από 40,6 λεπτά/kWh.

Η τιμή της VOLTON είναι 36,67 λεπτά η κιλοβατώρα.

Η Ελιν ανακοίνωσε για το πρόγραμμα της Power On! Home Comfort τιμή στα 28,5 λεπτά/kWh από 39,5 λεπτά/kWh τον Νοέμβριο.

(Σταδιακά αναμένονται οι ανακοινώσεις χρεώσεων των άλλων προμηθευτών)

Ελαφρώς μικρότερη η επιδότηση

Με βάση την κυβερνητική πολιτική, σύμφωνα με την οποία, με βάση υπολογισμού το τιμολόγιο της ΔΕΗ, δίνεται επιδότηση τέτοια που να καταλήγει το οικιακό τιμολόγιο στα 15-16 λεπτά την κιλοβατώρα, θα χρειαστεί και αυτόν τον μήνα να δοθούν επιδοτήσεις λίγο μικρότερες σε σχέση με το Νοέμβριο, όταν δόθηκαν 23,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις αρχικές καταναλώσεις.

Το συνολικό ποσό που είχε δοθεί το Νοέμβριο για τις οικιακές καταναλώσεις ήταν 270 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό πακέτο κρατικής στήριξης ανήλθε για το Νοέμβριο στα 430 εκατ. ευρώ, τα οποία δίνονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης χωρίς να χρειάζεται να δώσει βοήθεια ο κρατικός προϋπολογισμός.

Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, ότι οι πόροι του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που προέρχονται από το πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών και διατίθενται για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος, σημειώνουν τεράστια «βουτιά» το τελευταίο διάστημα, λόγω ακριβώς της μείωσης στην τιμή του αερίου και της χονδρεμπορικής ρεύματος.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και επικαιροποιεί καθημερινά, για το διάστημα 1 έως 19 Νοεμβρίου το πλαφόν που βάζει ο μηχανισμός ανάκτησης μέρους εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών έδωσε στο ΤΕΜ μόλις 100,6 εκ. ευρώ. Τον Αύγουστο, τον μήνα με τα υψηλότερα έσοδα που ανακτήθηκαν από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΠΕ, φυσικό αέριο, λιγνίτης και υδροηλεκτρικά) είχαν εκτοξευτεί στα 878,3 εκ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά που έχει αναρτήσει η ΡΑΕ στην ηλεκτρονική διεύθυνση  από τις 8 Ιουλίου όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο μηχανισμός ανάκτησης μέρους εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών (πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά) μέχρι και τις 19 Νοεμβρίου οι πόροι που τράβηξε το ΤΕΜ και πάνε για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος ήταν στα 2,423 δις. ευρώ.

Αρχειοθήκη ιστολογίου