Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Σταθάκης: 3 σημαντικά λάθη από την κυβέρνηση στην ενεργειακή στρατηγική - Να ενισχυθεί η πράσινη μετάβαση με κοινωνική συμμετοχή

 

Σταθάκης: 3 σημαντικά λάθη από την κυβέρνηση στην ενεργειακή στρατηγική - Να ενισχυθεί η πράσινη μετάβαση με κοινωνική συμμετοχή

Στη λειτουργία του Ευρωπαϊκού μοντέλου ενέργειας, τα διλήμματα που προέκυψαν με την εκδήλωση της ενεργειακής κρίσης και την εθνική στρατηγική αναφέρθηκε μιλώντας στο 4ο Power and Gas Forum, ο πρώην Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Όπως σημείωσε, η στρατηγική της ΕΕ αφορά 3 αγορές, του φυσικού αερίου, των ρύπων και το target model. Η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, ωστόσο, που θα αργήσει να εξαλειφθεί, έφερε εκτόξευση τιμών, με το μοντέλο στόχο της ευρωπαϊκής αγοράς να καταρρέει. Έτσι, όπως κατέληξε ο κ. Σταθάκης, φάνηκε ότι χρειάζονται σημαντικές παρεμβάσεις στην αγορά.

Αναφερόμενος στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν, σχολίασε ότι η Ευρώπη καθυστέρησε να αντιδράσει, δίνοντας έμφαση στην εξοικονόμηση όπου υπήρξε συμφωνία, όμως η προσπάθεια για βαθύτερη παρέμβαση στις αγορές συνάντησε αδιέξοδο. Σημαντικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι αναγνωρίστηκαν οι ιδιαιτερότητες των Ισπανίας και Πορτογαλίας, όπως και της Ελλάδας, όπως και ότι δόθηκε περιθώριο συνολκά στα κράτη μέλη για εθνικές παρεμβάσεις στις αγορές αερίου και ρεύματος.

Ειδικότερα, σχετικά με την εθνική ενεργειακή στρατηγική της χώρας, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έκανε 3 λάθη: Προχώρησε σε βίαιη απολιγνιτοποίηση, έδωσε μεγάλη έμφαση στην κατανάλωση και τις υποδομές φυσικού αερίου και αποδυνάμωσε τους βασικούς θεσμούς της ενεργειακής μετάβασης, όπως τις ενεργειακές κοινότητες, την αυτοπαραγωγή, ειδικά σε ότι αφορά τις βιομηχανίες.

Έκλεισε μ’ αυτό τον τρόπο, εστιάζοντας στην ανάγκη να γίνει στροφή στην εθνική στρατηγική, με ενίσχυση της πράσινης μετάβασης, με ευρεία κοινωνική συμμετοχή και επανασχεδιασμό υποδομών και δικτύων.

Αρχειοθήκη ιστολογίου