Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Αντωνιάδης (ΝΔ): Δεν είμαστε αποικία Κινέζων και ιδιωτών εδώ στη Φλώρινα

Στην επίσκεψη Σκουρλέτη στην Κοζάνη και στις ενεργειακές εξελίξεις που επηρεάζουν την ευρύτερη περιοχή, όπως η συμφωνία της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC, αναφέρεται ο βουλευτής Φλώρινας της Ν.Δ., κ. Γιάννης Αντωνιάδης, σε συνέντευξή του:
"Πρόσφατα, υπήρξε επίσκεψη του πρώην Υπουργού τώρα πια τον κ. Σκουρλέτη, την Πέμπτη νομίζω ήταν, στην Κοζάνη. Το θέμα είναι ηθικό, συμβολικό αλλά κυρίως είναι ουσιαστικό. Για πολλοστή φορά και ο κ. Σκουρλέτης και ο κ. Παναγιωτάκης απαξιώνουν την περιοχή με το να μην την επισκέπτονται. Από τη μια λοιπόν ακούμε ότι για την επόμενη εικοσαετία, τριακονταετία, το κέντρο
βάρους της ενέργειας θα μετατοπιστεί προς τα βόρεια και θα έρθει στη Φλώρινα, θα είναι ουσιαστικά στον άξονα Πτολεμαΐδα- Φλώρινα, με επίκεντρο τη Φλώρινα, από την άλλη όπως θυμάστε και ο κ. Παναγιωτάκης και ο κ. Σκουρλέτης δεν ήρθαν ποτέ στο Νομό μας έστω και συμβολικά, να συζητήσουν, εν πάση περιπτώσει να γνωριστούν με τους τοπικούς φορείς, να ακούσουν κάποιους εδώ από τους εκπροσώπους. Μετά από τη σκληρή πολιτική κριτική την οποία είχα ασκήσει στον κ. Παναγιωτάκη, κάποια στιγμή εδέησε ο Κύριος και ήρθε ο κ. Παναγιωτάκης εν κρυπτώ και είδε τον Δήμαρχο, τον Αντιπεριφερειάρχη. Δεν συνέβη το ίδιο με τον Υπουργό. Αυτό κάτι δείχνει. Δείχνει δηλαδή ότι υπάρχει μία απαξίωση από τη μεριά της Πολιτείας, από την μεριά της Κυβέρνησης, δείχνει ότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να αποφασίσουν για το μέλλον του Νομού, ερήμην των κατοίκων του Νομού.
Έρχομαι τώρα και στο κυρίως θέμα του Νομού, το οποίο συνδέεται, ήταν μία γέφυρα αυτή, είδαμε της προάλλες επίσκεψη των εκπροσώπων της Κινέζικης Εταιρείας, οι οποίοι  μετά το Μνημόνιο κατανόησης προχωράνε τάχιστα στο Μνημόνιο συνεργασίας. Όταν  λοιπόν τα λέγαμε στην πρώτη σύσκεψη που προκαλέσαμε στο Εργατικό Κέντρο, ότι οι εξελίξεις τρέχουν, κάποιοι μάλιστα μας είχαν ασκήσει κριτική. Τι είναι αυτό και δεν υπάρχει τίποτα. Εδώ βλέπουμε το λυπηρό φαινόμενο ότι η Κυβέρνηση προχωράει τάχιστα και δεν υπολογίζει κανέναν, δεν υπολογίζει εμάς τους νοικοκύρηδες, τους ιδιοκτήτες της περιοχής, γιατί το κάρβουνο αυτό βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας, εμείς αναπνέουμε όλα αυτά τα σωματίδια με όλες αυτές τις δυσάρεστες παρενέργειες. Και αυτοί πιστεύουν ότι θα κλείσουν τη συμφωνία με την Εταιρεία και άρα, από τη στιγμή που θα κλείσουν τη συμφωνία με την Εταιρεία θα έρθουν εδώ και θα πετάξουν πέντε ψίχουλα και αν θέλουμε τα παίρνουμε, ειδάλλως αυτοί θα προχωρήσουν μόνοι τους. Είναι πολύ γελασμένοι. Καταγγέλλω πρώτον ότι δεν υπάρχει καμία φωνή διαμαρτυρίας από το Νομό. Οι μουγγοί όμως έχουν τελειώσει. Αυτό που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, επί τουλάχιστον 15-20 χρόνια, έχει  τελειώσει. Απευθύνομαι πρωτίστως στην Νέα Κυβέρνηση, στο Νέο Υπουργό, στον Πρόεδρο της ΔΕΗ και βεβαίως και στους επίδοξους επενδυτές την Κινέζικη Εταιρεία, την ΤΕΡΝΑ και τον ΑΚΤΩΡ, όπως αυτήν την κατονόμασε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, ότι δεν θα περάσουν εδώ καλά εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Τοπικής Κοινωνίας, εάν δεν υπάρχει έγγραφο σε σχέση με αυτά τα οποία ζητάμε και τα επαναλαμβάνω ρητώς, δεν θα γίνει καμία επένδυση και δεν θα προχωρήσει τίποτα σε σχέση με τα Ορυχεία και με τη Δεύτερη μονάδα εάν δεν εγγυηθούν ότι πρώτα θα προσληφθούν όλοι οι άνεργοι της Φλώρινας, άνεργοι – εργαζόμενοι, άνεργοι – εμπειροτέχνες, άνεργοι- εργολάβοι, όσοι έχουν την τεχνογνωσία, είτε είναι απλοί εργάτες- οδηγοί, είτε είναι εμπειροτέχνες με τα μηχανήματα τους, με τους εκσκαφείς, με τα φορτηγά, είτε είναι εργολάβοι και έχουν την τεχνογνωσία. Αυτοί θα απασχοληθούν στα Ορυχεία και στην κατασκευή της μονάδας. Εννοείται ότι είναι αυτονόητο το θέμα της Τηλεθέρμανσης της Μελίτης και η ικανοποίηση των δικαίων της Βεύης.
Το δεύτερο και σημαντικό, είναι το δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε νοικοκυριά, σε επιχειρήσεις και σε αγρότες και το Λιγνιτόσημο το 6% , το οποίο επειδή είναι η ΔΕΗ, δεν θα εξακολουθήσει το ίδιο κόλπο, είναι κρατική εταιρεία και άρα δεν πληρώνω. Το 6% από το οποίο θα διεκδικήσουμε τουλάχιστον το 3% ως τοπική κοινωνία. Στέκομαι όμως στα δύο πρώτα, τη δουλειά και το δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και λέω ότι, μην διανοηθεί η Κυβέρνηση να μας πει ότι αύριο ξεκίνησαν την εργασία οι Κινέζοι. Οι Κινέζοι δίνουν πέντε υποεργολαβίες και οι πέντε υποεργολάβοι έχουν πέντε Πακιστανούς, πέντε Κινέζους και πέντε Βιετναμέζους, και από κει και πέρα σου λέει ότι, κύριε είναι οι εταιρείες, είναι ελεύθερη οικονομία και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Εάν έρθει ένας οποιοσδήποτε επιχειρηματίας και ανοίξει μία επιχείρηση, θα διεκδικήσουμε να είναι Φλωρινιώτες, αλλά στην επιχείρηση του, ενδεχομένως δεν μπορούμε να απαιτήσουμε να είναι όλοι Φλωρινιώτες. Αυτό όμως έχει σχέση με τον τοπικό πλούτο. Καταλήστευση του τοπικού πλούτου δεν θα επιτρέψουμε. Εδώ μιλάμε για τοπικό πλούτο, στον οποίο οι κάτοικοι του Νομού έχουν μέρισμα, είναι συνιδιοκτήτες. Υπό αυτήν την έννοια λοιπόν, όποιος σκέπτεται να δραστηριοποιηθεί και να μας πάρει αυτόν τον πλούτο, ο οποίος είναι αναντικατάστατος, εδώ λοιπόν δηλώνω και θέλω και θα σας παρακαλέσω να μπει πρωτοσέλιδο, και να σταλεί και προς την Κυβέρνηση και προς όλα τα Μέσα, εδώ θα γίνει της Κερατέας. Εάν έχουν σκοπό και μπορούν να φέρουν είκοσι διμοιρίες των ΜΑΤ επί πέντε χρόνια, όσο θα κρατήσει η κατασκευή και άλλα είκοσι χρόνια όσο θα γίνεται η εκμετάλλευση του Λιγνίτη να βρίσκονται εδώ σταθμευμένες είκοσι διμοιρίες, μπορεί να τα καταφέρουν. Σε διαφορετική περίπτωση, μην διανοηθεί και πατήσει κανείς επενδυτής εδώ, θα γίνει χαμός. Εγώ προσωπικά, θα πάω από σπίτι σε σπίτι και από συνέλευση σε συνέλευση και δεν πρόκειται να αφήσω τίποτα στην τύχη του. Είναι ξεκάθαρο το μήνυμα προς τους επίδοξους επενδυτές, ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡΑ και Κινέζους, προς τη ΔΕΗ , προς τον αρμόδιο Υπουργό  και την Κυβέρνηση, δεν είμαστε αποικία. Συνθήκες Γαλέρας δεν υπάρχουν εδώ, δεν θα ακολουθηθεί το παράδειγμα των χωρών της Λατινοαμερικής. Ή θα έρθουν από πριν και θα συμφωνήσουμε ή δεν θα έρθουν, είμαι ξεκάθαρος και σταματώ εδώ γιατί δεν θέλω να συνεχίσω αυτό το συγκεκριμένο γεγονός.
Αναφέρθηκε επίσης στη συρρίκνωση της πρωινής ζώνης, της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στη Φλώρινα στην οποία είναι σφόδρα αντίθετος, καθώς και στο έργο της τηλεθέρμανσης της Μελίτης, ένα έργο πνοής που όμως λιμνάζει επί χρόνια".


 http://energypress.gr/news/antoniadis-nd-den-eimaste-apoikia-kinezon-kai-idioton-edo-sti-florina

Αρχειοθήκη ιστολογίου