Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Τα σημάδια που δείχνουν υποχώρηση των τιμών του ρεύματος - Χαμηλότερα αναμένονται τα τιμολόγια του Δεκεμβρίου


Σημάδια σταθεροποίησης, δείχνουν οι τιμές της ενέργειας το τελευταίο διάστημα, εξέλιξη που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν τις επόμενες ημέρες οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας. Αν και όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς ακόμη είναι νωρίς για συγκεκριμένες προβλέψεις, καθώς τα επιτελεία των εταιρειών επεξεργάζονται τα στοιχεία και κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς, εντούτοις η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι οι τιμές του Δεκεμβρίου που θα ανακοινωθούν θα κινηθούν ακόμη χαμηλότερα από τις τιμές του Νοεμβρίου που ανακοινώθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές που ανακοινώνουν οι πάροχοι δεν επηρεάζουν τον καταναλωτή, ο οποίος ούτως ή άλλως πληρώνει σημαντικά χαμηλότερα το κόστος ρεύματος λόγω των επιδοτήσεων. Ωστόσο εάν τελικά οι τιμές πέσουν κάτω από τα 35 σεντς η κιλοβατώρα, τότε θα μειωθεί σημαντικά η δαπάνη για τις επιδοτήσεις, δημιουργώντας επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για χρηματοδοτηθούν άλλες επιδοτήσεις πιθανόν στα καύσιμα όπου οι τιμές παραμένουν υψηλές και επηρεάζουν άμεσα τους καταναλωτές. 

Φυσικό αέριο

Που βρίσκονται όμως οι τιμές της ενέργειας και συγκεκριμένα του φυσικού αερίου που επηρεάζει άμεσα τη διαμόρφωση των τιμών του ρεύματος; 

Στο φυσικό αέριο, μπορεί η πτώση των θερμοκρασιών να έφερε μικρή άνοδο των τιμών αυτήν την εβδομάδα, εντούτοις αυτές από τις αρχές Νοεμβρίου παραμένουν σταθερά κάτω από τα 120 ευρώ/MWh φτάνοντας να υποχωρήσουν την περασμένη εβδομάδα κάτω από τα 100 ευρώ/MWh. Αντίθετα τον Οκτώβριο οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονταν στις αρχές του μήνα κοντά στα 200 ευρώ/MWh και παρότι κινήθηκαν πτωτικά παρέμειναν αρκετά πάνω από τα 120 ευρώ/MWh. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές σε αυτά τα επίπεδα και το Δεκέμβριο, αν και υπάρχουν απρόβλεπτοι παράγοντες που μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα. Για παράδειγμα πιθανή συμφωνία της Ε.Ε. στις 24 Νοεμβρίου για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου μπορεί να πιέσει τη διεθνή τιμή προς τα κάτω. Αντίθετα πιθανή επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και ένας σχετικά βαρύς χειμώνας θα λειτουργούσε στην αντίθετη κατεύθυνση, αν και οι ανάγκες της κεντρικής Ευρώπης για φέτος είναι καλυμμένες από το αέριο που έχει συγκεντρωθεί σε αποθηκευτικούς χώρους. 

Τιμές ρεύματος

Η μείωση των τιμών του αερίου έχει επηρεάσει θετικά τις τιμές του ρεύματος στη χονδρική, οι οποίες βαίνουν διαρκώς μειούμενες. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο η τιμή χονδρεμπορικής του ρεύματος υποχώρησε στα 232,6 ευρώ/MWh από τα 416,87 ευρώ/MWh τον Σεπτέμβριο. Τώρα σε ό,τι αφορά το Νοέμβριο οι εμφανίζονται ακόμη χαμηλότερες, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος του μήνα να έχει πέσει κάτω από τα 200 ευρώ/MWh και να διαμορφώνεται στα 196,87 ευρώ/MWh. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα Σαββατοκύριακα οι τιμές μειώνονται σημαντικά φτάνοντας κατά μέσο όρο έως και τα 143,64 ευρώ/MWh, με τις χαμηλότερες τιμές να πέφτουν ακόμη και κάτω από τα 100 ευρώ/MWh.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική μείωση της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο εξέλιξη που επηρεάζει τις τιμές χονδρικής. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι το Δεκέμβριο, εάν δεν υπάρξουν σημαντικές αναταράξεις στις διεθνείς τιμές του αερίου, οι τιμές του ρεύματος θα συνεχίσουν να υποχωρούν, εξέλιξη που θα λάβουν υπόψη τους τα επιτελεία των παρόχων στους υπολογισμούς τους για τις τιμές που θα ανακοινώσουν μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

του Χάρη Φλουδόπουλου, www.capital.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου