Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Γιατί έκανε ράλι η μετοχή της ΔΕΗ




Στην πτώση του ελληνικού spread που αποδίδεται στις προοπτικές να κλείσει η αξιολόγηση και να υπάρξουν εύκολη ή δύσκολα κάποια καλά νέα για το δημόσιο χρέος στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, αποδίδεται το προχθεσινό μίνι ράλι στη μετοχή της ΔΕΗ.
Από τα 3,06 ευρώ η μετοχή εκτινάχθηκε στα 3,30 ευρώ το μεσημέρι της Τρίτης, σημειώνοντας σχεδόν 8% αύξηση (7,84% για την ακρίβεια) με παράλληλο διπλασιασμό του όγκου. Από 344.946 τη Δευτέρα διακινήθηκαν 668.057 τεμάχια τη Τρίτη.
Χρηματιστηριακοί αναλυτές εξηγούν ότι η μίνι αυτή κούρσα, την οποία χθες διαδέχθηκε πτώση 2,42% (στα 3,22 ευρώ η μετοχή), οφείλεται αποκλειστικά στις προοπτικές που δημιουργεί το κλείσιμο της αξιολόγησης και τυχόν ανακοίνωση κάποιων θετικών μέτρων για το δημόσιο χρέος στο Eurogroup του
Δεκεμβρίου.
Αυτές ακριβώς οι προοπτικές ήταν που πυροδότησαν τις τελευταίες ημέρες εντολές αγοράς ελληνικών ομολόγων από ξένα και εγχώρια χαρτοφυλάκια, με αποτέλεσμα να προκληθεί ράλι ανόδου στις τιμές των ελληνικών τίτλων, κάνοντας το spread του 10ετούς να υποχωρήσει σε νέα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων μηνών. 
Την Τρίτη το spread του ελληνικού 10ετούς έπεσε στο 6,70% δημιουργώντας αυτόματα προσδοκίες ότι κρατικές επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, που έχουν μπροστά τους λήξεις ομολογιακών δανείων, ίσως μπορέσουν να τα εξυπηρετήσουν με καλύτερους όρους.
Από τις υποχρεώσεις...
Σημειωτέον ότι έως το τέλος του 2017 οι λήξεις δανείων της ΔΕΗ ανέρχονται στα 787 εκατ. ευρώ, όπως έχει διευκρινίσει η ίδια η διοίκηση τον Οκτώβριο σε ενημέρωσή της προς τις χρηματιστηριακές αρχές. Τα 147 εκατ. αφορούν το 2016 και τα 640 εκατ. το 2017.
Ανάμεσα σε αυτά και ομόλογο ύψους 200 εκατ. ευρώ για το οποίο η εταιρεία είχε προ μηνός διαβεβαιώσει αφενός ότι έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αποπληρωμή του, αφετέρου ότι θα εξετάσει ακόμη και την αναχρηματοδότησή του με την έκδοση νέου, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.
Αλλά η ΔΕΗ δεν είναι ΕΛΠΕ που λόγω εξωστρέφειας πέτυχαν πρόσφατα να αναχρηματοδότησουν δικό τους ομόλογο με 4,87%. Εξαρτάται απόλυτα από το Δημόσιο και τα σκαμπανεβάσματα της ελληνικής οικονομίας, επομένως η έξοδος της επιχείρησης του χρόνου στις αγορές παραμένει ερωτηματικό με αρκετούς αστερίσκους.
... στη σημερινή γενική συνέλευση για ΑΔΜΗΕ
Σε κάθε περίπτωση, η άνοδος της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ συνδέεται, όπως λένε χρηματιστηριακοί αναλυτές, αποκλειστικά με τις προσδοκίες για ευνοικότερες δυνατότητες αποπληρωμής των χρεών της, παρά με οτιδήποτε άλλο. Ούτε σχέση έχει με τη προχθεσινή φημολόγια για πώληση του 25% της ΔΕΗ (αντί για το 17%) που εν συνεχεία διαψεύστηκε, ούτε με τη σημερινή Γενική της Συνέλευση.
Η σημερινή συνέλευση της ΔΕΗ θα εγκρίνει την ανάδειξη της State Grid σε προτιμητέο στρατηγικό επενδυτή για την εξαγορά του 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ με τίμημα 320 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα εγκρίνει τη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών με την κινεζική εταιρία.
Πρόκειται για μια προεξοφλημένη είδηση από την αγορά, που δεν δικαιολογεί το παραμικρό μίνι ράλυ στην μετοχή της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού. Τον τελευταίο μήνα, η μετοχή της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 9%, κέρδη που μέρος τους έχασε χθες. Συγκεκριμένα στις 24 Οκτωβρίου η μετοχή βρισκόταν στα 3,030 ευρώ, ενώ την Τρίτη έφτασε στα 3,30 ευρώ για να υποχωρήσει πάλι χθες. Σε επίπεδο πάντως έτους, η μείωση ανέρχεται σε 36%, αφού στις 23 Νοεμβρίου η μετοχή της ΔΕΗ είχε κλείσει στα 5,28 ευρώ έναντι 3,22 ευρώ της χθεσινής συνεδρίασης.


 http://energypress.gr/news/giati-ekane-rali-i-metohi-tis-dei

Αρχειοθήκη ιστολογίου