Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Παθητικοί εταίροι οι Κινέζοι, δεν θα έχουν πολλά δικαιώματα στον ΑΔΜΗΕ

«Έχουμε ξεκάθαρο επενδυτικό σχέδιο το οποίο και θα ακολουθήσουμε τα προσεχή χρόνια. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι πλέον έχουμε έναν ισχυρό στρατηγικό εταίρο», είπε σε συνέντευξή του στη EurActiv.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), Γιάννης Μπλάνας.
Ο Γιάννης Μπλάνας μίλησε στη δημοσιογράφο της EurActiv.gr, Άρια Κούτρα, στο πλαίσιο της ημερίδας του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου των Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E) στη Θεσσαλονίκη για την ενιαία αγορά ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη.
 
Πόσο κοντά είμαστε στην ολοκλήρωση της πώλησης του ΑΔΜΗΕ;
Για να είμαστε ακριβείς, θέλω να υπενθυμίσω ότι δεν πουλάμε όλο τον ΑΔΜΗΕ. Απλώς, αλλάξαμε ιδιοκτησία. Επί του παρόντος και μέχρι να υπογραφούν τα συμβόλαια, ο ΑΔΜΗΕ εξακολουθεί να ανήκει 100% στη ΔΕΗ.
 
Και τι σημαίνει αυτό για την ελληνική αγορά ενέργειας;
Ακολουθούμε το μοντέλο διαχωρισμού του ανεξάρτητου διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΙΤΟ), σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Για εμάς, δεν αποτελεί αλλαγή. Το μόνο που αλλάζει είναι η ιδιοκτησία, κάτι το οποίο ζητήθηκε και επιβλήθηκε από τους θεσμούς. Δεν υπήρχε λόγος να αλλάξουμε μοντέλο, αλλά εν τέλει επειδή έχει συμφωνηθεί από την κυβέρνηση και τους θεσμούς έπρεπε να το εφαρμόσουμε. Έτσι, αλλάζουμε από μοντέλο ΙΤΟ σε μοντέλο διαχωρισμού του ιδιοκτησιακού καθεστώτος (Ownership Unbundling). Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης, η κυβέρνηση θα έχει το 51% των μετοχών, επομένως θα έχει πλήρη έλεγχο του ΑΔΜΗΕ και ο στρατηγικός επενδυτής θα έχει το 24%, ενώ το υπόλοιπο κομμάτι θα πάει στους υπάρχοντες ιδιοκτήτες των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στο χρηματιστήριο. Με αυτή τη αλλαγή, η εταιρία θα ελέγχεται άμεσα από την κυβέρνηση και το ελληνικό δίκτυο μεταφοράς θα βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο, σε αντίθεση με το προηγούμενο καθεστώς, κατά το οποίο ελεγχόταν έμμεσα από τη ΔΕΗ, η οποία κατείχε το 51%. Αποτελεί εξαιρετικά σημαντική υποδομή και πιστεύω ότι ήταν ανάμεσα στους πολιτικούς στόχους που είχε θέσει η παρούσα κυβέρνηση. Για να απαντήσω, λοιπόν, ευθέως στην ερώτησή σας μόνο το 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ πουλήθηκε στην κινεζική εταιρία State Grid International Development, μια εταιρία κολοσσό με μεγάλο κεφάλαιο.  Η κινεζική επένδυση στη ΔΕΗ είναι ένα καλό βήμα, αλλά θα είναι παθητικοί επενδυτές, καθώς το 24% δεν τους δίνει πολλά δικαιώματα στον έλεγχο της εταιρίας.
 
Τι σημαίνει η είσοδος μιας κινεζικής εταιρίας και ο έλεγχός της στη διαχείριση ενός ευρωπαϊκού δικτύου;
Νομίζω ότι η συμμετοχή ενός στρατηγικού επενδυτή δεν αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ελέγχεται το ελληνικό σύστημα. Οι υποχρεώσεις μας προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία, την Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο των Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E) παραμένουν οι ίδιες. Επομένως, δεν αναμένουμε καμία αλλαγή. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι πλέον έχουμε έναν ισχυρό στρατηγικό εταίρο.
 
Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα μετά την ολοκλήρωση της αγοράς;
Τα επενδυτικά μας σχέδιά δεν έχουν αλλάξει. Θα προχωρήσουμε με τα σχέδια που έχουν ήδη εγκριθεί, όπως αυτό της διασύνδεσης της Κρήτης, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο έργο μας αυτή τη στιγμή. Το κόστος του σχεδίου ξεπερνά το ένα δις και θα προχωρήσουμε σε αυτό χωρίς αλλαγές. Η μόνη διαφορά είναι ότι θα έχουμε πλέον περισσότερες δυνατότητες να πραγματοποιήσουμε και κάποιες δράσεις στο εξωτερικό. Έχουμε ξεκάθαρο επενδυτικό σχέδιο το οποίο και θα ακολουθήσουμε τα προσεχή χρόνια.

Αρχειοθήκη ιστολογίου