Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Πέφτει τι τιμή στη χονδρεμπορική ρεύματος αλλά η Ελλάδα… ακριβότερη


Αποκλιμακώνονται σταθερά από τις αρχές του έτους οι χονδρεμπορικές τιμές του ηλεκτρισμού. Σε αυτό συμβάλουν οι ήπιες καιρικές συνθήκες τον φετινό χειμώνα, που οδηγούν στη μείωση της ζήτησης και της συνακόλουθης χρήσης στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής του φυσικού αερίου, με τις διεθνείς τιμές του να διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, η αγορά φαίνεται ότι δεν εφησυχάζει, θεωρώντας περιστασιακή την ομαλοποίηση των ενεργειακών συνθηκών και στρέφει την προσοχή της στον ερχόμενο χειμώνα

Από τα 191,79 ευρώ τη μεγαβατώρα, μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας τον Ιανουάριο, μειώθηκε στα 156,24 ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο και από τις αρχές Μαρτίου έως σήμερα διαμορφώνεται στα 124,61 ευρώ/MWh. Ωστόσο, στον ευρωπαϊκό χάρτη των χονδρικών τιμών του ηλεκτρισμού η Ελλάδα παραμένει αυτή τη στιγμή η ακριβότερη χώρα με μεσοσταθμική τιμή, από τις αρχές του έτους έως και σήμερα, στα 159,14 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Όπως προκύπτει από το μηνιαίο Δελτίο του EnEx για τον Φεβρουάριο, το φυσικό αέριο αντιπροσώπευε στο μείγμα το 22%, με ίδιο ποσοστό να καλύπτουν και οι εισαγωγές. Ο λιγνίτης ήταν στο 17%, ενώ «πρωταγωνιστής» του μήνα αναδείχθηκαν οι ΑΠΕ με ποσοστό 30% συν 1% από τις ανανεώσιμες της Κρήτης.

Χάρη στον…στρατηγό-καλό καιρό, ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στην Ευρώπη, όπου από τον Οκτώβριο πέρσι ως σήμερα καταγράφονται 160 βαθμοημέρες θέρμανσης λιγότερες σε σχέση με τον προηγούμενο χειμώνα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Χρήστος Μπασδέκης, επικεφαλής της Διεύθυνσης Δραστηριοτήτων Εμπορίας Μεγάλων Πελατών της ΔΕΠΑ Εμπορίας, μιλώντας στο 4ο Power & Gas Forum. Στο πρώτο τρίμηνο του 2023 η μείωση της εγχώριας ζήτησης φυσικού αερίου υπολογίζεται σε 6 TWh, ποσότητα από την οποία το 40% προέρχεται από τους ηλεκτροπαραγωγούς, το 20% από τη βιομηχανία και το 20% από τα δίκτυα διανομής.

Η υψηλή πληρότητα των αποθηκών στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην περιστολή κατά 4% της ζήτησης αερίου τους καλοκαιρινούς μήνες πανευρωπαϊκά. Στην εξέλιξη αυτή θα συμβάλει και το γεγονός ότι η περιορισμένη ζήτηση για LNG από την Ασία το καλοκαίρι θα επιτρέψει να είναι διαθέσιμα πολλά φορτία για τη Γηραιά Ήπειρο.

Ο κ. Μπασδέκης ανέφερε ότι μέχρι τον Οκτώβριο οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να παραμείνουν σταθερές. Ωστόσο, η αγορά στρέφει την προσοχή της στον επόμενο χειμώνα, καθώς η ενεργειακή κρίση, μπορεί να παρουσιάζει στοιχεία ομαλοποίησης, αλλά δεν έχει παρέλθει, όπως υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Elpedison, Νίκος Ζαχαριάδης στο ίδιο Forum.

«Δοκιμαστήκαμε τον περασμένο χειμώνα, ζοριστήκαμε», είπε. Η Ευρώπη βρέθηκε σε δεινή ενεργειακή θέση, εξαιτίας των αποφάσεων της Κομισιόν για την απανθρακοποίηση, που εντέλει οδήγησαν σε πρόσθετες ανάγκες εισαγωγής φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Τα αποθέματα LNG, επισήμανε ο κ. Ζαχαριάδης, παρότι τον ερχόμενο Μάιο θα είναι υψηλότερα κατά 20-25 bcm σε σχέση με το 2022, δεν βελτιώνουν την ενεργειακή θέση της Ευρώπης.

«Ο επόμενος χειμώνας έρχεται. Δεν έχω δει να κάνει κάτι η Κομισιόν. Η άποψη ότι η αγορά θα ανακάμψει μόνη της και κάθε χώρα θα αντιμετωπίσει μόνη τις ανάγκες της δεν ισχύει πλέον. Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα ο επόμενος χειμώνας θα είναι πάρα πολύ δύσκολος», προειδοποίησε.

Σε επίρρωση των λόγων του ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε ότι η αγορά LNG θα παραμείνει οριακή έως το 2025, οπότε αναμένεται η παγκόσμια παραγωγή να υπερκαλύψει τη ζήτηση λόγω της λειτουργίας των νέων επενδύσεων στον τομέα αυτό. Εάν, όμως, δεν εντατικοποιηθούν οι νέες επενδύσεις στο αέριο, από το 2031 θα αρχίσει να διαφαίνεται και πάλι ένα σημαντικό χάσμα προσφοράς-ζήτησης LNG.

(αναδημοσίευση από euro2day.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου