Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Σκρέκας: Καμία πρόθεση ιδιωτικοποίησης του νερού - Η ΡΑΕ έδειξε ότι μπορεί να σηκώσει μεγάλο βάρος και διευρύνονται οι αρμοδιότητές της

energypress.gr
Σκρέκας: Καμία πρόθεση ιδιωτικοποίησης του νερού - Η ΡΑΕ έδειξε ότι μπορεί να σηκώσει μεγάλο βάρος και διευρύνονται οι αρμοδιότητές της
Χάρης Αποσπόρης

Απαντώντας σε κατηγορίες του κ. Φάμελλου για το νέο ΕΣΕΚ και τα όσα προβλέπει για το 2050 στη συμμετοχή των ορυκτών καυσίμων, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι "επί των ημερών τους πάγωσε η εγκατάσταση νέων ΑΠΕ. Το 2017 εγκαταστάθηκαν μόλις 2 μεγαβάτ μικρών φ/β στη χώρα, άρα πως μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για ενεργειακή δημοκρατία ενώ εγκαταστάθηκαν 1200 μεγαβάτ μικρών πάρκων το 2022;"

Παράλληλα, ο υπουργός στάθηκε στο πρόγραμμα για εγκατάσταση 300.000 μικρών φ/β σε στέγες που αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του Μαρτίου όταν "επί 5 χρόνια δεν έγινε τίποτα". Πρόσθεσε, δε, ότι οι νέες ΑΠΕ εξοικονόμησαν μεγάλο ποσό από εισαγωγές φυσικού αερίου το 2022 ενισχύοντας την εθνική οικονομία. 

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

Η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να ιδιωτικοποιήσει τις υπηρεσίες ύδατος της χώρας και δεν το θεωρεί σωστό, τόνισε ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, κατά τη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής.

Όπως τόνισε σχετικά, "το ΣτΕ αναφέρει σε αποφάσεις του ότι είναι συνταγματικός και επιβεβλημένος ο έλεγχος της ΕΥΔΑΠ από το Δημόσιο όχι μόνο με εποπτεία αλλά και μέσω του μετοχικού της κεφαλαίου. Εμείς πάμε ένα βήμα παρακάτω και για πρώτη φορά αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ότι υπάρχει αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδατος από τις δημόσιες υπηρεσίες. Δεν έχουμε καμία πρόθεση και δεν είναι σωστό να ιδιωτικοποιηθεί το νερό. Θέλουμε να βελτιώσουμε αυτή την υπηρεσία".

Σχολιάζοντας τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας, ο κ. Σκρέκας είπε ότι "η ΡΑΕ δούλεψε, έδειξε ότι μπορεί να σηκώσει μεγάλο βάρος. Πλέον οι αρμοδιότητές της επεκτείνονται και ενισχύεται η αρχή αυτή".

Αρχειοθήκη ιστολογίου