Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Υπό αίρεση τα σχέδια για το άνοιγμα στην αγορά ενέργειας


Σε ανατροπή του σχεδιασμού για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές και αποτέλεσε προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης αναμένεται να οδηγήσει πιθανή δικαίωση της ΔΕΗ από το ΣτΕ, στην προσφυγή που κατέθεσε κατά της απόφασης Σκουρλέτη για τα ΝΟΜΕ.
Η είδηση που αποκάλυψε χθες η «Κ» έχει προκαλέσει μούδιασμα στην αγορά, η οποία αναγνωρίζει στην εξέλιξη χαρακτηριστικά της υπόθεσης αδειοδότησης των ιδιωτικών καναλιών. Η δικαστική παρέμβαση της ΔΕΗ βρίσκει τους ιδιώτες επενδυτές να έχουν συμμετάσχει στην πρώτη δημοπρασία καταβάλλοντας προκαταβολές για παραδόσεις προϊόντος που θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν
από τον Δεκέμβριο.
Στην περίπτωση που μεσολαβήσει απόφαση του ΣτΕ που θα δικαιώνει τη ΔΕΗ, πέραν της πιθανής αναστολής του μέτρου που έχει θεσπιστεί ως μεταβατικός μηχανισμός για το άνοιγμα της αγοράς με ισχύ μέχρι και το 2019, δεν γνωρίζουν εάν θα τους επιτραπεί να παραλάβουν την ενέργεια πουν έχουν αγοράσει και βάσει αυτής έχουν κάνει τα επενδυτικά τους πλάνα. Η πλευρά του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος αρνήθηκε χθες να σχολιάσει τη στάση της ΔΕΗ, χωρίς ωστόσο να παίρνει αποστάσεις από τη διοίκηση της εταιρείας.
«Δεν σχολιάζουμε, είναι θέμα στο οποίο εμπλέκεται η Δικαιοσύνη», σχολίαζαν κύκλοι του υπουργείου, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι θα προκύψει θέμα με τους θεσμούς στην περίπτωση που υπάρξει απόφαση υπέρ της ΔΕΗ. «Θα το αντιμετωπίσουμε εάν προκύψει», τόνιζαν και παρέπεμπαν σε αντίστοιχα προαπαιτούμενα που ανατράπηκαν από το ΣτΕ και επανεξετάστηκαν σε συνεργασία με τους θεσμούς.
Το κατά πόσον η κίνηση του επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη ήταν σε συνεννόηση με τον αρμόδιο υπουργό και την κυβέρνηση συνολικότερα ήταν ένα από τα ερωτήματα στα οποία από χθες επιχειρούσε να απαντήσει και η αγορά, με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν στο ότι ο κ. Παναγιωτάκης κατέθεσε την προσφυγή αφού πήρε το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση. Η εκτίμηση αυτή στον βαθμό που επιβεβαιώνεται μεταφράζεται σε απόφαση της κυβέρνησης να ανατρέψει τον σχεδιασμό Σκουρλέτη για το άνοιγμα της αγοράς, ανοίγοντας παράθυρο για πώληση μονάδων αφού η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει ότι στην περίπτωση που τα ΝΟΜΕ δεν προχωρήσουν θα πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος.
Κύκλοι της ΔΕΗ, σχολιάζοντας την προσφυγή της διοίκησης, τόνιζαν χθες ότι αυτή είχε προαναγγελθεί από την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημοπρασία (25 Οκτωβρίου) και παρέπεμπαν σε ανακοίνωση της εταιρείας, που ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «επιφυλάσσεται για την προάσπιση των συμφερόντων της προς κάθε κατεύθυνση».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν ότι «προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ως προς την ύπαρξη πραγματικού ανταγωνισμού το γεγονός ότι με τιμή εκκίνησης 37,37 ευρώ/MWh, η υψηλότερη τιμή που προσφέρθηκε ήταν τα 37,50 ευρώ/MWh». Κύκλοι της ΔΕΗ τόνιζαν χθες ότι η προσφυγή αφορά τη μεθοδολογία προσδιορισμού της τιμής διότι δεν έλαβε υπόψη της όλα τα στοιχεία που η ΔΕΗ είχε θέσει υπ’ όψιν της ΡΑΕ. Με μια αμήχανη ανακοίνωση στήριξης της προσφυγής της ΔΕΗ βγήκε χθες και η ΓΕΝΟΠ, η οποία εκ της θέσεώς της υποχρεώθηκε να παράσχει στήριξη στον κ. Παναγιωτάκη, προς τον οποίο είχε κλιμακώσει την επίθεσή της το προηγούμενο διάστημα χαρακτηρίζοντάς τον μέχρι και «λαγό της τρόικας». «Προς τη θετική κατεύθυνση η προσφυγή της ΔΕΗ στο ΣτΕ για την τιμή εκκίνησης δημοπρασιών (ΝΟΜΕ), αναφέρει η ΓΕΝΟΠ στην ανακοίνωσή της και σε μια προσπάθεια να αναδείξει και τη δική της διαμαρτυρία κατά των ΝΟΜΕ, η οποία όμως περιορίστηκε στις καταγγελίες, τη χαρακτηρίζει «ένα βήμα συν, στον αγώνα της ΓΕΝΟΠ ενάντια στην κατάρρευση της Επιχείρησης».
Σε ό,τι αφορά τα μερίδια της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, τον Οκτώβριο υποχώρησαν στο 87,99% με τους ιδιώτες προμηθευτές να ανεβάζουν οριακά το ποσοστό τους στο 12,01% από το 11,93% του Σεπτεμβρίου. Το μεγαλύτερο μερίδιο, 3,08% έχει αποσπάσει ο ΗΡΩΝ και ακολουθούν η Protergia με ποσοστό 3,01%, η Elpedison με 2,51%, η NRG Trading με 0,95%, η Volterra με 0,83%, η Watt + Volt με 0,66% και η Green με 0,47%.

(Καθημερινή)

Αρχειοθήκη ιστολογίου