Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

ΔΕΗ: Πράσινο φως για ΑΔΜΗΕ - Αρχές 2017 η ΓΣ για την Εταιρεία Συμμετοχών

Δημήτρης Κοιλάκος
Την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid έναντι 320 εκατ. ευρώ ενέκρινε σήμερα η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ. 
Παράλληλα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι, σε συνεννόηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ για την έγκριση της μεταβίβασης του 25% στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, καθώς και την έγκριση της εισφοράς του 51% στην Εταιρία Συμμετοχών θα διεξαχθεί στις αρχές του 2017.
Όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς με αυτό τον τρόπο θα καταστεί εφικτό να αποδοθεί ο φόρος που αναλογεί στις κινήσεις αυτές το 2018, αφού θα καταγραφούν στη χρήση του 2017. Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό ανέρχεται στα 376 εκατ. ευρώ.
Με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί η ρευστότητα της επιχείρησης, ενώ κανείς θα πρέπει να συνυπολογίσει σε αυτό και τα έσοδα της τάξης των 330 εκατ. ευρώ
από τη μεταβίβαση του 25% στο δημόσιο.
Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, η όλη διαδικασία σε σχέση με τον ΑΔΜΗΕ θα ολοκληρωθεί με τη ΔΕΗ να αποκομίζει σημαντικά οικονομικά οφέλη, καθώς στον τελικό απολογισμό θα πρέπει να προσμετρηθούν και τα 93 εκατ. ευρώ που έχει εισπράξει η ΔΕΗ από τον ΑΔΜΗΕ ως επιστροφή κεφαλαίου.
Παναγιωτάκης: Ικανοποιητική η κατάληξη της διαδικασίας
Ο κ. Παναγιωτάκης, απευθυνόμενος στους μετόχους της ΔΕΗ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, χαρακτήρισε ικανοποιητική την κατάληξη της όλης διαδικασίας, τουλάχιστον ως προς το οικονομικό της σκέλος. Τόνισε, δε, ότι η τελική προσφορά της State Grid αντιστοιχεί σε συνολική πραγματική αποτίμηση ύψους 1,7 δισ. ευρώ.
Ως μια ακόμα σημαντική πλευρά, ανέδειξε ότι διασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος επί του δικτύου.  
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, πίσω από τη συγκεκριμένη αγοραπωλησία βρίσκεται πολλή δουλειά από τα στελέχη της ΔΕΗ, τα οποία και ευχαρίστησε.
Χαρακτηριστικά, όπως είπε, είναι πρωτοφανές διεθνώς να γίνεται τέτοια συναλλαγή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που τους επισημάνθηκε και από την Barclay's, η οποία θεωρεί το τελικώς συμφωνηθέν τίμημα δίκαιο και εύλογο και τη διαδικασία αντικειμενική και διαφανή.
Ως προς τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους ενδιαφερόμενους για το 24% του ΑΔΜΗΕ, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι αρκετές φορές ήρθε κι ο ίδιος σε προσωπική επαφή με τους ενδιαφερομένους.
Σε σχέση με τη στάση της RTE, η οποία τελικά αποχώρησε από τη διαδικασία, χωρίς να καταβάλλει δεσμευτική προσφορά, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι, παρά τα όσα ανακοινώθηκαν επισήμως από μεριάς των Γάλλων περί μη συμφέρουσας συναλλαγής, στην πραγματικότητα καθοριστικό παράγοντα έπαιξε το γεγονός ότι βρίσκεται εν εξελίξει η πώληση και του αντίστοιχου γαλλικού ΑΔΜΗΕ, γι’ αυτό και δεν μπορούσαν να διαθέσουν επαρκείς πόρους. Τόνισε δε, ότι ο ίδιος κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στον διευθύνοντα σύμβουλο της RTE, σε προσωπική επικοινωνία που είχαν, προτού τελικά αυτή αποσυρθεί.
Ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε, επίσης, ότι θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη το πλαίσιο της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των διαχειριστών του δικτύου, πλευρά που αναγκάζει και τη Γαλλία να προβεί στις αντίστοιχες διαδικασίες.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι οι μέτοχοι της ΔΕΗ επωφελούνται διπλά από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, καθώς, εκτός από την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ, που έχει προφανή οφέλη για την επιχείρηση, άρα και για τους μετόχους της, οι τελευταίοι θα ωφεληθούν και έμμεσα από το carve-out και τη δωρεάν διάθεση προς αυτούς μέρους των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, μετά και τα βήματα της όλης διαδικασίας που θα ακολουθήσουν. Σημείωσε, δε, με νόημα, ότι αυτή τη στιγμή η αξία αυτών είναι μεγαλύτερη από τη χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ, ασχέτως αν αυτό «δεν είναι fair», όπως χαρακτηριστικά είπε. 
Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες εξελίξεις σε σχέση με την Εταιρεία Συμμετοχών, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γ. Αδαμίδη για το πότε προγραμματίζεται η είσοδός της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι κάτι τέτοιο προγραμματίζεται για το Μάρτιο, επισημαίνοντας ότι, από μέρους της ΔΕΗ, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να τηρηθούν οι προθεσμίες, κάτι που θεωρεί ότι θα γίνει κατορθωτό. Σημείωσε, επίσης, διευκρινίζοντας επί σχετικής ερώτησης που δέχτηκε, ότι είναι άλλο ζήτημα το πότε η Εταιρεία Συμμετοχών θα μπει στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, καθώς θεωρείται εισηγμένη, και άρα ικανοποιείται η σχετική δέσμευση, από τη στιγμή που θα υποβληθεί η σχετική αίτηση. 
Στο σημείο αυτό, ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ διευκρίνισε ότι, παρότι η Εταιρεία Συμμετοχών δεν έχει συσταθεί ακόμα, μπορούν ήδη να προχωρούν οι προετοιμασίες ώστε έγκαιρα να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές προεργασίες και να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Από εκεί και πέρα, η συσταθείσα πλέον τότε Εταιρεία Συμμετοχών θα καταθέσει τη σχετική αίτηση και το ζήτημα θα τεθεί προς έγκριση στις αρμόδιες αρχές.
Αδαμίδης: «Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και τα βόδια»
Πάντως, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δε συμμερίζεται τις θετικές εκτιμήσεις της διοίκησης της επιχείρησης.
Σε δήλωσή του στο energypress μετά το πέρας της Γενικής Συνέλευσης, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, Γ. Αδαμίδης ανέφερε τα εξής:
«Με την απόφαση της πλειοψηφίας των μετόχων ολοκληρώθηκε το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ στους Κινέζους.
Στην ολοκλήρωση της διαδικασίας που έχει να κάνει με τα ποσά, αν στο τελικό τίμημα που συμφωνήθηκε με τους Κινέζους συνυπολογίσουμε το φόρο, τελικά προκύπτει ότι η ΔΕΗ θα βρεθεί να επιστρέφει χρήματα στο δημόσιο. Απλώς, πλέον αυτό μεταφέρεται για το επόμενο έτος.
Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και τα βόδια».


 http://energypress.gr/news/dei-prasino-fos-gia-admie-arhes-2017-i-gs-gia-tin-etaireia-symmetohon-2018-tha-katavlithoyn-oi

Αρχειοθήκη ιστολογίου