Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Ενωμένοι και Δυνατοί - Διεκδικούμε και Κερδίζουμε - ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ και ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ETE ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ/ΑΔΜΗΕ

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ και ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ την  

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ETE ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ/ΑΔΜΗΕ


Πετύχαμε:
Αυξήσεις μισθών και νέες προσλήψεις

Αγωνιζόμαστε: Για ενιαίες εργασιακές σχέσεις σε  ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,

Το σωματείο μας, η Ένωση Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ αλλά και η παράταξη μας μας η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ETE ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ/ΑΔΜΗΕ διαδραματίζει πάντα καθοριστικό ρόλο και είναι παρούσα στα προβλήματα των συναδέλφων βάζοντας την δική της συνδικαλιστική σφραγίδα για όσα διαδραματίζονται όλα αυτά τα χρόνια και αφορούν τους εργαζόμενους σε ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Μετά τον Γολγοθά των μνημονίων και των μισθολογικών περικοπών ακολούθησε η μεγάλη υγειονομική κρίση λόγω του κορονοιού, με αποτέλεσμα αφενός να χαθεί η δια ζώσης επαφή με τον κόσμο της εργασίας και αφετέρου να συμβούν αρκετές εργασιακές αλλαγές παγκοσμίως όπως ήταν αυτή της τηλεργασίας. Ταυτόχρονα επιδεινώθηκε η οικονομική κατάσταση των πολιτών σε όλο τον κόσμο και ζήσαμε όλοι μας ένα απίστευτο εφιάλτη που γέννησε πολλά προβλήματα και διχαστικές συμπεριφορές.

Δυστυχώς όμως, για την ελληνική κοινωνία και τους εργαζόμενους του Ομίλου δεν έφτανε μόνο αυτό αλλά ακολούθησε.... και ακολουθεί... η μεγάλη ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ETE ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ/ΑΔΜΗΕ έχει επισημάνει εδώ και αρκετά χρόνια, ότι απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας  δεν θα έφερνε φθηνότερες τιμές για τον Έλληνα καταναλωτή αλλά αντιθέτως θα δημιουργήσει μόνο προβλήματα με τον τρόπο που προσπαθούσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις να την εφαρμόσουν.

Παράλληλα, ως παράταξη είχαμε αντιδράσει άμεσα και φωνάζαμε με όσα μέσα διαθέταμε προς όλες τις διοικήσεις και τις κυβερνήσεις ότι, η πατρίδα μας δεν πρέπει να εξαρτάται από εισαγόμενα καύσιμα όπως π.χ. το φυσικό αέριο  και δυστυχώς η άποψη μας αυτή δικαιώθηκε από τις τρέχουσες εξελίξεις.

Ο λιγνίτης, όσο αρνητικά του  καταλογίζουν οι διάφοροι οικολογούντες, μόνο οικονομικό όφελος έφερνε στις τσέπες των καταναλωτών. Παράλληλα την τελευταία δεκαετία γίναμε μάρτυρες μίας ενεργειακής πολιτικές που στόχο είχαν την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της εταιρίας όπως αυτή επιχειρήθηκε με τη Μικρή και λίγο αργότερα με την Μισή ΔΕΗ ενώ συνεχίσθηκε με την μείωση του ποσοστού του Δημοσίου (στη ΔΕΗ στο 34%) και την μετοχοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ στο 49%.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Όμιλος ΔΕΗ είχε φτάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας το 2019 λόγω των αποτυχημένων πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όπως ήταν: Είναι οι ίδιοι που σήμερα υποκρίνονται ξανά ότι θέλουν να επανακρατικοποιήσουν την ΔΕΗ όπως ακριβώς "κρατικοποίησαν-ξεπούλησαν" τον ΑΔΜΗΕ το 2017 και ξεγελούσαν στο παρελθόν τους εργαζόμενους, τάζοντας δημοψηφίσματα (όπως για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ το καλοκαίρι του 2014) σαν εκείνα που έκαναν το 2015 και αλλοίωσαν την λαϊκή εντολή.

Κανείς βέβαια δεν ξεχνά:

 - Τις εγκληματικές πολιτικές  όπως αυτή με τα ΝΟΜΕ όπου βούλιαξαν οικονομικά την ΔΕΗ στο ποσό των 350 εκατ. ευρώ ετησίως.

 - Την παραχώρηση του 50% της Παραγωγής και της Εμπορίας στους ιδιώτες,

 -  Η ΔΕΗ έφτασε στα τάρταρα έχοντας έλλειμμα 903,7  εκατ. ευρώ, το 2018 έναντι κερδών 91,3 το 2014.

 - Το έμμεσο χάρισμα οφειλών σε επιλεκτικούς κακοπληρωτές με πλούσιο πορτοφόλι.

 - Τις ρευματοκλοπές που πήραν εκρηκτικές διαστάσεις

- Την αποτυχημένη σύσταση δυο νέων θυγατρικών εταιρειών την η Μελίτη Ενεργειακή Λιγνίτη Α.Ε. & η Μεγαλόπολη Ενεργειακή Λιγνίτη Α.Ε. με σκοπό την πώληση τους σε ποσοστό 100%.

Ενώ μελανό σημείο παραμένει και η πώληση ο ΑΔΜΗΕ στους Κινέζους όπου απεμπόλησε η ΔΕΗ το βασικότερο περιουσιακό της στοιχείο, χωρίς να εισπράξει τίποτε. Αντιθέτως, πλήρωσε τους φόρους μεταβίβασης.

Τέλος έγιναν ελάχιστες ως μηδενικές προσλήψεις δείχνοντας ότι η προηγούμενη απελθούσα διοίκηση πόσο αδιάφορη και ανίκανη ήταν στα ζητήματα εργατικού δυναμικού.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ

Το Σωματείο μπροστά σε όλα αυτά τα προβλήματα που προέκυψαν δεν εγκατέλειψε την μάχη και μέσα σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούσε η πανδημία και η οικονομική κρίση δεν έφυγε ποτέ από τον στόχο της, που ήταν να βελτιώσουμε τόσο τις συνθήκες εργασίας αλλά κυρίως τις μισθολογικές μας απολαβές. Είναι κάτι που το πετύχαμε με την τελευταία ΣΣΕ, που μπορεί το σωματείο μας να μην την υπέγραψε γιατί η πλειοψηφία του έδωσε προτεραιότητα στα ενδοπαραταξιακά της προβλήματα και όχι στα προβλήματα των εργαζομένων λόγω των ενδοπαραταξιακών  προστριβών του. Διότι πρωτεύον για εμάς ήταν οι εργαζόμενοι και όσα κέρδιζαν από αυτή την θετική σύμβαση και όχι η μάχη διατήρηση της καρέκλας βάζοντας σε κίνδυνο κατακτήσεις ετών. Αξίζει να υπενθυμίσουμε προς όλους τους συναδέλφους, ότι σημαντικές αυξήσεις είχαμε να δούμε από το 2008.

Ας δούμε λοιπόν τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι:

- Αρχικά διασφαλίσθηκαν όλες οι θέσεις εργασίας και προστατεύονται τα εργασιακά δικαιώματα μας που απορρέουν από ΣΣΕ του παρελθόντος όταν διάφορα "παπαγαλάκια" διέρρεαν ότι πάμε σε ατομικές συμβάσεις εργασίας.

 - Επιπρόσθετα με την τελευταία ΣΣΕ κατορθώσαμε να αρθούν αρκετές αδικίες του παρελθόντος. Ειδικά για τους νέους συναδέλφους όπως ήταν το επίδομα κολόνας και η αύξηση του σε ποσοστό 5% σε όλους τους εναερίτες, επίσης είχαμε αύξηση του επιδόματος οδήγησης στα 5 ευρώ, αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος, του κατ οίκον επιφυλακή και επικινδύνου εργασίας στον ΑΔΜΗΕ καθώς και νέο επίδομα εξομάλυνσης στους διοικητικούς υπαλλήλους.

 - Ταυτόχρονα είχαμε την επιστροφή του απολεσθέντος ποσού (33%) των ειδικών επιδομάτων, και αναδρομικά από το 2019, όταν η προηγούμενη διοίκηση Παναγιωτάκη αρνούνταν αυτό το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων.

 - Διεκδικήσαμε και έγινε πράξη το επίδομα των 500 ευρώ από το ΔΕΔΔΗΕ σε όλους τους συναδέλφους που εργάζονται στα νησιά εως 3000 χιλ. κατοίκων.Στόχος μας είναι να εξαπλωθεί το επίδομα αυτό και σε άλλους συναδέλφους που το έχουν ανάγκη.

- Υπογράφηκε η συνεχής καταβολή του τροφείου και η επαναφορά του στα 6 ευρώ και η συνέχιση της ιδιωτικής ασφαλιστικής περίθαλψης εις το διηνεκές.

-Παράλληλα βάλαμε τις βάσεις για ένα νέο και πιο δίκαιο μισθολόγιο και κανονισμό προσωπικού. Αποδεικνύοντας ότι παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα μπορούμε να βάζουμε στέρεες βάσεις για ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον.

- Καθοριστική ήταν η παρέμβαση μς όσον αφορά  την πρόσληψη 1400 ατόμων σε ΔΕΗ και κυρίως ΔΕΔΔΗΕ

 - Σημαντική εξέλιξη αλλά και με δική μας παρέμβαση ήταν Επιστροφή στον όμιλο ΔΕΗ των δυο θυγατρικών εταιρειών της (Λιγνιτική Μεγαλόπολης και Λιγνιτική Μελίτης) τις οποίες είχε συστήσει η διοίκηση Παναγιωτάκη για να τις πουλήσει στο 100%.

Στον Ασφαλιστικό τομέα είχαμε μία θετική παρέμβαση (Ν.4670/20) όπου αυξάνεται το ποσοστό ανταποδοτικότητας των συντάξεων και αποκαθιστά τις συντάξεις χηρείας.Κανείς βέβαια δεν πρέπει να νιώθει ευχαριστημένος  όταν παραμένει σε ισχύ το ασφαλιστικό έκτρωμα  Κατρούγκαλου.

Τέλος είχαμε ακόμη μία θετική εξέλιξη όπου λόγω της κυβερνητική πολιτικής δόθηκαν ικανοποιητικές αυξήσεις μισθών λόγω της μειώσεις και κατάργησης εισφορών, καθώς και της επιστροφής των δώρων και του επιδόματος άδειας και τα παρελκόμενα αυτών, άρση του πλαφόν που σημαίνει πολύ μεγάλες αυξήσεις σε μια κατηγορία υπαλλήλων.

Παρά το γεγονός ότι το Συνδικάτο δέχεται σκληρή και πολλές φορές δίκαιη κριτική, κατάφερε μέσα σε αυτό το δύσκολο οικονομικο-κοινωνικό περιβάλλον να πετύχει μικρές νίκες δίνοντας μήνυμα ελπίδας προς όλους εργαζόμενους του Ομίλου και του ΑΔΜΗΕ. Παράλληλα όμως δεν ξεχάσαμε και πόσα άλλα δεν έγιναν και έμειναν ώστε να τα διεκδικήσουμε.

Οπότε Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε:

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ETE ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ/ΑΔΜΗΕ έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι αν πραγματοποιηθεί η βίαιη απολιγνητοποίηση το μόνο που θα αποφέρει είναι ενεργειακά προβλήματα και ανεργία. 

Λέμε ΟΧΙ στον ξαφνικό θάνατο των Λιγνιτικών Μονάδων και της τοπικής κοινωνίας. Απαιτούμε μία ομαλή μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή. Τέτοιου είδους προγράμματα και μέτρα μας βρίσκουν αντίθετους και δεν θα το επιτρέψουμε να γίνουν πράξη θα αγωνιστούμε ώστε να προασπίσουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων στις συγκεκριμένες περιοχές.

Περισσότερες και άμεσες προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού ώστε να περιορισθούν τα φαινόμενα απώλεια της τεχνογνωσίας και περιορισμού της εργολαβοποίησης.

  Σταθερές και όμοιες εργασιακές σχέσεις για όλους του υπαλλήλους, παλαιούς και νέους και ΟΧΙ εργαζόμενους δυο ταχυτήτων.

   Ενιαία εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στον Όμιλο ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ) και ΑΔΜΗΕ.

  Κάθε μορφή διεκδίκησης  για ακύρωση του απαράδεκτου μέτρου της μείωσης - έκπτωσης του τιμολογίου Γ Π για τους εργαζόμενους.

  Στο ζήτημα της ετεροαπασχόλησης ζητάμε οι αδικημένοι συνάδελφοι να ανακτήσουν τα κλιμάκια που στερήθηκαν.

 - Να σταματήσει ο πειραματισμός της Διοίκησης σχετικά με την τύχη των Πρακτορείων και Υποπρακτορείων.

 - Για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου ζητάμε από την διοίκηση να προγραμματίσει σεμινάρια εκπαίδευσης των τεχνιτών.

 - Να πραγματοποιείται στοχευμένος και προγραμματισμένος έλεγχος για τις ρευματοκλοπές.

 - Να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η προμήθεια και διανομή όλων των απαραίτητων Μέσων ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους του ΔΕΔΔΗΕ και να λυθεί οριστικά το χρόνιο πρόβλημα των υλικών.

 - Να προσληφθούν χειριστές και οδηγοί για τα οχήματα του ΔΕΔΔΗΕ.

 - Θέλουμε έναν ΔΕΔΔΗΕ οικονομικά ανεξάρτητο, ισχυρό και πρωταγωνιστή των εξελίξεων στην αγορά ενέργειας υπό το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς.

 - Να σταματήσουν τα σχέδια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ  και να σταματήσει η εκμετάλλευση των 800 εργαζομένων  που απασχολούνται με συμβάσεις έργου.

 - Τέλος οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν λόγο στις αποφάσεις της Επιχείρησης. Κακώς καταργήθηκαν οι δύο θέσεις εκπροσώπων εργαζομένων στα Δ.Σ. ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ.

Επίσης τα προβλήματα  δεν σταματούν εδώ, έρχονται και από το παρελθόν όπως είναι τα ΥΒΑΕ τα οποία έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης αναμένοντας την οριστική και τελεσίδικη απόφαση του Άρειου Πάγου. Επίσης πρέπει να αρθεί και η αδικία που που επέβαλε το προεδρικό διάταγμα 108/2013, που αφορά τις επαγγελματικές άδειες των ηλεκτρολόγων και την αντίστοιχη εξέλιξη των συναδέλφων μας.

Παράλληλα έγιναν επιτυχημένες προσπάθειες να αναβαθμισθούν οι σχολές εκπαίδευσης του ΔΕΔΔΗΕ και να μετασχηματισθούν σε ΙΕΚ για να μπορούν να παρέχουν τα απαραίτητα εφόδια και πιστοποιήσεις στους τεχνίτες που θα εργάζονται στο Δίκτυο. Μέλημα και προτεραιότητά μας είναι οι σχολές να λειτουργήσουν σε μία κατεύθυνση δια βίου μάθησης, παρέχοντας τίτλους σπουδών ισόβαθμους με την δευτεροβάθμια εκπαίδευση για να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι.

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες

Ως συνδικαλιστικό κίνημα οφείλουμε να καυτηριάζουμε και να αναγνωρίζουμε τα λάθη του παρελθόντος από όπου κι αν προέρχονται για να μην επαναληφθούν από κανέναν στο μέλλον.

Σας καλούμε  να συνεχίσουμε να δίνουμε τον επίμονο αγώνα ενάντια όσων, προσπαθούν να αποδομήσουν τις κατακτήσεις και τους αγώνες μας διότι εκτός από το συνδικαλιστικό μας καθήκον έχουμε και μεγάλη υποχρέωση  να διασφαλίσουμε στον Έλληνα καταναλωτή την φθηνή πρόσβαση στο πολύτιμο αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας.

Άλλωστε ο χρόνος έδειξε ότι παρά τις δυσκολίες και τις αντεργατικές πολιτικές παραμένουμε ΔΥΝΑΤΟΙ και ΟΡΘΙΟΙ! 

Στις 9 & 10 Νοεμβρίου 

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ και ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ την  

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ETE ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ/ΑΔΜΗΕ

 ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ - ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου