Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Στο κόκκινο οι συνθήκες εργασίας σε λατομεία, πετρέλαια, έργα ΔΕΔΔΗΕ

ecopress.gr

Για τις εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, που υφίστανται στις λατομικές μονάδες, τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Ενεργειακής Καβάλας και τα έργα του ΔΕΔΔΗΕ συζήτησε η διοίκηση της Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΤΕΕ) με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η συνάντηση με τον Υπουργό  και Ενέργειας κ. Σκρέκα για θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) αρμοδιοτήτων του   Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πραγματοποιήθηκε , ύστερα από την τρίτη επιστολή της ΟΣΕΤΕΕ και το νέο εργατικό δυστύχημα σε λατομείο της Καβάλας.

Από εργατικής πλευράς τέθηκαν οι εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες ΥΑΕ που υφίστανται στις λατομικές μονάδες, τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Ενεργειακής Καβάλας και τα έργα του ΔΕΔΔΗΕ. Η αύξηση των θανάτων στα λατομεία και στα έργα επέκτασης και συντήρησης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ και τα πρόσφατα ατυχήματα στην πετρελαϊκή μονάδα στην Νέα Καρβάλη απαιτούν άμεσες ενέργειες από πλευράς Κυβέρνησης ώστε να απομακρυνθούμε από τον κίνδυνο ενός μεγάλου εργατικού δυστυχήματος στους κλάδους αυτούς.

Από πλευράς εργαζομένων στην συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα συμμετείχαν οι: Ανδρέας Στοϊμενίδης, Γραμματέας ΥΑΕ ΓΣΕΕ, Πρόεδρος ΟΣΕΤΕΕ και Ευρωπαϊκού Οργανισμού YAE (EU OSHA). Αλέξανδρος Φλέγγας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ηλεκτρολόγων Ελλάδας Μανώλης Κελαϊδάκης, Α΄Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας. Χρήστος Ζαφειρούδας, Γενικός Γραμματέας Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής. Χρήστος Λέτσιος Αντιπρόεδρος ΟΣΕΤΕΕ.

Επικίνδυνη εργασία 

Οι εκπρόσωποι της ΟΣΕΤΕΕ περιέγραψαν στον Υπουργό την πορεία υποβάθμισης, απαξίωσης και διάλυσης του Σώματος Επιθεωρητών Μεταλλείων:

-5 Μηχανικοί ασκούν (;) τoν ρόλο του Επιθεωρητή για πάνω από 1000 λατομεία σε όλη τη χώρα, δίχως ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής και άλλη υλικοτεχνική υποδομή. Την ίδια ώρα στην Κύπρο 7 Επιθεωρητές Μεταλλείων με 7 οχήματα της υπηρεσίας και πλήρη ηλεκτρονική υποβοήθηση, επιθεωρούν 70 λατομεία.

-Η χρήση ανειδίκευτου προσωπικού στα ηλεκτρικά έργα του ΔΕΔΔΗΕ έχει τραγικές συνέπειες με κόστος την απώλεια πολλών ανθρωπίνων ζωών.

-Στην Καβάλα η απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων στην Ενεργειακή Καβάλας, η πρόσληψη φθηνού και ανειδίκευτου προσωπικού και η παύση της παραγωγικής διαδικασίας της μονάδας, δημιουργεί εκρηκτικά επικίνδυνες συνθήκες για τους εργαζόμενους και αποτελεί μεγάλο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την ευρύτερη περιοχή.

-Στα Μεταλλεία Χρυσού στην Χαλκιδική οι εργολάβοι χρησιμοποιούν πολλές φορές ανειδίκευτο και ανεκπαίδευτο προσωπικό σε ιδιαίτερης δυσκολίας συνθήκες.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν από πλευράς συνδικάτων

-Προτεραιοποίηση της ΥΑΕ στην πολιτική του Υπουργείου με δημιουργία σχετικού τμήματος, καθώς αναφέρονται μόνο τα περιβαλλοντικά ζητήματα στις δραστηριότητες αρμοδιότητάς του.

-Εκπαίδευση, κατάρτιση και πιστοποίηση κάθε εργαζομένου με προγράμματα του Υπουργείου, τόσο στα θέματα ΥΑΕ όσο και στο αντικείμενο της εργασίας του.

-Άρση της κυβερνητικής απόφασης για δυνατότητα εργασίας σε ηλεκτρικά έργα σε μη αδειούχους εργάτες. Κήρυξη ως υποχρεωτικής της κλαδικής σύμβασης των ηλεκτρολόγων.

-Έναρξη διαλόγου μεταξύ Energean και Σωματείου εργαζομένων με εγγυητή το Υπουργείο για την επαναπρόσληψη των απολυμένων με αποκατάσταση των εργασιακών συνθηκών και παύση των εις βάρος τους ποινικών διώξεων από την εταιρεία. Έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας.

-Αναβάθμιση της Επιθεώρησης Μεταλλείων ως αυτοτελή Υπηρεσία με 2 τμήματα: Τεχνικό και Νομικό/Διοικητικό με παράλληλη στελέχωσή της και δημιουργία κατά τόπους γραφείων σε περιοχές υψηλής εξορυκτικής δραστηριότητας (Δράμα, Κοζάνη, Χαλκιδική).

-Άμεση λειτουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος της εξορυκτικής δραστηριότητας, το οποίο υπήρχε νομική δέσμευση ότι έπρεπε να λειτουργεί.

-Κλείσιμο επικίνδυνων λατομικών μονάδων και άμεσες λύσεις για εντατικοποίηση ελέγχων και μείωση των επικίνδυνων και ανθυγιεινών παραγόντων.

Τι είπε ο υπουργός

Ο κ. Υπουργός, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΣΕΤΕΕ  στην σύντομη τοποθέτησή του, ανέφερε ότι το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα θα δοθεί σε χρήση εντός των επόμενων μηνών, ενώ επιχειρείται να δοθεί η δυνατότητα μεταφοράς στην Επιθεώρηση Μεταλλείων, μηχανικών που εργάζονταν στην Λάρκο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου