Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

ΑΔΜΗΕ: Το σύστημα της Κρήτης δεν μπορεί να υποδεχθεί άλλες διασυνδέσεις

energypress.gr

ΑΔΜΗΕ: Το σύστημα της Κρήτης δεν μπορεί να υποδεχθεί άλλες διασυνδέσεις

Με τα καλώδια Κρήτη-Πελοπόννησος και Κρήτη-Αττική του ΑΔΜΗΕ, καθώς και το καλώδιο Κύπρος-Κρήτη της κοινοπραξίας του EuroAsia Interconnector, εξαντλείται η δυνατότητα του συστήματος του νησιού να υποδεχθεί νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Αυτό επισημαίνουν πηγές του ΑΔΜΗΕ, προσθέτοντας ότι το σύστημα της Κρήτης, ως ασθενές σύστημα λόγω μεγέθους -συγκριτικά με τα ηπειρωτικά συστήματα- δεν μπορεί τεχνικά να υποστηρίξει τη σύνδεση μεγά

λων διασυνδέσεων με πολλαπλά συστήματα.

Μάλιστα, όπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, για την εξάντληση της δυνατότητας υποδοχής νέων διασυνδέσεων στην Κρήτη, η διοίκηση του Διαχειριστή έχει ενημερώσει τους υπεύθυνους του πρότζεκτ του GAP Interconnector (Greece-Africa Power), σε σχετική συνάντηση που είχαν. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο του GAP Interconnector (Greece-Africa Power) αφορά την εισαγωγή «πράσινης» ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, μέσω της Κρήτης. 

Στο πλαίσιο αυτό, η σχεδίαση του έργου προβλέπει την πόντιση δύο καλωδίων συνεχούς ρεύματος, χωρητικότητας 2.000 MW (2 GW), που θα ξεκινούν από το Matruh της Αιγύπτου και θα καταλήγουν στον Αθερινόλακκο της Κρήτης, σε απόσταση περίπου 450 χιλιομέτρων.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισαν στελέχη του ΑΔΜΗΕ στους εκπροσώπους του πρότζεκτ, με τη διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος με την Πελοπόννησο, το διπλό καλώδιο συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) με την Αττική, καθώς και την αντίστοιχη με την Κύπρο, η Κρήτη «φτάνει στα όριά της». Έτσι, επισήμαναν στους υπεύθυνους του GAP Interconnector, υπογραμμίζοντας ότι το προτεινόμενο έργο τους θα πρέπει να αλλάξει όδευση. 

Σύμφωνα με τα στελέχη του Διαχειριστή, μία νέα μεγάλη διασύνδεση για την Κρήτη θα σήμαινε πως σε περιπτώσεις π.χ. συμβάντων θα τίθεται σε κίνδυνο η ευστάθεια και η ασφαλής λειτουργία του τοπικού συστήματος, με κίνδυνο τόσο για τις υποδομές του νησιού, όσο και για τις ίδια τις διασυνδέσεις. Μάλιστα, το ζήτημα αυτά δεν αφορά μόνο στο τι υποδομές δικτύου υπάρχουν επάνω στο νησί της Κρήτης, ή μπορούν να υπάρξουν προοπτικά, αλλά με τους περιορισμούς που έχουν οι ίδιες οι τεχνολογίες συνεχούς ρεύματος, όσον αφορά τη διαχείριση έκτακτων γεγονότων ή αλλαγών στα συστήματα που διασυνδέονται. 

Όπως προσθέτουν, η τεχνολογία συνεχούς ρεύματος HVDC εξελίσσεται διαρκώς, αλλά τα κριτήρια σχεδιασμού τους πηγάζουν κατ΄αρχάς και κυρίως από τις ανάγκες διασύνδεσης ισχυρών και μεγάλων συστημάτων, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των έργων που κατασκευάζονται διεθνώς (διασυνδέσεις μεταξύ κρατών η στο εσωτερικό κρατών σε μεγάλες αποστάσεις).

«Το σχέδιο που μας έχει γνωστοποιηθεί αναφέρεται στη διασύνδεση της Αιγύπτου (ένα πολύ ισχυρό σύστημα) με αυτό της Κρήτης», τονίζουν χαρακτηριστικά. Κάτι που σημαίνει πως δεν περιλαμβάνεται ούτε στην κατεύθυνση προς την οποία εξελίσσεται η τεχνολογία HVDC, για να καλύψει ακόμη περισσότερες ανάγκες διασυνδέσεων.

Αρχειοθήκη ιστολογίου