Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Λεωφόρους… ηλεκτρικής ενέργειας από τη Β. Αφρική και τη ΝΑ Μεσόγειο προς την Ευρώπη προτείνει η Ελλάδα- Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

energypress.gr

Λεωφόρους… ηλεκτρικής ενέργειας από τη Β. Αφρική και τη ΝΑ Μεσόγειο προς την Ευρώπη ανοίγει η Ελλάδα- Το σχέδιο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Σάρκα και οστά… στα μεγάλα ενεργειακά projects για τη μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας καθώς και άλλων κρατών της Νότιας Ευρώπης επιδιώκει να δώσει η ελληνική κυβέρνηση. 

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις από την Αίγυπτο και την Τυνησία βρίσκονται στα σκαριά ωστόσο για να υλοποιηθούν και να συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση καθώς και στην ενεργειακή ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου απαιτούν περισσότερες και ισχυρότερες γραμμές μεταφοράς στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας των κρατών – μελών της Ε.Ε.

Όπως έκαναν χθες γνωστό στο Power & Gas Forum τόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας όσο και ο ειδικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Νίκος Τσάφος ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την επέκταση και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού δικτύου ηλεκτρισμού ώστε να είναι εφικτή η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ του Νότου προς το Βορρά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση βασίζεται σε στοιχεία του ENTSOE σύμφωνα με τα οποία σε 50 διασυνοριακές ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ευρώπης είναι δυνατόν να προστεθεί ισχύς 64 GW κατά την πενταετία 2025 – 2030 και με τον τρόπο αυτό να αυξηθεί η αποδοτικότητα του ευρωπαϊκού δικτύου κατά 55%. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιδιώξει να παρουσιάσει το σχέδιο στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες στη διάρκεια του Συμβουλίου Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.  

Βορράς - Νότος 

Η ελληνική πρωτοβουλία δίνει έμφαση στην ανάπτυξη ηλεκτρικών διαδρόμων Βορρά – Νότου με σκοπό την αντιμετώπιση της στοχαστικότητας και της διάσπαρτης στην Ευρώπη παραγωγής των ΑΠΕ. Όπως σημειώνεται στο σχέδιο της ελληνικής πλευράς σε χώρες του Βορρά υπάρχει άφθονη ηλεκτροπαραγωγή από φωτοβολταϊκά και στο Νότο πλούσια αιολική ενέργεια. Ωστόσο μέρος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να είναι διαθέσιμο όλες τις εποχές του χρόνου και σε όλη την Ευρώπη. Με την ενίσχυση και αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου θα υπάρχουν συνεχείς ροές ενέργειας μεταξύ Βορρά και Νότου και πλήρης αξιοποίηση των ΑΠΕ. 

Δυτικά Βαλκάνια

Η επίτευξη του στόχου της πράσινης μετάβασης κυριαρχεί στην ελληνική πρόταση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. 

Έτσι επισημαίνεται η δυνατότητα μέσα από επενδυτικά σχέδια ηλεκτρικών διασυνδέσεων που αναπτύσσονται σε περιοχές της Β. Αφρικής και της ΝΑ Μεσογείου να μεταφέρεται πράσινη ηλεκτρική ενέργεια προς την Ευρώπη. Αλλά και από έργα ΑΠΕ στις χώρες της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας προς την Κεντρική Ευρώπη. 

Για το λόγο αυτό το ελληνικό σχέδιο προτείνει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των Δυτικών Βαλκανίων. Τονίζεται δε, πως σε αυτές τις χώρες παραμένει υψηλή η ενεργειακή εξάρτηση από καύσιμα με εκπομπές CO2.

Τα μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό σχέδιο προτείνει για την επέκταση και την ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου της Ευρώπης συγκεκριμένα μέτρα. 

Το πρώτο αφορά στη θέσπιση fast track αδειοδότησης σε έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και διασύνδεσης των δικτύων της Ε.Ε. Μάλιστα υποδεικνύεται ως πλαίσιο πρότυπο ο πρόσφατα ψηφισμένος Κανονισμός με τον οποίο επιταχύνεται η αδειοδότηση έργων ΑΠΕ. 

Το δεύτερο μέτρο που προτείνεται είναι η χρηματοδότηση τέτοιων έργων. Απαιτούνται πρόσθετοι πόροι και η ελληνική πλευρά συστήνει τη συγκέντρωση σχετικών κονδυλίων για έργα υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας από διάσπαρτες πηγές χρηματοδότησης, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το πρόγραμμα Διασυνδέοντας την Ευρώπη κλπ. 

Αρχειοθήκη ιστολογίου