Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Εκτός από τη ΔΕΗ αμφισβητεί και η… τρόικα την τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών τύπου NOME


Θοδωρής Παναγούλης
Με σκληρή γραμμή, αμφισβητώντας τις επιλογές που έχουν γίνει σχετικά με το «εργαλείο» αναδιάταξης της ηλεκτρικής αγοράς που λέγεται δημοπρασίες τύπου NOME, προσήλθαν στις πρώτες συναντήσεις αυτής της φάσης, σε τεχνικό επίπεδο, οι εκπρόσωποι των δανειστών.
Οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι η τρόικα θέτει τα εξής κυρίως ζητήματα:
Πρώτον, τον επανακαθορισμό της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών αμέσως μόλις τον Δεκέμβριο προσδιοριστεί από το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο η τιμή forward των δικαιωμάτων CO2, χωρίς να αναμένεται η κατάθεση των κοστολογικών στοιχείων της ΔΕΗ που γίνεται το Μάρτιο. Ως γνωστόν αυτά είναι τα δύο βασικά κριτήρια που μπορούν να διαφοροποιήσουν την τιμή εκκίνησης σε σχέση με εκείνη των 37,37 ευρώ / Μεγαβατώρα που αποφασίστηκε τον
Οκτώβριο.
Η Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίστηκε η τιμή των 37,37 ευρώ / Μεγαβατώρα (η οποία βασίστηκε βεβαίως στη μεθοδολογία υπολογισμού που αποφάσισε η ΡΑΕ) έχει αφήσει κενό το πότε και με ποιες προϋποθέσεις γίνεται η αλλαγή τιμής. Προφανώς λοιπόν τίθεται από τους δανειστές ζήτημα νέας Υπουργικής Απόφασης που να καθορίζει με ακρίβεια τα θέματα αυτά.
Ωστόσο, αν «περάσει» η άποψη της τρόικας για «αυτόματη» μεταβολή της τιμής με βάση τη νέα τιμή των ρύπων, το Δεκέμβριο θα έχουμε, αντί για αύξηση που επιδιώκει η ΔΕΗ, καταβύθιση της τιμής εκκίνησης με βάση τουλάχιστον τα δεδομένα της αγοράς. Υπολογίζεται ότι η τιμή από τα 37,37 ευρώ / Μεγαβατώρα θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 32 ευρώ / Μεγαβατώρα.
Μια τέτοια εξέλιξη, πέραν του τι σημαίνει για τη ΔΕΗ, εκτιμάται ότι μπορεί να επιφέρει νέες στρεβλώσεις: για παράδειγμα οι προμηθευτές που έχουν αγοράσει ρεύμα στην πρώτη δημοπρασία να το πουλήσουν σε εξαγωγές και να προσέλθουν στην επόμενη δημοπρασία να πάρουν ρεύμα με χαμηλότερη τιμή.
Δεύτερο ζήτημα που έθεσαν, σε αρχική τουλάχιστον φάση, οι εκπρόσωποι των δανειστών, είναι η υποχρέωση να βγεί από τη Ρυθμιστική Αρχή συγκεκριμένο πλάνο με τις ποσότητες και τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι δημοπρασίες για το 2017. Ειρήσθω εν παρόδω ότι θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι δεν θα γίνει άλλη δημοπρασία μέσα στο 2016. Η ημερομηνία της 15ης Νοεμβρίου που πρότεινε ο ΛΑΓΗΕ έχει ήδη παρέλθει. Το πιθανότερο είναι, σε συμμόρφωση και με την απαίτηση των δανειστών, να βγεί προς το τέλος Δεκέμβρη το πρόγραμμα του 2017 που θα καθορίζει την ετήσια ποσότητα των προς δημοπράτηση προθεσμιακών προϊόντων για το 2017, τον καταμερισμό της, και το πρόγραμμα διεξαγωγής των δημοπρασιών. Η πρώτη δημοπρασία υπολογίζεται για το πρώτο δίμηνο του έτους, παρασύροντας προς τα πίσω και τις επόμενες δημοπρασίες του 2017.
Το τρίτο ζήτημα που θέτει η τρόικα, ιδιαίτερα σοβαρό, αφορά τις ίδιες τις προς δημοπράτηση ποσότητες. Ο νόμος ορίζει τις δημοπρατούμενες ποσότητες ως ποσοστό επί της κατανάλωσης: 8% το 2016, 15% το 2017 κ.ο.κ. Έτσι ο ΛΑΓΗΕ καθόρισε σε 460 MWh/h την ποσότητα για το 2016 (παραχωρήθηκε κατά την 1η δημοπρασία) και σε 675 MWh/h  για το 2017.
Ωστόσο εγείρεται θέμα ερμηνείας για το αν οι ποσότητες θα υπολογίζονται σωρευτικά ή όχι. Η τρέχουσα ερμηνεία είναι ότι για το 2017, για παράδειγμα, οι ποσότητες που είναι υποχρεωμένη να βγάλει η ΔΕΗ είναι μόνον το 16%, δηλαδή οι 675 MWh/h . Αντίθετα η τρόικα υποστηρίζει ότι εκτός από τις 675 MWh/h  θα πρέπει να βγούν και πάλι και οι 460 MWh/h του 2016, όταν τελειώσει, το Νοέμβριο του 2017, η περίοδος παράδοσης των ποσοτήτων που δημοπρατήθηκαν το 2016. Είναι σαφές ότι αν επιμείνουν στην άποψη αυτή, το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί θα είναι μεγάλο για την ισορροπία της αγοράς. Είναι, δε, εξαιρετικά αμφίβολο αν η αγορά μπορεί να απορροφήσει τέτοιες ποσότητες.
Υπενθυμίζεται ότι στόχος του προγράμματος δημοπρασιών του 2017, είναι να έχει μειωθεί κατά επιπλέον 12% το μερίδιο της ΔΕΗ, και να έχει πέσει στο 75,24% του συνόλου της αγοράς.
Πρέπει βεβαίως να σημειωθεί ότι οι παραπάνω απαιτήσεις και ερμηνείες των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας αποτελούν την πρώτη «κρούση», μένει όμως να φανεί σε ποιο σημείο θα βρεθεί ο συμβιβασμός και η συμφωνία των δύο πλευρών.

 http://energypress.gr/news/ektos-apo-ti-dei-amfisvitei-kai-i-troika-tin-timi-ekkinisis-ton-dimoprasion-typoy-nome

Αρχειοθήκη ιστολογίου