Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Milbank: Υψηλού κύρους ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ για την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας – Το πρόσωπο “κλειδί”

energypress.gr

Milbank: Υψηλού διεθνούς κύρους ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ για την εξαγορά  της ENEL Ρουμανίας – Πρόσωπο “κλειδί” ένας παλιός γνώριμος

Η υψηλού διεθνούς κύρους δικηγορική εταιρεία Milbank LLP, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ήταν ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ για τη συμφωνία για την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας, αποτελώντας έναν ισχυρό σύμμαχο στο πλευρό της διοίκησης του Γ. Στάσση.

Η διεθνής δικηγορική εταιρεία Milbank LLP ιδρύθηκε το 1866 και αποτελεί μια από τις πλέον εξειδικευμένες σε μεγάλες συμφωνίες που αφορούν εκδόσεις ομολόγων, αυξήσεων κεφαλαίου και αναδιαρθρώσεων εταιρειών σε όλο τον κόσμο, έχοντας αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση κρατών, εταιρειών, τραπεζών, επενδυτικών εταιρειών σ όλο το φάσμα των αγορών. 

Σε ανακοίνωσή της για την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας από τη ΔΕΗ, η Milbank επισημαίνει ότι αντιπροσωπεύει ένα «βήμα» στη διαδικασία μετασχηματισμού για τη στρατηγική ανάπτυξης της ΔΕΗ με την απόκτηση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, κορυφαίων επιχειρήσεων διανομής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την πρώτη υλική επέκταση της ΔΕΗ σε μια νέα γεωγραφική επικράτεια.

Η εταιρεία σημειώνει ότι η ΔΕΗ σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την εξαγορά με έναν συνδυασμό χρέους και μετρητών, με δεσμευμένη δανειακή χρηματοδότηση 800 εκατ. ευρώ με τη μορφή πενταετούς διευκόλυνσης δανείου ύψους 485 εκατ. ευρώ μέσω ελληνικών τραπεζών και με διευκόλυνση «γέφυρας» 315 εκατ. ευρώ μέσω διεθνών τραπεζών.

Στην ανακοίνωσή της, η Μilbank αναφέρει ότι επικεφαλής της ομάδας συμβούλων ήταν η εταίρος Lisa O'Neill, ο Ευρωπαϊκός συνεργάτης μόχλευσης χρηματοοικονομικών/κεφαλαιαγορών Απόστολος Γκουτζίνης, ο εταιρικός ειδικός σύμβουλος Andrew Reilly, ο ειδικός σύμβουλος European Leveraged Finance/Capital Markets Trevor Truman, ο ειδικός φορολογικός σύμβουλος Alan Rafferty, οι συνεργάτες της Capital Markets Varun Natteri Mangadu, Χαρά Μακρυγιάννη και Αλεξία Πίμπλη, οι εταιρικοί συνεργάτες Gemma Cullen και Lewis Whiteoak και ο φορολογικός συνεργάτης Cosmos Fung.

Πρόκειται για εξαιρετικά έμπειρους νομικούς, με συμμετοχή σε πολλές μεγάλες συμφωνίες σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Μεταξύ αυτών, βρίσκεται και κάποιος που είναι παλιός γνώριμος της ΔΕΗ, αφού την έχει συνδράμει, όπως και άλλους μεγάλους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, και σε άλλα σημαντικά εγχειρήματα, όπως, για παράδειγμα, οι εκδόσεις ομολόγων.

Η αναφορά γίνεται για τον κ. Απόστολο Γκουτζίνη, ο οποίος έχει έδρα στο Λονδίνο και ηγείται της διεύθυνσης Leveraged Finance and Capital Markets στα γραφεία της Milbank, Tweed, Hadley & McCloy LLP στην Ευρώπη. 

Ο κ. Γκουτζίνης γεννήθηκε το 1975 στην Καβάλα και σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, όπου και αρίστευσε, για να συνεχίσει τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Harnard (LL.M.) και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Ph.D). Ξεκίνησε τη καριέρα του ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και, στη συνέχεια, μεταπήδησε στη μάχιμη δικηγορία, πρώτα στη Νέα Υόρκη και, στη συνέχεια, στο Λονδίνο.

Πριν την Milbank, ο κ. Γκουτζίνης ήταν επικεφαλής του τμήματος Ευρωπαϊκών Αγορών Κεφαλαίου στην Shearman & Sterling.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γκουτζίνης χαίρει ιδιαίτερου κύρους στον κόσμο των νομικών συμβούλων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, καθώς έχει εκπροσωπήσει τους εκδότες ή της τράπεζες σε μερικές από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις όλων των εποχών στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως σε μοχλευμένες εξαγορές (leveraged buyouts), εισαγωγές στο χρηματιστήριο (IPOs), ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, αναχρηματοδοτήσεις, project finance, συγχωνεύσεις και εξαγορές, διαχείριση πιστωτικών τίτλων (liability management) κ.α.

Στα πλαίσια αυτά, έχει εκπροσωπήσει τους εκδότες ή τις τράπεζες σε πολλές από τις πιο σημαντικές μεγάλες εκδόσεις μετοχών και ομολόγων ελληνικών εταιριών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, μεταξύ των οποίων και τη ΔΕΗ, καθώς και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, την Τράπεζα Πειραιώς, την Eurobank Ergasias, την Aegean Airlines, τη Motor Oil, την Intralot, την Wind Hellas κ.α.

Αρχειοθήκη ιστολογίου