Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

ΔΕΗ: Έπεσαν οι υπογραφές για την εξαγορά της Εnel Ρουμανίας

 


Μαριάννα Τζάννε  - www.protothema.gr

Την σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας με την Enel S.p.A. για την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών και των θυγατρικών της στη Ρουμανία, έναντι συνολικού αντιτίμου ύψους €1.260 εκατομμυρίων περίπου ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Η συνολική αξία της επιχείρησης αποτιμάται περίπου σε 1.900 εκατομμύρια.

Η εξαγορά, με την οποία η εταιρεία βάζει πόδι στην αγορά των Βαλκανίων, αποτελεί ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξης της Επιχείρησης, με την απόκτηση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (τόσο έργων σε λειτουργία όσο και έργων σε διαδικασία ωρίμανσης), και δραστηριοτήτων διανομής και εμπορίας που κατέχουν κορυφαία θέση στην αγορά.



Η ΔΕΗ σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την συμφωνία μέσω συνδυασμού δανείων και ιδίων κεφαλαίων, εκ των οποίων 800 εκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από ήδη εξασφαλισμένη δανειακή χρηματοδότηση διαθέσιμη με τη μορφή δανείου ύψους 485 εκατ. και διάρκειας 5 ετών από Ελληνικές τράπεζες, καθώς και δανείου-γέφυρας (bridge facility) ύψους 315 εκατ. ευρώ από διεθνείς τράπεζες.

Η Citigroup Global Markets Europe AG, η Goldman Sachs Bank Europe SE και η HSBC Continental Europe ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και η Milbank LLP ως νομικός σύμβουλος της Δ.Ε.Η. στο πλαίσιο της Εξαγοράς.

Όπως ανακοινώθηκε, το αντίτιμο υπόκειται σε συνήθεις αναπροσαρμογές και περιλαμβάνει έναν μηχανισμό κερδών στο πλαίσιο μιας πιθανής επιπρόσθετης πληρωμής με βάση μια μελλοντική αύξηση της αξίας των δραστηριοτήτων της εμπορίας.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2023 και θα υπόκειται σε ορισμένες προϋποθέσεις (conditions precedent) συνήθεις σε τέτοιου είδους συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένης μεταξύ άλλων της έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού.

«Η εξαγορά αυτή είναι απολύτως συνεπής με όσα είχαμε παρουσιάσει τον Νοέμβριο του 2021 στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου μας, το οποίο προέβλεπε τη διεθνή επέκτασή μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και συνεπώς οι δραστηριότητες της Enel στη Ρουμανία αποτελούν την ιδανική επιλογή τόσο από γεωγραφική όσο και από επιχειρηματική άποψη» δήλωσε ο κ. Γεώργιος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ. Πρόκειται όπως είπε για μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουμε μια καθετοποιημένη εταιρεία ενέργειας με ελκυστική αποτίμηση, δρομολογώντας τη μετατροπή της ΔΕΗ στην κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τι αγοράζει η ΔΕΗ στη Ρουμανία

Με την εξαγορά της Enel Romania η ΔΕΗ ισχυροποιεί τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή και καθίσταται ο μεγαλύτερος παίκτης στη ΝΑ Ευρώπη. Επίσης αποκτά άμεση πρόσβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με αποτέλεσμα το φθηνότερο κόστος παραγωγής. Ουσιαστικά διπλασιάζει την παραγωγή της από ΑΠΕ (εξαιρουμένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών). Αντιμετωπίζει το ρυθμιστικό κίνδυνο από τους περιορισμούς που της επιβάλλονται στην Ελλάδα, όπου είναι υποχρεωμένη να μειώσει το μερίδιο αγοράς της. Με τον τρόπο αυτό διατηρεί και αυξάνει το μέγεθός της. Επιπλέον δίνει ένα γεωπολιτικό προβάδισμα στην Ελλάδα καθώς θα διαχειρίζεται μεγάλο μέρος των ενεργειακών πόρων και δικτύων μεταφοράς στην ευρύτερη περιοχή. Τέλος, με την κίνηση αυτή υλοποιεί το επενδυτικό της σχέδιο όπως μάλιστα είχε παρουσιαστεί στους επενδυτές πριν την επιτυχημένη Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου το Νοέμβριο του 2021.

Με τη συμφωνία εξαγοράς η ΔΕΗ αποκτά το σύνολο των συμμετοχών της ιταλικής Enel στη Ρουμανία και συγκεκριμένα:

Δίκτυο

Τις τρεις από τις συνολικά οκτώ εταιρείες διανομής της χώρας

-E-Distribute Muntenia Sud, που ηλεκτροδοτεί την περιοχή Muntenia συμπεριλαμβανομένου και του Βουκουρεστίου,

-Distribute Banat με δίκτυα διανομής στην ομώνυμη περιοχή όπου βρίσκεται η βιομηχανική ζώνη της χώρας,

-E- Distribute Dobrogea, διανέμει ρεύμα στην ομώνυμη τουριστική περιοχή.

Αρχειοθήκη ιστολογίου